Hirdetés
Különleges szőlőmagolaj készül a Pannonhalmi Apátsági Pincészet terméséből
Lezárult az európai uniós támogatású mezőgazdasági kutatás-fejlesztési együttműködés a Széchenyi István Egyetem, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. és a konzorciumvezető Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. részvételével. A projekt célja egy új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrendkiegészítő és kozmetikai termékcsalád létrehozása volt. Az új készítményekben a szőlőmagolaj hatóanyagait egészítették ki különböző gyógynövényekkel, illetve azok kivonataival. A projekt költségvetése 856.571.545 forint, melyből a támogatás összege 510.071.689 forint volt.
Az együttműködés során a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. feladata a szőlőmag feldolgozása, a szőlőmagolaj előállítása, valamint a végtermék összeállítása (szőlőmagolaj gyógynövény kivonatok) volt. A projektben beszerezték a pincészet számára az ehhez szükséges technológiát, gépeket és berendezéseket - írta a Győr plusz. A Széchenyi István Egyetem kutatási kapacitását bocsátotta rendelkezésre a projektben. Itt végezték a szőlőmag szárítási paramétereinek meghatározását, a gyógynövény extrakciós technológiák fejlesztését, az alapanyagok és végtermékek vegyületazonosítási műveleteit, azok mikrobiológiai, valamint kémiai-fizikai stabilitásvizsgálatát.

Kísérletek, gyógynövények
A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. végezte a kis- és nagyparcellás kísérletek során az alkalmazni kívánt gyógynövények (többek között citromfű, borsmenta, rozmaring, körömvirág, zsálya) termesztéstechnológiai kísérleteit, továbbá a technológiai folyamat alatt keletkezett melléktermékek/hulladékok komposztálási, talajerő-utánpótlási kísérleteit is. A projekt végeredményként létrejövő termék csomagolása és piaci bevezetése a konzorcium ipari résztvevőinek feladata - írták.
A „Borászati melléktermékek és kertészeti termékek kombinált hasznosítása” című, GINOP-2.2.1-15- 2016-00022 azonosítószámú projekt az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és a magyar állam támogatásával valósult meg. A projekt kedvezményezettjei a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt., a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft., és a Széchenyi István Egyetem. A projekt költségvetése 856.571.545 forint, melyből a támogatás összege 510.071.689 forint.
Ezeket fejlesztették Pannonhalmán
A projekt célja a borszőlő feldolgozása során keletkezett melléktermékek és a gyógynövények komplex hasznosítása révén egy új típusú, innovatív, egészségmegőrző étrend-kiegészítő termékcsalád létrehozása volt. A szerzetesi receptúrák bázisán, a szőlőmagolaj és gyógynövények innovatív úton nyert kivonatai felhasználásával masszázsolajok, olaj bázisú salátaöntetek kerültek kifejlesztésre. A gyógynövények minőségmegőrző feldolgozása, illetve a melléktermékek hasznosíthatósága szintén a projekt részét képezte.

Feldolgozás, szárítás, sajtolás
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet kialakított egy szőlőmagfeldolgozó rendszert, amely a borkészítés melléktermékéből (törköly) képes elválasztani a szőlőmagot, majd ebből történik a termékek alapját képező olaj előállítása. A szőlőmagok leválasztása nagymértékben függ a törköly fizikai állapotától, a szőlőfeldolgozás alkalmazott technológiájától (bogyók leválasztása, zúzásfolyamat). Fontos a magok sértetlensége, a magolaj tartalmának megóvása érdekében. A magok a törkölyben 50–60 százalék nedvességtartalommal rendelkeznek. A magok 8–10 százalék nedvességtartalomra történő kíméletes szárítása (felhasználva az Széchenyi István Egyetem által végzett szárítási kísérletek eredményeit) ideális alapot adnak a magolaj előállításának ebben az esetben hidegen sajtolás során a 6–8 százalék (esetenként max 20 százalék) kinyerhető olajtartalommal számolhatunk - áll a projektleírásban.
A főapátsági gyűjteményben talált receptek és más szakirodalmi adatok felhasználásával 21 receptúrát, illetve termékkört határoztak meg, amelyek a készítmények alapját képezik.
Ezek közül az alábbi 10 bizonyult alkalmasnak arra, hogy terméket készítsenek belőle:
- Gyógybalzsam
- Szőlőmagolajos ápolókrém körömvirág olajjal
- Szőlőmagolajos kézkrém levendulaolajjal
- Szőlőmagos masszázsolaj levendula- és mandarinolajjal
- Szőlőmagos masszázsolaj levendula- és citromfűolajjal
- Oleum Abbatis Apáti saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj fűszernövényekkel ízesítve)
- Gastro saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj gyógynövényekkel ízesítve)
- Köményes saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj köménnyel és gyógynövényekkel ízesítve)
- Szőlőmag saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj)
- Oleum benedicti Szerzetesi saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj fűszernövényekkel ízesítve)
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés