A szemcseméret fontos tényező, amely meghatározza a takarmányhatékonyságot és a bélrendszer egészségét sertéseknél és baromfiknál. A takarmányfeldolgozásnak ezért fejlődnie kell, és egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a pellet jellemzői, a bélrendszer egészsége és a mikrobióta közötti összetett kölcsönhatásokra.

A genetika fejlődése olyan kereskedelmi baromfi- és sertéstörzseket hozott létre, amelyek minimális takarmánybevitel mellett is jobb teljesítményt nyújtanak (növekedés, szaporodás stb.).

Napjainkban a legtöbb sertés- és baromfitakarmányt technológiák kombinációjával állítják elő, beleértve a fizikai őrlést kalapácsos és/vagy hengeres malmokkal, hidrotermikus feldolgozással (HTP) együtt, beleértve a pelletálást, az expanziót vagy az extrudálást
Napjainkban a legtöbb sertés- és baromfitakarmányt technológiák kombinációjával állítják elő, beleértve a fizikai őrlést kalapácsos és/vagy hengeres malmokkal, hidrotermikus feldolgozással (HTP) együtt, beleértve a pelletálást, az expanziót vagy az extrudálást (Fotó: Pixabay)

A monogasztrikus takarmányozásban elért fejlődésre példa a nettó energia, a standardizált ileális emészthető aminosavak ideális aránya és az emészthető foszfor fogalmának széles körű elfogadása. Ez lehetővé teszi a takarmányozási szakemberek számára a költséghatékony optimális étrendek kialakítását.

Megnövekedett az érdeklődés a takarmányfeldolgozás és az állatok bélrendszerének egészsége közötti kölcsönhatás iránt is. Az egészséges bélrendszer nagyon fontos a sertés- és baromfitenyésztés fenntarthatóságánál és jövedelmezőségénél – korlátozott antibiotikum-használat mellett.

A takarmányfeldolgozás szerepe

Napjainkban a legtöbb sertés- és baromfitakarmányt technológiák kombinációjával állítják elő, beleértve a fizikai őrlést kalapácsos és/vagy hengeres malmokkal, hidrotermikus feldolgozással (HTP) együtt, beleértve a pelletálást, az expanziót vagy az extrudálást.

A pelletálás a legelterjedtebb HTP-módszer a sertés- és baromfitápok előállítására.

A pelletálás során a takarmányt gőzön vezetik át, ez megpuhítja a takarmányrészecskéket, mielőtt a pelletprés görgői a szerszámon keresztül préselnék őket, ami további őrlési hatást vált ki.

Jól ismert, hogy a feldolgozási paraméterek, mint például a részecskemódosítás mértéke, a feldolgozási hőmérséklet, a nyomás, az időtartam és a víz, meghatározzák a tápanyagokban és a tápanyagok között lejátszódó fizikai és kémiai reakciókat. Ugyanakkor hatással vannak a takarmányrészecskék felületének tapadási tulajdonságaira, a végső fizikai-kémiai szerkezetre és a takarmány higiéniai állapotára is.

Ezek a tulajdonságok közvetlenül és közvetve befolyásolhatják a feldolgozott takarmánynak az emésztőrendszer ökológiájára és ezáltal az állatok egészségére, teljesítményére és takarmányköltségére gyakorolt hatását.

A kisebb szemcseméret hatásai közé tartozik a baromfi esetében a csökkent hasnyálmirigy- és hasnyálmirigy-tömeg, sertéseknél pedig a gyomorfekély fokozódása.

A szemcseméret hatása

Az őrlés lehetővé teszi különböző szemcseméretek létrehozását. A részecskék jellemzői közül különösen a méret a sertés- és baromfitakarmányozás egyik legvitatottabb kérdése. Gazdasági szempontból az állat fiziológiai igényeihez igazodó optimális szemcseméret-eloszlás lehetővé teszi a tápanyagok optimális hasznosulását, és növeli az állatok teljesítményét. Számos jelentés mutatja be a gabonafélék takarmányszemcse-méretének a sertésekre és a baromfira gyakorolt hatását.

Gazdasági szempontból az állat fiziológiai igényeihez igazodó optimális szemcseméret-eloszlás lehetővé teszi a tápanyagok optimális hasznosulását
Gazdasági szempontból az állat fiziológiai igényeihez igazodó optimális szemcseméret-eloszlás lehetővé teszi a tápanyagok optimális hasznosulását (Fotó: Pixabay)

Sertések

A durva táppal etetett sertések gyomra nehezebb, mint a finom táppal etetett sertéseké. Ez valószínűleg azt a tényt tükrözi, hogy a durva tápok feldolgozása a gyomorban több izommunkát igényel, mint a finom tápoké.

A takarmány szemcseméretéről szintén kimutatták, hogy hatással van a vastagbélre. A vizsgálatok szerint a durva takarmányok erősen összefüggésbe hozhatók a vakbél és a vastagbél tartalmának magasabb propion- és vajsavszintjével. Lehetséges, hogy a durva takarmányszemcse-méret elősegítheti a rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA) termelő baktériumpopulációk növekedését. Így hozzájárulhat a gyomor-bélrendszer egészségéhez azáltal, hogy megakadályozza a káros baktériumok, például a Salmonella spp. és az E. coli szaporodását és/vagy virulenciáját.

Baromfi

A baromfi esetében a proventriculus és a bélsár a valódi gyomorszakasz. A baromfitakarmányok strukturális összetevőjének hiánya a proventriculus kitágulásával és a nem funkcionáló köldökcsatorna működésével hozható összefüggésbe, ami veszélyezteti a takarmányhasznosítást és a bélrendszer egészségét.

A köldök térfogata jelentősen – az eredeti méret több mint kétszeresére is –megnőhet, ha a takarmányhoz olyan szerkezeti összetevőket adnak, mint az egész vagy durvára őrölt gabonafélék.

A takarmány részecskemérete szintén befolyásolhatja a bélrendszer fiziológiai és morfológiai jellemzőit és ezáltal a mikrobiális állapotot.

A finomra őrölt takarmány gyorsabban serkenti a Clostridium perfringens növekedését, mint a durvára őrölt takarmány, és ezért a nekrotikus bélgyulladás (NE) kockázati tényezője lehet.

Korábbi tanulmányokban megfigyelték, hogy a durván őrölt búzával etetett madaraknál 18,1%-os volt a NE miatti elhullás, míg a finomra őrölt búzával etetett madaraknál 28,9%-os volt a mortalitás. Ezt azzal hozták összefüggésbe, hogy a durva takarmány serkenti a gyomor működését, beleértve a HCl kiválasztását és a tápanyagok jobb hasznosulását a vékonybélben.

Következtetés

A takarmányfeldolgozás előnyei az állati teljesítmény és a gazdaságosság szempontjából kétségtelenek. A takarmányfeldolgozási eljárásokat azonban már nem csak a tápanyag-felhasználás optimalizálása szempontjából kell értékelni Tekintettel kell lenni a takarmány higiéniai állapotára, a takarmány-adalékanyagok hatékonyságára, az állatok egészségére és az élelmiszer-biztonságra gyakorolt hatásuk szempontjából is.

A takarmányfeldolgozásnak figyelembe kell vennie a táplálkozási megközelítéseket (összetevők és fizikai jellemzők). Ezek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egészséges és funkcionális gyomor-bélrendszer fenntartása érdekében. A táplálék, a bélbolyhok és a bélszövet közötti összetett kölcsönhatások mechanizmusainak megértése segíthet a GIT működésének és egészségének támogatásában a táplálék célzott módosításával. Az optimális szemcseméretet az őrlési folyamat során henger- vagy kalapácsmalom segítségével lehet megtervezni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kártevők a napraforgóban: előrejelzés 2024-re

2024.03.08.

A napraforgó a legfontosabb olajos növény Magyarországon. 2023-ban az egy évvel korábbinál 25 ezer hektárral kisebb területen, mintegy 677 ezer hektáron termesztették (KSH). A védelmet már a napraforgó-csíranövénynél el kell kezdeni. A védelem a helyes gépbeállítással indul. Ezzel megfelelő teret lehet adni a növények fejlődéséhez, ami segíti a károsítók által okozott károk kompenzálását.

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

2024.03.08.

Bemutatjuk a KITE Zrt. által forgalmazott UREUS 46-ot, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

2024.03.07.

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik.

Megszavazta az Európai Parlament: az élőhelyek egyötödét helyre kell állítani 2030-ra 

2024.03.07.

A tagállamoknak egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. A mezőgazdasági termelés alá vont területek esetében rendkívüli helyzetekben ideiglenesen felfüggeszthető a követelmények teljesítése. Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Mikrobák szerepe a növények nitrogén-, foszfor- és káliumellátásában

2024.03.07.

A talajbaktériumok részt vesznek a tápelemek feltárásában, a nitrogén megkötésében, így a növények tápanyagellátásban is. A következőkben a nitrogénkötésről és a foszfor-, káliumfeltárásról lesz szó.

Budapesten tüntetnek a gazdák, lezárások lehetnek

2024.03.07.

Utcára vonulnak a megyar gazdák, amivel a kormányzati agrárpolitika megváltoztatását szeretnék elérni. A három naposra tervezett megmozdulás szomaton kezdődik majd.

Legújabb hirdetések

Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Partnerhírek
Partner

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021.02.13.

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás