A sárpilisi Erlich Réka a helyspecifikus gazdálkodás hatásait nézte meg az étkezési napraforgó termesztése során. A kísérlete és a vizsgálatai alapján arra kereste a válaszokat, hogy a precíziós gazdálkodásban alkalmazható elemeknek van-e hatásuk a minőségi paraméterek alakulásában. A kérdéseire egy Fejér megyei modern gazdálkodóval és további precíziós mezőgazdasági szakemberek segítségével végzett közös kísérlet alapján kapott választ. Az Óváron végzett precíziós mezőgazdasági szakmérnök szakdolgozatának leglényegesebb elemeit foglaltuk össze.

Az emberiség fejlődésének egyik legmeghatározóbb tényezője mindig is a növénytermesztés és annak tudatos használata volt. A termőterületek csökkenése és a rohamosan növekvő népesség miatt kiszolgáltatott az agrárium helyzete, hiszen a meglévő - már lecsökkent - területeken kell ugyanazt, vagy nagyobb mennyiségű élelmiszer alapanyagot és takarmánynövényt megtermelni ahhoz, hogy a magunk körül kialakított színvonalat tartani tudjuk. Azonban ehhez szükség van a megfelelő műszaki - és technológiai feltételrendszerek kialakítására és alkalmazására – írta Réka, aki 2019-ben, a legendás harmadik évfolyam tagjaként diplomázott a precíziós mezőgazdasági szakmérnök szakirányú továbbképzési szakon a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi karán, Mosonmagyaróváron.

A Mogyi Kft. termeltetés vezetője Erlich Réka az étkezési napraforgó precíziós módszerekkel történő termesztésének gyakorlatát vizsgálta
A Mogyi Kft. termeltetés vezetője Erlich Réka az étkezési napraforgó precíziós módszerekkel történő termesztésének gyakorlatát vizsgálta

A növénytermesztés jövőjeként is emlegetett precíziós gazdálkodással megalapozható a környezetterhelés minimálisra csökkentése amellett, hogy a tevékenységünk fenntartható legyen. Fontos a tápanyagok visszapótlása is, hiszen minden növényfaj más és más tápanyagot, más mennyiségben vesz igénybe a termőföldtől, amit a következő növény számára pótolnunk kell. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezt a tápanyagot milyen mennyiségben juttatjuk ki, mert a növény a túladagolást és a tápanyagok hiányát egyaránt érzékenyen kezeli. A beltartalmi értéke megváltozásával gyengébb minőségű vagy kisebb mennyiségű termény lesz belőle.

A diplomadolgozat készítése során Erlich Réka vizsgálatának céljai:

  • a precíziós gazdálkodási elemek alkalmazása étkezési napraforgó termesztése esetén, és
  • megválaszolni, hogy ezek az elemek befolyásolják-e a minőségi paramétereket az átvétel során.

A minőség szerepe a növénytermesztésben

A régi növénytermesztési rendszerek mennyiségi szemléletű rendszerként működtek, azzal a céllal, hogy mindig, mindenből a legtöbbet hozzák ki, a minőség másodlagos. Szerencsére a fejlett technológiai lehetőségek lehetővé tették a szemléletváltást, miszerint nem feltétlenül a mennyiség, hanem a minőség kerül előtérbe. A cél az, hogy minőségi növényeket állítsunk elő. Azonban a termésmennyiség kialakításában rendszerint egy-egy tényezőnek meghatározó szerepe van. Ilyen például a műtrágyázás és a növényvédelem hatása. Minden termesztendő növénynek más és más az a hatás, amit rá a műtrágya, növényvédő szer, vagy egyszerűen az agrotechnológia gyakorol.

Ezeket vizsgálták a gyakorlatban a napraforgóban

Réka a kísérlete és a vizsgálatai alapján arra kereste a válaszokat, hogy a precíziós gazdálkodásban alkalmazható elemeknek van-e hatásuk étkezi napraforgó termesztése során a minőségi paraméterek alakulására. A kísérlet során két kísérleti táblát választottak a Fejér megyei gazdálkodó területeiből, az egyik tábla 32 hektár, a másik pedig 65 hektár méretű volt. A területek vizsgálatát a talajadottságok meghatározásával kezdték, készítettek zónánkénti teljesítmény térképeket, meghatározták, hogy a várt hozamra mennyi foszfor, kálium és nitrogén szükséges. Ezekhez elkészítették a szükséges kijuttatási térképeket, majd végül a betakarításkor megnézték a hozamtérképeket, elszámoláskor pedig megvizsgálták a két tábla minőségi paramétereit.

Az étkezési napraforgó termesztésénél a fő cél a minőség
Az étkezési napraforgó termesztésénél a fő cél a minőség

Talajtulajdonságok

A mintavételi pontokból vett minták alapján a talajok pH-ja semlegesek. A 7,1-7,6-os pH-értéken a nitrogén, kálium és a foszfor jól felvehető a növények számára és mindemellett megfelelő a talajélet is. Az Arany-féle kötöttségi szám a talaj fizikai féleségét mutatja, a két tábla esetében ez vályog és agyagos vályog kategóriát jelentett. A választott két kísérleti tábla esetében a vízoldható sók mennyisége meglehetősen csekély volt, ez azonban nem probléma, mert a magas sótartalom rontja a talaj szerkezetét. A vizsgálatok során az ásványi nitrogén tartalma, vagyis a nitrát- és nitrittartalom is meghatározásra került. A nitrát a növények számára könnyen felvehető formában van jelen a talajban, az ásványi nitrogén mozgásban van a talajban a csapadék és a talajélet vándorlása miatt. Napraforgó esetében a túlzott nitrogénellátás kedvezőtlen, ugyanis nyújtja a tenyészidőt, és mivel az adott napraforgó esetében nagy tányérokról és nagy kaszatokról van szó, így ez nehezíti a betakarítást és mindemellett romlik a gombás megbetegedésekkel szembeni ellenállóképessége is.

  • A foszfor élettani hatásának a napraforgónál a gyökér fejlődésében, valamint a virágzási és termékenyülési folyamatokban van jelentősége, továbbá a termés mennyiségére és minőségi paramétereire is hatással van. Étkezési napraforgó esetében a minőség kiemelten fontos kritérium, ezért a megfelelő mennyiségű foszfort kell megadni a növény számára.
  • A napraforgó a káliumot, mint makroelemet veszi fel a legnagyobb mennyiségben a talajból. Kedvező kálium ellátottság mellett javul a növény aszálytűrő képessége, és a betegségekkel szembeni ellenállóképessége is nő.
  • A kén a zsírsavak szintézisében játszik szerepet, növeli a zöldtömeget és a klorofilltartalmat. Serkenti a növény növekedését, illetve az egyes tápelemek felvételét, különösen a nitrogénét fokozza.
Étkezési napraforgó tányérja a precíziós mezőgazdasági gyakorlatban
Étkezési napraforgó tányérja a precíziós mezőgazdasági gyakorlatban

A kísérleti táblákon az elővetemény 2018-ban kukorica volt. A talajművelés az egyik táblában mulcsműveléssel, míg a másik esetében szántásos műveléssel történt.

Nem a differenciált tőszámra fókuszáltunk, hanem az eredményt a tápanyagok kijuttatása alapján vártuk – fogalmazott Erlich Réka.

Az eredményeket úgy értékeltem, hogy megvizsgáltam egy hagyományos technológiával termesztett és beszállított étkezési napraforgó minőségét igazoló minősítést és ehhez hasonlítottam a változást minőségben a precíziós tápanyagutánpótláshoz képest. Mindkét technológiában ugyanazokat a gépeket használtuk, továbbá ugyanazokkal a műtrágyákkal és vetőmaggal dolgoztunk. A jobb eredményt mégis a precíziós tápanyagutánpótlás hozta. Látható volt a két elszámolás során, hogy az átvételi árai között jelentős Ft/kg különbség van. Ez a tisztaság, sérült kaszat, és a beteg szemek arányából adódott. A beteg szemek minimalizálása fontos cél, ráadásul azok nem minden esetben látszódnak kívülről megfigyelve – írta.

Tisztaság és minőség

Csak a béltartalom vizsgálat során, a belet széttörve barna belsőt találva derül ki, hogy ízhibásan beteg a napraforgó. A minőség legnagyobb befolyásoló tényezője a nedvesség és a tisztaság mértéke, továbbá a sérült kaszatok és a beteg szemek aránya. Ezek lényeges ármeghatározó tényezők is egyben. A két vizsgált technológia alapján a precíziós megoldás – jelen esetben a tápanyag-kijuttatás – eredményesebbnek bizonyult a hagyományos műveletnél. Ebből is látszik, hogy a feleslegesen kijuttatott műtrágya nem csak költségében lehet drága, hanem az elszámolásnál is, hiszen a több műtrágya nem mindig a jobb megoldást eredményezi. Ez ad okot arra a feltételezésre, hogy

Az elsődleges cél a minőségi alapanyag előállítása, erre a lehető legjobban oda kell figyelni. Amennyiben ezt ilyen formában, ilyen paraméterekkel is elő tudjuk állítani, akkor a termelő, a felvásárló és a fogyasztó is elégedett lehet – írta Réka.

A helyspecifikus gazdálkodás eredménye ez a napraforgó állomány
A helyspecifikus gazdálkodás eredménye ez a napraforgó állomány

A vizsgálatok alapján levont következtetések

A tápanyagutánpótlás a precíziós gazdálkodás meghatározó eleme. A talaj és a vetendő kultúra igényeit meghatározva egy precízen megoldható tápanyagellátást lehet biztosítani a növény számára a tenyészidő alatt. Természetesen vannak befolyásoló tényezők, - legfőképpen az időjárás - amik miatt nem tudunk a legmegfelelőbb időben kijutni a tábláinkra, de a modern technológiával folyamatosan nyomon lehet követni, mikor és mi történik a művelt területen.

Az eredmények alapján a dombtetőkön természetes dolog, hogy a nettó hozam alacsonyabb, de ezeket a „kieső” mennyiségeket lehet kompenzálni a jobb adottságú területeken.  A vizsgált étkezési napraforgó képes a tőhiányt a tányér nagyságának kompenzálásával javítani, azonban ez nem minden esetben hasznos, hiszen a napraforgó tányérok a porzást követően kevésbé lesznek kötöttek, a szemek lazán állnak a tányérban és könnyebben kipotyognak.

Több bevételt hozott a precíziós napraforgótermesztés, mint a hagyományos gazdálkodási megoldások
Több bevételt hozott a precíziós napraforgótermesztés, mint a hagyományos gazdálkodási megoldások

Az általam választott gazdaságban a precíziós technológiák részbeni alkalmazása működik. A gazdaság nagy termőterületen dolgozik. Így lehetősége volt és van a megfelelő gép- és eszközpark kiépítésére. A technológiához szükséges GPS, az erő- és munkagépek szinte teljes szélességében megvannak. Az automata kormányzás elengedhetetlen a traktorosok számára a művelések során.

Minden növénykultúra termesztése során alkalmazzák a precíziós technológia lépései közül
  • a talajművelést,
  • a vetést,
  • a betakarítást,
  • és részben a növényvédelmet.

Úgy gondolják, hogy a költségcsökkentés céljából jó ez a technológia, hiszen vetés során pontosan kiadható a tervezett vetőmagmennyiség. A növényvédelem esetében a szakaszolás a mérvadó, hiszen kétszer ugyanarra a helyre nem kerül vegyszer. A betakarítást egy hozamtérképpel ellátott kombájn végzi, mellyel mérhető a termés nedvességtartalma, illetve az, hogy egy adott pillanatban, egy adott táblán mennyi a hozam.

A vizsgálataim alapján meglévő géppark segítségével mindenképpen gazdaságosabb a helyspecifikus, mint a hagyományos termelés – írta Réka.

Az anyagot szerkesztette:

Csurja Zsolt
Óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök, csoporttárs

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kártevők a napraforgóban: előrejelzés 2024-re

2024.03.08.

A napraforgó a legfontosabb olajos növény Magyarországon. 2023-ban az egy évvel korábbinál 25 ezer hektárral kisebb területen, mintegy 677 ezer hektáron termesztették (KSH). A védelmet már a napraforgó-csíranövénynél el kell kezdeni. A védelem a helyes gépbeállítással indul. Ezzel megfelelő teret lehet adni a növények fejlődéséhez, ami segíti a károsítók által okozott károk kompenzálását.

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

2024.03.08.

Bemutatjuk a KITE Zrt. által forgalmazott UREUS 46-ot, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

2024.03.07.

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik.

Megszavazta az Európai Parlament: az élőhelyek egyötödét helyre kell állítani 2030-ra 

2024.03.07.

A tagállamoknak egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. A mezőgazdasági termelés alá vont területek esetében rendkívüli helyzetekben ideiglenesen felfüggeszthető a követelmények teljesítése. Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Mikrobák szerepe a növények nitrogén-, foszfor- és káliumellátásában

2024.03.07.

A talajbaktériumok részt vesznek a tápelemek feltárásában, a nitrogén megkötésében, így a növények tápanyagellátásban is. A következőkben a nitrogénkötésről és a foszfor-, káliumfeltárásról lesz szó.

Budapesten tüntetnek a gazdák, lezárások lehetnek

2024.03.07.

Utcára vonulnak a megyar gazdák, amivel a kormányzati agrárpolitika megváltoztatását szeretnék elérni. A három naposra tervezett megmozdulás szomaton kezdődik majd.

Legújabb hirdetések

Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Partnerhírek
Partner

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021.02.13.

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás