A mindennapi élelmiszerek vásárlását meghatározza a szavatosságra vonatkozó dátumok feltüntetése. Sok fogyasztó azonban tévúton járhat, mert nem megfelelően értelmezi a „felhasználhatóság” fogalmát, vagy az úgynevezett „best before” megjelölést. Ez nem jelenti azt, hogy röviddel a dátum lejárta után fogyaszthatatlan az étel, legfeljebb már nem olyan minőségű, mint a lejárat előtt volt. Az élelmiszerpazarlás jelentős része ennek az ismerethiánynak az eredménye. Ezen változtatnának az EU szakemberei.

Az Európai Bizottság Farm to Fork stratégiája új dátummegjelölési szabályokat fontolgat, mivel a fogyasztóknak kevesebb mint fele érti azt, hogy mi is a különbség a "felhasználható" és a "best before" között. Az Európában keletkező 88 millió tonnányi élelmiszerhulladék 10 százaléka emiatt keletkezik - írta az Euronews. A portál munkatársai Drogenbos-ban, Brüsszeltől nem messze annak néztek utána, hogy mit tesznek a gyártók és a fogyasztóvédők az ügy érdekében. ​A legrégebbi belga fogyasztóvédő szövetség, a Test Achats szintén rámutat arra a tényre, hogy néha mindkét címkét használják ugyanazon terméktípusra, ami téves értelmezéshez vezethet.

Egyértelmű címkékkel csökkentené az Európai Unió az élelmiszerpazarlás miatt kárba veszett termékek mennyiségét - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest
Egyértelmű címkékkel csökkentené az Európai Unió az élelmiszerpazarlás miatt kárba veszett termékek mennyiségét - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest

Különböző dátumok

Amikor a fogyasztó kezébe veszi ezt a két, hasonlónak tűnő terméket, és látja, hogy két különböző dátum vagy két különböző megfogalmazás van rajtuk, nyilvánvalóan növeli benne a zavart. A vevő kíváncsi lesz, miért címkézik az egyiket nagyon romlandóként és a másikat miért nem. Vagyis felvetődik egy újabb kérdés is, ami tovább növeli a bizonytalanságot - mondta Julie Frère, a szövetség szóvivője.

Olcsóbban, biogáznak

Az egyik belgiumi hipermarket-láncnál a lejárati időn túli termékeket alacsonyabb áron értékesítik, jótékonysági szervezeteknek adják, vagy pedig energiát termelnek belőlük, például biometán készítéssel.

​Olyan termékeket használunk, amelyek sárga, promóciós címkékkel jelölik az elhasználódásuk dátumát. Ezután az el nem adott termékeket jótékonysági szervezeteknek adjuk át, hogy újra eloszthassuk az ételt a rászorulóknak. Végül pedig képesek vagyunk újra feldolgozni, zöld energiává alakítani a már fogyasztásra alkalmatlanná vált élelmiszereket - mondta Siryn Stambouli, a Carrefour Belgium szóvivője.

Vizsgálat és felmérés

Azért, hogy a dátumjelölés minden szereplő számára érthető és használható legyen, az Európai Bizottság nyilvános és célzott konzultációkkal hatásvizsgálatot indított, valamint tudományos tanácsot kért az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságtól. Ezzel párhuzamosan az EU Egészségügyi Főigazgatósága fogyasztói kutatást végez arról, hogy a fogyasztók hogyan értelmezik a dátumjelölést. Az olyan fogyasztói szervezetek, mint például a belga „Test Achats”, hajlandók csatlakozni a kezdeményezéshez.

„Nagyon örülünk, hogy az Európai Bizottság foglalkozik ezzel a kérdéssel. Hatásvizsgálatot végeztek, és nyilvános konzultáció lesz, amelyen természetesen részt veszünk. Az ötletünk, hogy megpróbáljuk szorosan követni a benyújtandó javaslatokat, hogy megbizonyosodjunk afelől, hogy megfelelnek-e a fogyasztók elvárásainak egyértelműség és megértés tekintetében" - fogalmazott Julie Frère.

https://hu.euronews.com/embed/1540792

Alkalmazás az élelmiszerpazarlás ellen

Az Euronews stábja a franciaországi Lyonban egy olyan kezdeményezést nézett meg, amely hozzájárul az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez. A Too Good To Go nevű alkalmazás összeköti az ügyfeleket éttermekkel és üzletekkel, ahol olcsóbban vásárolhatnak eladatlan ételeket. A vállalat kampányt is indított, amihez több nagy márka is csatlakozott: arra kérték az embereket, hogy használják az érzékeiket.

A gyártókkal együtt olyan piktogramokat dolgoztunk ki, amelyek arra ösztönzik a fogyasztót, hogy bízzon az érzékelésében. A kinézetet, az illatot és az ízt jelző piktogramok könnyebben értelmezhetőbbé teszik a dátumot, és arra terelik a fogyasztót, hogy bízzon az érzékeikben, mielőtt eldobna egy lejárt terméket" - mondta Luisa Ravoyard, a Too Good To Go France illetékese.

A jobb címkézési információk biztosítása és az élelmiszerek fenntartható kiválasztásának elősegítése a Farm to Fork stratégia cselekvési tervének része. Az Európai Bizottság célja, hogy 2022 végéig új, harmonizált szabályokat mutasson be a dátumjelölésről - írta a portál.

Megosztás

További híreink

Kártevők a napraforgóban: előrejelzés 2024-re

2024.03.08.

A napraforgó a legfontosabb olajos növény Magyarországon. 2023-ban az egy évvel korábbinál 25 ezer hektárral kisebb területen, mintegy 677 ezer hektáron termesztették (KSH). A védelmet már a napraforgó-csíranövénynél el kell kezdeni. A védelem a helyes gépbeállítással indul. Ezzel megfelelő teret lehet adni a növények fejlődéséhez, ami segíti a károsítók által okozott károk kompenzálását.

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

2024.03.08.

Bemutatjuk a KITE Zrt. által forgalmazott UREUS 46-ot, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

2024.03.07.

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik.

Megszavazta az Európai Parlament: az élőhelyek egyötödét helyre kell állítani 2030-ra 

2024.03.07.

A tagállamoknak egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. A mezőgazdasági termelés alá vont területek esetében rendkívüli helyzetekben ideiglenesen felfüggeszthető a követelmények teljesítése. Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Mikrobák szerepe a növények nitrogén-, foszfor- és káliumellátásában

2024.03.07.

A talajbaktériumok részt vesznek a tápelemek feltárásában, a nitrogén megkötésében, így a növények tápanyagellátásban is. A következőkben a nitrogénkötésről és a foszfor-, káliumfeltárásról lesz szó.

Budapesten tüntetnek a gazdák, lezárások lehetnek

2024.03.07.

Utcára vonulnak a megyar gazdák, amivel a kormányzati agrárpolitika megváltoztatását szeretnék elérni. A három naposra tervezett megmozdulás szomaton kezdődik majd.

Legújabb hirdetések

Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Partnerhírek
Partner

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021.02.13.

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás