A Pest megyei Dunaharaszti településen található kézműves sajtműhelyben, Ficsor Árpád kezei között készült az idei országos Sajtmustra egyik legkiválóbb sajtja. A családi gazdaság magyartarka állománya adja a hagyományos eljárással készült, 2-12 hónapos érlelésű probiotikus sajtok alapanyagát. A folyamatos fejlesztéseknek, és a francia illetve a svájci tanulmányok hatására a minőségi mércét is egyre magasabbra helyezik. A sajtfőzéshez magyar, svájci és francia kultúrákat használnak, majd sajtpincében érlelik.

A sajtmesterrel a HelloVidék beszélgetett. Ficsor Árpád 1997 óta mezőgazdasági vállalkozó, az emberléptékű fejlesztés, az értelmes, normális, adalékanyag mentes élelmiszergyártás elkötelezett híve. A családi gazdaságukban működő gyakorlat a termőföldtől az asztalig szlogen. A takarmánytól a végtermékig, azaz az aranyérmes sajtig mindent saját maguk állítanak elő. A sajtkészítés mesterségét Svájcban tanulta, majd a tudását itthon fejlesztette tovább. Magyartarka tehenek pasztőrözött tejéből készíti a sajtokat, amelyhez magyar, holland, francia és svájci oltókat és kultúrákat használnak, sajtjaikat 8-10 kilogrammos gurigákban, 2-12 hónapig gondosan ápolva és tárolva érlelik.

Többek között ezek az állatok adják a tejet a Paraszt Sajt termékekhez - Fotó: Paraszt Sajt FB
Többek között ezek az állatok adják a tejet a Paraszt Sajt termékekhez - Fotó: Paraszt Sajt FB

Fő hozzávaló: a svájcer tehén teje

A Paraszt Sajt márkanéven forgalmazott sajtok sorra zsebelik be a díjakat és elismeréseket, és kiváló éttermek is vásárolnak tőlük sajtokat, vevőik között Michelin-csillagosok is találhatóak. A hazai sajtvilág egyik legrangosabb versenyén, a Sajtmustrán legutóbb a manufaktúra „Svájcer” néven kapható félkemény sajtja szerzett aranyérmet. A névről első hallásra sokan azt gondolják, hogy a terméknek a komoly sajtkészítési tradíciókkal rendelkező Svájchoz lehet köze. Ám ez nem így van. A svájcer egy régi magyar szó, ami egyáltalán nem svájcit, hanem magyartarkát jelent. A Dunaharaszti határában található családi farmon ugyanis kizárólag ilyen fajtájú tehenet tartanak. A 100 állat tőgyenként naponta 20-22 liter tejet ad, ehhez közel 100 liter vizet és 40-45 kilogramm takarmányt kell elfogyasztaniuk. A magyartarka zsíros, tápanyagban gazdag, magasabb beltartalmi értékű, extra minőségű, teljes tejet ad, ezért a kézműves sajtkészítők jó része előnyben részesíti a fekete-fehér színű, de nagy mennyiséget adó holstein-fríz fajtával szemben.

Így vágják fel az érlelt sajtot Dunaharasztin - Fotó: Paraszt Sajt FB
Így vágják fel az érlelt sajtot Dunaharasztin - Fotó: Paraszt Sajt FB

Adalékanyagmentesen készülő sajtok

Magyarországon különféle gazdaságtörténelmi okok miatt nincs olyan több 100 éves, folyamatos hagyománya a kézműves sajtkészítésnek, mint ahogy ez megvan a német, a francia, a dán vagy a svájci közösségekben, ezért szinte az összes magyar sajtkészítő keresi a külföldi kapcsolatokat tapasztalatszerzési célból. Ficsor Árpád elsősorban Svájcba jár tanulmányútra. Svájci kollégák tanácsára hagyták abba 4 évvel ezelőtt a silózott, más néven a savanyított takarmány etetését. Ezzel a lépéssel bár valamelyest visszaesett a tehenek által termelt tej mennyisége, de javult az állatok ellenálló-képessége, és a tej minősége is.

Ökológiai termesztésből származó takarmány

A takarmányt 220 hektáron zömében bérelt földeken, egy bio program keretében termelik meg. Az istállóikban külön csoportban vannak azok a tehenek, akiknek a tejéből sajt készül. Ők vegetációs időszakban, azaz tavasztól őszig legelőfüvet legelnek, és mellette tetszés szerint az istállóban szénát fogyaszthatnak. Ez a csoport semmilyen erjesztett takarmányt és mesterséges adalékanyagot nem kap. Ficsor Árpád szerint ez azért fontos, mert csak az ilyen takarmányt fogyasztó tehén tejéből lehet hagyományos eljárással, adalékanyag mentesen sajtot készíteni.

A tehén bioritmusa

Az aranyérmes minősítéshez hozzájárul az is, hogy a farmon stresszmentesen, az állat saját bioritmusát nem megzavarva zajlik a tejtermelés. A tehén bioritmusa teljesen más, mint az emberé: idejének nagy részét evéssel tölti. Még éjjel is eszik és csak pár órára fekszik le kérődzni. Nemrég két robot fejőgép állt munkába a családi gazdaságban. A fejlesztéssel egyrészt egyszerűsödtek és profibbá váltak a munkafolyamatok, de talán ettől is fontosabb hozadéka a beruházásnak, hogy a fejőrobotok használatával az állat saját bioritmusa zavartalan marad.

Nincs stressz, a robotba a tehenek a saját bioritmusuknak megfelelően járnak be. Ennek a hatása egy nehezen mérhető, megfoghatatlan dolog, de határozottan befolyásolja a tej és a belőle készült termék minőségét is – mondta Ficsor Árpád.

Speciális tudás

Ahhoz, hogy valaki egy sajtversenyen kiemelkedő minősítést szerezzen, hosszú évek tapasztalatára, speciális tudásra, és szakmai fogások tucatjára van szükség - mondta a portálnak Ficsor Árpád. Az általuk gyártott félkemény és kemény sajtok több hónapot töltenek az érlelőben, mire a fogyasztók asztalára kerülnek. A legtöbb esetben így legalább fél évet kell várni arra a sajtkészítőnek, hogy visszacsatolást kapjon a saját termékéről, annak minőségéről, vagy az esetleges hibáiról.

Fejlesztések a Ficsor-gazdaságban

A minőségi élelmiszertermeléshez elengedhetetlen a gazdaságok folyamatos fejlesztése. A fejőrobotok mellett ezért több beruházást is végrehajtottak az elmúlt években. Nemrég készült el a gazdaságban egy turisztikai céllal létrehozott sajtkóstoló tér, ahol az érdeklődők számára bemutatják, mitől értékes az az élelmiszer, amit előállítanak. Magyarországon elsőként náluk létesült olyan rendszer, amellyel földalatti vezetéken nyomják át a fejőrobotból a tejet egy zárt rendszeren keresztül a sajtkészítő üzembe a sajtüstbe vagy a tejtartályba. Ficsor Árpád szerint nagyon fontos, hogy a tej minél rövidebb úton és idő alatt a megfelelő helyre kerüljön, mert így lehet elérni azt, hogy csíramentes, erjesztőgombáktól és baktériumoktól mentes legyen. A nyers tej összcsíraszáma (mikrobaszáma) a fejés, valamint a tejkezelés tisztaságára, higiéniájára utal. A tej köbcentiméterenkénti baktériumtartalma nagyban befolyásolja a tejtermékek minőségét. A fogyasztó szempontjából mindez azért lényeges, mert csak egészséges állat által termelt, megfelelő minőségű tejtől várható kedvező élettani hatás. Az egészséges tej köbcentiméterenként 20 ezer és 150 ezer közötti szomatikus sejtet tartalmaz, Ficsorék jelenleg az új robottal képesek az 50 ezres sejtszámot produkálni, ami nagyon jónak számít.

A megfelelő páratartalom fontossága

Megújult a sajtérlelő is: míg korábban egy sajtpincében érlelték a nagy, többkilós sajtkorongokat, az túj, föld felszínén felépített érlelőben a legmodernebb automata légtechnika garantálja a megfelelő páratartalmat. 

Takarmányozás

A dunaharaszti gazdaságban kiemelt figyelmet fordítanak az állatok takarmányozására. Egyre több legelőt telepítenek, amiket olyan fűmagkeverékkel vetnek be, hogy a tejelő állatok számára a legmegfelelőbb szénát tudják előállítani. A tehenek tavasztól őszig szabadon legelnek. Semmilyen erjesztett takarmányt, vagy mesterséges alapanyagot tartalmazó táplálékkiegészítőt nem kapnak. Éppen ettől annyira finomak a Parszt Sajt hosszú érlelésű sajtjai - írták.

A Ficsor családi gazdaságban 5 féle sajt készül:
  • Fehér Sajt - Krémes, gyümölcsökhöz, lekvárokhoz kiváló
  • Lyukas Sajt - Karakteres, fondüben is megállja a helyét
  • Raklett Sajt - könnyen olvad, fondühöz és rakletthez, de magában is fogyasztható
  • Kemény Sajt - Különleges ízvilág, bor mellé és serpenyőben sütve is ajánlott
  • Svájcer - félkemény sajt, markáns ízvilággal

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kártevők a napraforgóban: előrejelzés 2024-re

2024.03.08.

A napraforgó a legfontosabb olajos növény Magyarországon. 2023-ban az egy évvel korábbinál 25 ezer hektárral kisebb területen, mintegy 677 ezer hektáron termesztették (KSH). A védelmet már a napraforgó-csíranövénynél el kell kezdeni. A védelem a helyes gépbeállítással indul. Ezzel megfelelő teret lehet adni a növények fejlődéséhez, ami segíti a károsítók által okozott károk kompenzálását.

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

2024.03.08.

Bemutatjuk a KITE Zrt. által forgalmazott UREUS 46-ot, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

2024.03.07.

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik.

Megszavazta az Európai Parlament: az élőhelyek egyötödét helyre kell állítani 2030-ra 

2024.03.07.

A tagállamoknak egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. A mezőgazdasági termelés alá vont területek esetében rendkívüli helyzetekben ideiglenesen felfüggeszthető a követelmények teljesítése. Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Mikrobák szerepe a növények nitrogén-, foszfor- és káliumellátásában

2024.03.07.

A talajbaktériumok részt vesznek a tápelemek feltárásában, a nitrogén megkötésében, így a növények tápanyagellátásban is. A következőkben a nitrogénkötésről és a foszfor-, káliumfeltárásról lesz szó.

Budapesten tüntetnek a gazdák, lezárások lehetnek

2024.03.07.

Utcára vonulnak a megyar gazdák, amivel a kormányzati agrárpolitika megváltoztatását szeretnék elérni. A három naposra tervezett megmozdulás szomaton kezdődik majd.

Legújabb hirdetések

Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Partnerhírek
Partner

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021.02.13.

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás