A fogyasztói reakciók bizonyos fokú aggodalmat mutattak, de a legtöbben még mindig hajlandóak tehéntejet inni. Egy dán tanulmány szerint csak minden ötödik ember nem hajlandó meginni a fejlett tenyésztésből származó spermával tenyésztett tehenekből származó tejet. A Koppenhágai Egyetem Élelmiszer- és Erőforrás Tanszékének professzora, Thomas Lund vezetésével a kutatók keresztmetszeti vizsgálatot végeztek.

A tudósok megkérdezték a fogyasztókat az asszisztált reprodukciós technológiákhoz és a tejelő tehéntenyésztésben alkalmazott genetikai technológiákhoz való általános hozzáállásukról. Megállapították, hogy a résztvevők többsége kritikusan viszonyult a hormonkezeléssel járó tehénnemesítéshez és a klónozott magzatok beültetéséhez.

Az a tény, hogy a fogyasztók egy része aggódik a tejtermékek fogyasztása miatt, arra ösztönzi a vállalatokat, hogy fenntartható tejipari alternatívákat fejlesszenek ki
Az a tény, hogy a fogyasztók egy része aggódik a tejtermékek fogyasztása miatt, arra ösztönzi a vállalatokat, hogy fenntartható tejipari alternatívákat fejlesszenek ki (Fotó: Pixabay)

A tejelő tehéntenyésztési módszerek

Ezután egy vignettakísérlet segítségével azt vizsgálták, hogy a tejfogyasztás elfogadása és hajlandósága változik-e attól függően, hogy a tenyésztők milyen technikát alkalmaznak a tenyésztési munkájuk során, valamint hogy milyen tulajdonságokra ügyelnek, figyelembe véve 5 különböző összetettségű tenyésztési módszert.

A résztvevők véletlenszerűen kaptak személyre szabott tájékoztatást az 5 tenyésztési módszer közül 1 módszerről. A tájékoztatás pontosította, hogy a tejtermelők saját fejlett technológiáinak alkalmazása a gazdaságban a mesterséges megtermékenyítésben használt spermára korlátozódik. Az itt érintett potenciális technológiákat nem a gazdaság szintjén alkalmazzák, hanem a mesterséges megtermékenyítésben használt spermában vannak jelen, mivel a tenyésztők a tehenek és bikák korábbi generációinál használták őket a magasabb genetikai értékű sperma kifejlesztésére.

Az eredmények sokkal kevesebb aggodalmat mutattak a technológiák közvetett használatával kapcsolatban. Csak minden ötödik résztvevő tartotta elfogadhatatlannak a legfejlettebb módszert – a géntechnológiával és klónozással járó tenyésztési módszerekből származó sperma felhasználását.

Az ilyen tenyésztési módszerrel előállított tehenekből származó tej fogyasztásával szembeni ellenérzés szintén szerény volt (18%), és nem sokkal magasabb, mint a természetes megtermékenyítéssel előállított tehénből származó tej fogyasztásával szembeni ellenérzés (10%). A kutatók úgy vélték, hogy a 18%-os arány azért ilyen alacsony, mert az emberek a géntechnológiát a végterméktől távolinak tartják.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a nagy gyakorisággal biotejet fogyasztók kritikusabbak a fejlett tenyésztési módszerekkel szemben: 28%-uk nem hajlandó olyan tehenekből származó tejet inni, amelyeket korábbi generációs tehenek és bikák génszerkesztéssel és klónozással tenyésztett spermájával termékenyítettek meg. Ez azt mutatta, hogy a rendszeres biofogyasztók nagyon idegenkednek a természet manipulálásától.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a biogazdálkodási ágazatnak esetleg úgy kellene gondoskodnia erről az alcsoportról, hogy biztosítja a biogazdálkodók által teheneik mesterséges megtermékenyítéséhez használt sperma nyomon követhetőségét.

Tejpótlók

Az a tény azonban, hogy a fogyasztók egy része aggódik a tejtermékek fogyasztása miatt, arra ösztönzi a vállalatokat, hogy fenntartható tejipari alternatívákat fejlesszenek ki. A MOMA Foods, egy brit zabtejgyártó, a Teesside Egyetemmel együttműködve optimalizálja zabtejét, hogy feltárja az új termékcsaládokban rejlő lehetőségeket.

A projekt célja, hogy új módszereket dolgozzon ki a zabtej minőségének helyszíni vizsgálatára egy új ellenőrző eszköz kifejlesztésével, amely a zsír- és fehérjetartalmat elemzi. A projekt a beszállítókkal együttműködve optimalizálja az összetevőket, és új módszereket keres a zab lebontására szolgáló új enzimtörzsek kifejlesztésére.

A részben az Innovate UK által finanszírozott projekt segít az összetevők finomításában annak biztosítása érdekében, hogy az enzimek megfelelő kombinációját használják a zabban lévő keményítő lebontásához, és olyan terméket kapjanak, amely képes habzani, és nem hasad szét, amikor forró folyadékhoz adják.

Tom Mercer, a MOMA Foods alapítója elmondta: „A zabtej hihetetlenül fenntartható alternatívája lehet a tejtermékeknek, segíthet az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében a tejelő állományokból származó metán csökkentésével, és olyan összetevőket használ, amelyek könnyen termeszthetők ebben az országban."

(Forrás: dairyglobal.net)

További híreink

Kártevők a napraforgóban: előrejelzés 2024-re

2024.03.08.

A napraforgó a legfontosabb olajos növény Magyarországon. 2023-ban az egy évvel korábbinál 25 ezer hektárral kisebb területen, mintegy 677 ezer hektáron termesztették (KSH). A védelmet már a napraforgó-csíranövénynél el kell kezdeni. A védelem a helyes gépbeállítással indul. Ezzel megfelelő teret lehet adni a növények fejlődéséhez, ami segíti a károsítók által okozott károk kompenzálását.

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

2024.03.08.

Bemutatjuk a KITE Zrt. által forgalmazott UREUS 46-ot, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

2024.03.07.

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik.

Megszavazta az Európai Parlament: az élőhelyek egyötödét helyre kell állítani 2030-ra 

2024.03.07.

A tagállamoknak egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. A mezőgazdasági termelés alá vont területek esetében rendkívüli helyzetekben ideiglenesen felfüggeszthető a követelmények teljesítése. Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Mikrobák szerepe a növények nitrogén-, foszfor- és káliumellátásában

2024.03.07.

A talajbaktériumok részt vesznek a tápelemek feltárásában, a nitrogén megkötésében, így a növények tápanyagellátásban is. A következőkben a nitrogénkötésről és a foszfor-, káliumfeltárásról lesz szó.

Budapesten tüntetnek a gazdák, lezárások lehetnek

2024.03.07.

Utcára vonulnak a megyar gazdák, amivel a kormányzati agrárpolitika megváltoztatását szeretnék elérni. A három naposra tervezett megmozdulás szomaton kezdődik majd.

Legújabb hirdetések

Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Partnerhírek
Partner

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021.02.13.

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás