Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint körülbelül 600 millió ember betegszik meg szennyezett élelmiszer elfogyasztása után – ami tavaly 420 000 halálesethez vezetett. Egészségügyi szakértők a világ hét legveszélyesebb élelmiszerével kapcsolatban mondták ki ítéletüket – és ez tartalmaz néhány mindennapos alapanyagot is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által felsorolt ​​élelmiszerek közül sok veszélyessé válik, mert nem megfelelően készítették el vagy tárolták őket. Becslések szerint körülbelül 600 millió ember betegszik meg szennyezett élelmiszer elfogyasztása után, és ez tavaly 420 000 ember halálát okozta. Néhány ember azért betegszik meg, miután az ételt nem megfelelően készítették el vagy szennyezték, súlyos allergiás reakciókat okozva.

A vörösbab sokak kedvenc étele, de főzés nélkül nagyon mérgező a nagy mennyiségű fitohemagglutinin miatt
A vörösbab sokak kedvenc étele, de főzés nélkül nagyon mérgező a nagy mennyiségű fitohemagglutinin miatt (Fotó: Pixabay)

Ezzel szemben néhányan megpróbálják próbára tenni határaikat olyasmivel, ami nem jó nekik. Összefoglaló a világ hét leghalálosabb ételéről.

1. Fugu

A japán szakácsoknak speciálisan kell készülniük a fugu elkészítésére, az amerikai fogyasztók számára pedig Japánban kell elkészíteniük, mielőtt fagyasztva repülőn szállítanák speciálisan erre a célra kialakított tartályokban. 

A szakácsoknak először meg kell semmisíteniük a hal szemét, agyát, petefészkeit, máját és beleit, amelyek halálosak lehetnek. Tetrodotoxin nevű neurotoxint tartalmaznak – amely 1200-szor halálosabb, mint a cianid –, és egy fuga 30 felnőtt megöléséhez elegendő mérget tartalmaz. Ha valaki elfogyaszt egy apró darabot, egy napon belül légzésbénulást szenvedhet. De a legtöbb ember azért hal meg, mert saját maga készítette el a fugát.

Japánban minden évben kerülnek kórházba emberek, miután gömbhalat ettek, többen meghalnak közülük 

2. Ackee

Az ackee-t 1973 óta tiltják Amerikában. Éretlen állapotban van egy hipoglicin A nevű mérgező toxin, amely növeli a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) kockázatát. Ez azt eredményezheti, hogy a személy kómába kerül vagy meghal. Az ackee magjai rendkívül mérgezőek, ezért soha nem szabad megenni őket.

Az ackee biztonságos elfogyasztásához a fán kell érlelni, és fogyasztás előtt blansírozni kell, hogy csökkentse a toxinszintjét. A termés akkor érett , amikor külső héja három fehér részre hasad. 

Ha a hús még mindig sárga, akkor éretlen, és nem biztonságos vagy tiszta. Ismeretes, hogy „jamaicai hányásos betegséget” okoz, az áldozat kómába eshet, vagy akár meg is halhat. A megfelelően érlelt fagyasztott és konzerv ackee biztonságosan fogyasztható.

3. Sannakji

Ez egy koreai étel, amely élő bébi polip előkészített és szeletelt csápjaiból készült. A Sannakji nem mérgező a maga teljes formájában, de a vásárlók meghalhatnak, ha nem megfelelően eszik meg a vergődő csápokat. Csápjai rátapadhatnak a száj tetejére, és korlátozhatják a légutakat, amitől az étkező megfulladhat. A Food and Wine szerint évente hat ember hal meg a sannakji evésétől.

4. Hákarl

A hákarl erjesztett cápahús Grönlandról, mérgező cápától származik. Magas szinten, magas trimetil-amin-oxidot és húgysavat tartalmaz, ami extrém mérgezést és bélbetegséget okozhat. Neurológiai hatásai is vannak, és halálhoz is vezethet. 

Méreganyagai azonban semlegesíthetők, ha hagyjuk rothadni. A cápát hagyományosan hónapokig homok alá temették az előkészítés során, ami elpusztítja a mérgeit, mielőtt kiszáradna. A legtöbben azt mondják, hogy a vizelethez hasonló elhúzódó utóíze van. Egy rosszul előkészített hákarl-darabnak negatív mellékhatásai lehetnek.

5. Rebarbara

A rebarbarából általában lekvárokat és lepényeket készítenek. A szár ennivaló, de a fogyasztókat a leveleire figyelmeztetik. A zöld levelek oxálsavat tartalmaznak, amely mérgező, és megölheti a fogyasztóját, ha túl sokat eszik belőle. Már néhány levél elfogyasztása is kellemetlen mellékhatásokhoz vezethet, mint például égő torok és száj, hányinger, légzési nehézség vagy hasmenés.

6. Manióka

Ez egy trópusi gyökér, amelyet tápióka készítéséhez használnak, de a nyers manióka cianidot tartalmaz, ezért fontos, hogy megfelelően előkészítse.

A keserű manióka cianidtartalma sokkal magasabb, és a biztonságos fogyasztásra való felkészítés különbözik. Az édes maniókát csak azért szabad főzni, hogy biztonságosan fogyasztható legyen. De a keserű maniókát először le kell reszelni, áztatni és főzni, hogy csökkenjrn a méreg mennyisége.

7. Vörös vesebab

A vörösbab sokak kedvenc étele, de főzés nélkül nagyon mérgező a nagy mennyiségű fitohemagglutinin miatt. Ez a vörösvértestek összetapadását okozza, és súlyos ételmérgezést okozhat. A fitohemagglutinin szintjének csökkentése érdekében előzetesen be kell áztatni és fel kell főzni.

(Forrás: mirror.co.uk)

Megosztás

További híreink

Kártevők a napraforgóban: előrejelzés 2024-re

2024.03.08.

A napraforgó a legfontosabb olajos növény Magyarországon. 2023-ban az egy évvel korábbinál 25 ezer hektárral kisebb területen, mintegy 677 ezer hektáron termesztették (KSH). A védelmet már a napraforgó-csíranövénynél el kell kezdeni. A védelem a helyes gépbeállítással indul. Ezzel megfelelő teret lehet adni a növények fejlődéséhez, ami segíti a károsítók által okozott károk kompenzálását.

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

2024.03.08.

Bemutatjuk a KITE Zrt. által forgalmazott UREUS 46-ot, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

2024.03.07.

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik.

Megszavazta az Európai Parlament: az élőhelyek egyötödét helyre kell állítani 2030-ra 

2024.03.07.

A tagállamoknak egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. A mezőgazdasági termelés alá vont területek esetében rendkívüli helyzetekben ideiglenesen felfüggeszthető a követelmények teljesítése. Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Mikrobák szerepe a növények nitrogén-, foszfor- és káliumellátásában

2024.03.07.

A talajbaktériumok részt vesznek a tápelemek feltárásában, a nitrogén megkötésében, így a növények tápanyagellátásban is. A következőkben a nitrogénkötésről és a foszfor-, káliumfeltárásról lesz szó.

Budapesten tüntetnek a gazdák, lezárások lehetnek

2024.03.07.

Utcára vonulnak a megyar gazdák, amivel a kormányzati agrárpolitika megváltoztatását szeretnék elérni. A három naposra tervezett megmozdulás szomaton kezdődik majd.

Legújabb hirdetések

Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Partnerhírek
Partner

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021.02.13.

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás