Hirdetés
Nem akármilyen pékáru készíthető a banánhéj felhasználásával
Egy kutatás eredménye szerint remek lisztet lehet készíteni a banán héjából, ami egészségesebbé teszi a péksüteményeket. A tanulmány szerzői szerint érdemes kipróbálni a banánhéj lisztet, mert a belőle készült a pékáruk sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos, gabona alapú változatok. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a túl sok banánhéjtól az étel bebarnulhat.
A HVG írta meg, hogy az ACS Food Science & Technology című szaklapban megjelent publikáció szerint, ha a banánhéjat blansírozzuk – vagyis rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, majd kivesszük és jeges vízben lehűtjük –, megszárítjuk és lisztté őröljük, akkor olyan pékáru süthető belőle, ami ugyanolyan finom, ha nem jobb, mint a hagyományos liszttel készülők.

Egészségesebb termékeket lehet belőle készíteni
A tanulmány szerzői szerint ráadásul nem csak az íze miatt érdemes a banánhéj liszt használata. Az ilyenből készülő a pékáruk sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos változatok. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a túl sok banánhéjtól az étel bebarnulhat – valószínűleg a magas rosttartalom miatt - írták. Ám akkor, ha a sütéshez 7,5 százaléknyi banánhéj lisztet adunk, az eredmény máris kellemesebb.
Bár a tanulmány csak a péksüteményekre vonatkozott, az eredmény alapján úgy tűnik, kenyereket és süteményeket is érdemes lehet ebből készíteni. Egy 2016-os tanulmány szerint például, ha a kenyérsütésnél a liszt 10 százaléka banánhéjból van, akkor sokkal magasabb lesz annak a szénhidrát, cukor- és zsírtartalma.
Mindez ráadásul nemcsak a táplálkozást teheti egészségesebbé, hanem az ételpazarlást is csökkentheti. A megvásárolt banánnak ugyanis nagyjából a 40 százalékát teszi ki a héj, amit a legtöbben egyszerűen csak kidobnak - írták.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés