Hirdetés
Van igény a tehéntejnél háromszor drágább zab alapú tejhelyettesítőkre
A német Agrarheute portál igyekezett választ keresni arra, miért háromszor olyan drága a zab alapú tejhelyettesítő, mint a tehéntej. Nem a zab ellen érveltek, de az alapanyag árával egészen biztosan nem indokolható a tehéntej és a zabital ára közötti háromszoros különbség. A zabitalok 90-95 százaléka víz, és a fennmaradó maximum 10 százalék zabért sem kell túlságosan sok pénzt fizetniük a gyártóknak.
Az Agrarheute cikkét a Magyar Mezőgazdaság szemlézte, eszerint mire a zabtej néven ismert végtermék a németországi áruházak polcaira kerül, 2,0-2,40 euró lesz a literenkénti ára, az ízesített verzióké akár 2,50 is. Miközben a sima 1,5 százalékos tehéntejet 65 centért, a 3,5 százalékosat 75 centért meg lehet venni, a biotej literára 1 euró, az alpesi tejé 1,30. A termelőktől mindehhez a normál nyers tejet 35 centért veszik át, a biotejet 49 centért, egyik sem fedezi a termelési költséget.

Az összetevők sem magyarázzák a háromszoros árat
A táplálkozási szempontból hasznos összetevőket nézve sem versenyképes a zabital a tehéntejjel. Kalória tekintetében nem vonzóbb, mint a tej, viszont nincs benne egyebek között sem kalcium, sem vitaminok, ezeket mind utólag kell pótolni. Tehát sem az összetevők ára, sem az előállítás költsége nem indokolja az árkülönbséget, de még a termék egészséges volta sem. A cikk szerint valamennyit minden bizonnyal számít, hogy Németországban a tehéntej áfája 7, a növényi tejhelyettesítőké pedig 19 százalék, a háromszoros különbséget akkor sem indokolja, és sok országban amúgy sincs ilyen eltérés az általános forgalmi adóban. A legvalószínűbb, hogy egyszerűen a „vegán” logó miatt szárnyal a termék kereslete olyan mértékben, hogy minden probléma nélkül el lehet érte kérni a háromszoros árat - írták.
Így készül a zabtej
A zabtej vízben áztatott zabból készül. Amikor a zab már teljesen kiázott, a létrejött anyagot megkeverik, utána pedig átszűrik. Ezáltal rendkívül krémes állagot kapnak, amely nagyszerűen felhasználható latte-ba, de akár süteményekbe is. Édeskés ízét a benne található természetes cukroknak köszönheti. A különböző márkák különböző elkészítési módokat alkalmaznak, de mindannyian enzimeket adnak hozzá, hogy lebontsák a keményítőt. Pasztörizálás és dobozolás előtt pedig különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítják a tápértékét, főként D-vitaminnal és kalciummal - írta a Wellandfit.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés