Az éghajlatváltozás negatív hatásai komolyan veszélyeztetik a mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés sikerességét. A kávé már régóta ide tartozik, rajta kívül számos élelmiszercsoport van, amelyek hosszú távon komolyan megszenvedik az emelkedő hőmérsékletet és a szeszélyes időjárást.

A búza az emberek által fogyasztott összes élelmiszer körülbelül 20 százalékát teszi ki, gyakorlatilag szinte az egész világon termesztik. A klímaváltozás miatti aszályok a világ búzatermő területeinek 60 százalékát érinthetik negatívan.

A hőmérséklet-változások már most problémákat okoznak. Az amerikai gyártók a korábbinál változékonyabb szezonokról számolnak be
A hőmérséklet-változások már most problémákat okoznak. Az amerikai gyártók a korábbinál változékonyabb szezonokról számolnak be (Fotó: Pixabay)

Veszélyben a nemzeti élelmiszer

A juharszirup Észak-Amerikában több milliárd dolláros iparág, és Kanada nemzeti élelmiszere. A juharlevek – a szirup legfontosabb összetevői – áramlását a tél végi „fagyasztási és felolvasztási ciklusok” szabályozzák, és a hőmérséklet-változások már most problémákat okoznak. Az amerikai gyártók a korábbinál változékonyabb szezonokról számolnak be.

A tenger gyümölcsei az óceánok növekvő szén-dioxid-szintjének köszönhetően vannak bajban - írja a syngenta.hu. Tengereink átlagosan 25 százalékkal savasabbak, mint az iparosodás előtti időkben, ami a vízhőmérséklet emelkedésével együtt mindenféle tengeri fajt veszélyeztet.

A Földközi-tengeren a szardínia átlagos tömegének körülbelül kétharmadát veszítette el az elmúlt évtizedben. Az Atlanti-óceán északi részén pedig a homárok észak felé haladnak, hidegebb vizeket keresve, fenyegetve más ökoszisztémákat.

A kakaófák erős növények, amelyek képesek ellenállni az emelkedő hőmérsékleteknek, de nem tudják kezelni a vízkészletekben bekövetkező csökkenést.

Búcsú a Chardonnay-tól és a Pinot Noirtól?

A jelenlegi körülmények között Nyugat-Afrika hőmérséklete 2050-re valószínűleg több mint 2 Celsius fokot fog emelkedni, ami a csapadékmennyiség növekedése nélkül kiszorítja az alapvető nedvességet a fák közül. Rövid távon áremelkedésekre számíthatunk, hosszú távon a kakaótermesztésnek teljesen új területekre kell áttérnie.

Ha a bor kilátásai nem egyesítik az emberiséget a klímaváltozással szemben, akkor semmi sem fog, mondják szakértők. Egy 2020-as tanulmány szerint a hőmérséklet emelkedése 2100-ra tönkreteheti a megfelelő szőlőtermesztő talajok 56 %-át, köztük a Chardonnay-t, Pinot Noir-t, és a Cabernet Sauvignon-t.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kártevők a napraforgóban: előrejelzés 2024-re

2024.03.08.

A napraforgó a legfontosabb olajos növény Magyarországon. 2023-ban az egy évvel korábbinál 25 ezer hektárral kisebb területen, mintegy 677 ezer hektáron termesztették (KSH). A védelmet már a napraforgó-csíranövénynél el kell kezdeni. A védelem a helyes gépbeállítással indul. Ezzel megfelelő teret lehet adni a növények fejlődéséhez, ami segíti a károsítók által okozott károk kompenzálását.

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

2024.03.08.

Bemutatjuk a KITE Zrt. által forgalmazott UREUS 46-ot, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

2024.03.07.

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik.

Megszavazta az Európai Parlament: az élőhelyek egyötödét helyre kell állítani 2030-ra 

2024.03.07.

A tagállamoknak egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. A mezőgazdasági termelés alá vont területek esetében rendkívüli helyzetekben ideiglenesen felfüggeszthető a követelmények teljesítése. Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Mikrobák szerepe a növények nitrogén-, foszfor- és káliumellátásában

2024.03.07.

A talajbaktériumok részt vesznek a tápelemek feltárásában, a nitrogén megkötésében, így a növények tápanyagellátásban is. A következőkben a nitrogénkötésről és a foszfor-, káliumfeltárásról lesz szó.

Budapesten tüntetnek a gazdák, lezárások lehetnek

2024.03.07.

Utcára vonulnak a megyar gazdák, amivel a kormányzati agrárpolitika megváltoztatását szeretnék elérni. A három naposra tervezett megmozdulás szomaton kezdődik majd.

Legújabb hirdetések

Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Partnerhírek
Partner

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021.02.13.

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás