Hirdetés
Finom és sokoldalú – a cékla egyre népszerűbb
Igazi szuperélelmiszer terem a magyar földeken, a cékla, a vitaminokban és ásványianyagokban gazdag zöldséget egyre nagyobb területen termesztik a gazdálkodók – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB közös piaci körképéből. A siker nem véletlen, hiszen egyre többen ismerik fel a sokoldalúan elkészíthető zöldség előnyeit.
Egyre népszerűbb a hazai fogyasztók körében a cékla. A folyamatosan erősödő kereslet nem véletlen, hiszen a cékla igazi szuperélelmiszer. Egyrészt finom és sokoldalú, így jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe, másrészt egész évben elérhető, fogyasztható.

Salátának, levesbe, köretként
A cékla rendkívül sokféleképpen elkészíthető zöldség, amely számos módon felhasználható a konyhában, így például salátákban, levesekben, savanyítva, köretként is remek választás. De készülhet belőle ezen felül főzelék, ropogtatnivaló, de még a süteményekben is megállja a helyét.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB közös becslése alapján 2021-2022 között 49 százalékkal nőtt a cékla termőterülete, így ma már 343 hektáron foglalkoznak céklatermesztéssel a gazdálkodók.
A terület bővülése mellett a termelés hatékonysága is folyamatosan javul. Míg 2013 és 2017 között egy hektárról 41 tonnát takarítottak be a termelők, addig 2018 és 2022 között már elérte az 55 tonnát az átlagtermés.
Szuperélelmiszer a javából
A céklát nem véletlenül nevezik szuperélelmiszernek: kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Az ősi rómaiak a céklalevet láz és székrekedés kezelésére fogyasztották, valamint afrozidiákumnak is tartották.
Segíti a sebgyógyulást, és az izomszövet épülését, nitráttartalma elősegítheti a véráramlást. A cékla magas nitráttartalmának jótékony hatása edzés közben is érezhető, javítja a test oxigénfelhasználását, a rengeteg kálium pedig jót tesz az izomzatnak. Sokan a zöldség levét fogyasztják, a smoothie-k népszerű alapanyaga.
A cékla erős májtisztító hatással bír, valamint erősíti a bélrendszert is. A zöldségben található betain segíti a zsírok lebontását, zsírégető hatása van, ráadásul rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a bőr folyamatos megújulását is.
(Forrás: nak.hu)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés