Hirdetés
Egyértelmű címkékkel csökkentené az Európai Unió az élelmiszerpazarlást
A mindennapi élelmiszerek vásárlását meghatározza a szavatosságra vonatkozó dátumok feltüntetése. Sok fogyasztó azonban tévúton járhat, mert nem megfelelően értelmezi a „felhasználhatóság” fogalmát, vagy az úgynevezett „best before” megjelölést. Ez nem jelenti azt, hogy röviddel a dátum lejárta után fogyaszthatatlan az étel, legfeljebb már nem olyan minőségű, mint a lejárat előtt volt. Az élelmiszerpazarlás jelentős része ennek az ismerethiánynak az eredménye. Ezen változtatnának az EU szakemberei.
Az Európai Bizottság Farm to Fork stratégiája új dátummegjelölési szabályokat fontolgat, mivel a fogyasztóknak kevesebb mint fele érti azt, hogy mi is a különbség a "felhasználható" és a "best before" között. Az Európában keletkező 88 millió tonnányi élelmiszerhulladék 10 százaléka emiatt keletkezik - írta az Euronews. A portál munkatársai Drogenbos-ban, Brüsszeltől nem messze annak néztek utána, hogy mit tesznek a gyártók és a fogyasztóvédők az ügy érdekében. A legrégebbi belga fogyasztóvédő szövetség, a Test Achats szintén rámutat arra a tényre, hogy néha mindkét címkét használják ugyanazon terméktípusra, ami téves értelmezéshez vezethet.

Különböző dátumok
Amikor a fogyasztó kezébe veszi ezt a két, hasonlónak tűnő terméket, és látja, hogy két különböző dátum vagy két különböző megfogalmazás van rajtuk, nyilvánvalóan növeli benne a zavart. A vevő kíváncsi lesz, miért címkézik az egyiket nagyon romlandóként és a másikat miért nem. Vagyis felvetődik egy újabb kérdés is, ami tovább növeli a bizonytalanságot - mondta Julie Frère, a szövetség szóvivője.
Olcsóbban, biogáznak
Az egyik belgiumi hipermarket-láncnál a lejárati időn túli termékeket alacsonyabb áron értékesítik, jótékonysági szervezeteknek adják, vagy pedig energiát termelnek belőlük, például biometán készítéssel.
Olyan termékeket használunk, amelyek sárga, promóciós címkékkel jelölik az elhasználódásuk dátumát. Ezután az el nem adott termékeket jótékonysági szervezeteknek adjuk át, hogy újra eloszthassuk az ételt a rászorulóknak. Végül pedig képesek vagyunk újra feldolgozni, zöld energiává alakítani a már fogyasztásra alkalmatlanná vált élelmiszereket - mondta Siryn Stambouli, a Carrefour Belgium szóvivője.
Vizsgálat és felmérés
Azért, hogy a dátumjelölés minden szereplő számára érthető és használható legyen, az Európai Bizottság nyilvános és célzott konzultációkkal hatásvizsgálatot indított, valamint tudományos tanácsot kért az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságtól. Ezzel párhuzamosan az EU Egészségügyi Főigazgatósága fogyasztói kutatást végez arról, hogy a fogyasztók hogyan értelmezik a dátumjelölést. Az olyan fogyasztói szervezetek, mint például a belga „Test Achats”, hajlandók csatlakozni a kezdeményezéshez.
„Nagyon örülünk, hogy az Európai Bizottság foglalkozik ezzel a kérdéssel. Hatásvizsgálatot végeztek, és nyilvános konzultáció lesz, amelyen természetesen részt veszünk. Az ötletünk, hogy megpróbáljuk szorosan követni a benyújtandó javaslatokat, hogy megbizonyosodjunk afelől, hogy megfelelnek-e a fogyasztók elvárásainak egyértelműség és megértés tekintetében" - fogalmazott Julie Frère.
Alkalmazás az élelmiszerpazarlás ellen
Az Euronews stábja a franciaországi Lyonban egy olyan kezdeményezést nézett meg, amely hozzájárul az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez. A Too Good To Go nevű alkalmazás összeköti az ügyfeleket éttermekkel és üzletekkel, ahol olcsóbban vásárolhatnak eladatlan ételeket. A vállalat kampányt is indított, amihez több nagy márka is csatlakozott: arra kérték az embereket, hogy használják az érzékeiket.
A gyártókkal együtt olyan piktogramokat dolgoztunk ki, amelyek arra ösztönzik a fogyasztót, hogy bízzon az érzékelésében. A kinézetet, az illatot és az ízt jelző piktogramok könnyebben értelmezhetőbbé teszik a dátumot, és arra terelik a fogyasztót, hogy bízzon az érzékeikben, mielőtt eldobna egy lejárt terméket" - mondta Luisa Ravoyard, a Too Good To Go France illetékese.
A jobb címkézési információk biztosítása és az élelmiszerek fenntartható kiválasztásának elősegítése a Farm to Fork stratégia cselekvési tervének része. Az Európai Bizottság célja, hogy 2022 végéig új, harmonizált szabályokat mutasson be a dátumjelölésről - írta a portál.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés