Hirdetés
Állja a versenyt a Murrey Grey húsmarhafajta: Angus-minőséget produkál és a forróságot is bírja
A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak. Ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.
A Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesülete és a Murray Grey Tenyésztő Egyesület közös kísérletében az Aberdeen Angus és a Murray Grey szarvasmarhákat hasonlították össze tartási és takarmányozási szempontból. Elsőként a Hubertus Agráripari Bt. hizlalótelepén, majd húsminőségük alapján a Hubertus pásztói húsfeldolgozójában vizsgálták az adatokat. A kutatók elsősorban arra keresték a választ, hogy milyen húsminőséget és ízvilágot produkál a két fajta azonos tartási-takarmányozási körülmények között.

Magyarok is vizsgálták a Murrey Grey tulajdonságait
Prof. Dr. Horn Péter akadémikus, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem örökös rector emeritusa, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának tagja korábbi tapasztalataira alapozva karolta fel a Murrey Grey fajtát Magyarországon.
A húsmarhatenyésztés világszerte a klímaváltozás problémájával küzd. Erre reagált a hazai szakma ezzel a kutatással. Úgy gondoltuk, hogy a Murrey Grey – amely Ausztrália legmelegebb vidékéről származik – egyfajta alternatívája lehet az Aberdeen Angus fajtának - közölte Prof. Dr. Horn Péter.
A kutatások – amelyeknek egy részét a MATE Kaposvári Campus laboratóriumaiban végezték – beigazolták a szakemberek várakozásait. Kiderült, hogy a két fajta között csupán a színben mutatkozik markáns eltérés.
A szín és az íz
Az Aberdeen Angus vörös és fekete színe miatt kevésbé hőtűrő, tehát akár 5-10 fokkal is jobban felmelegszik, mint a Murrey Grey, amely szürke, ezüstös külsejű. Ennek köszönhetően a nagy melegben a Murrey Grey fajta esetében körülbelül 10 százalékkal jobb lesz a borjak súlygyarapodása, ez 200 nap alatt legalább 20 kilót jelent” – közölte Prof. Dr. Stefler József, a MATE Kaposvári Campus professzor emeritusa, a Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesületének elnöke.

Bár a Murrey Grey kiváló alternatívája az Aberdeen Angusnak, a szakemberek szerint rövid távon biztosan nem váltja le az Angust, amely a világ vezető húsmarhafajtája. Természetes keresztezéssel azonban a vörös és fekete mellett idővel megjelenhet a szürke angus - írta a MATE. A projekt zárásaként a tányérokon is összehasonlították az Aberdeen Angus és a Murrey Grey fajtákat, a húsukból steak készült. A különbséget még a szakértői ízlelőbimbók is nehezen találták.
Én megkóstoltam mindkettőt és nem érzékelek eltérést a két a hús között. Pontosan ez a jó eredmény. Az angusból készülnek ugyanis a legkiválóbb steakek, de ahogy ez a vakkóstolás is bizonyítja, a Murrey Grey húsának ugyanakkora a gasztronómiai értéke – fogalmazott Michalecz András tenyésztő, aki mindkét húsmarhafajtát tartja.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés