Életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények előállítása a célja egy konzorciumi részvétellel létrejövő, közös magyar kutatásnak. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (DE MÉK), valamint a Gulyás János és Társa Kft. konzorciumában induló kutatóprogram nyitórendezvényét a debreceni Erdőspuszta Club Hotelben tartották. 

A Haon számolt be az esemény részleteiről. Ezen elhangzott, hogy az élelmiszerek kereskedelmében és fogyasztásában egyre inkább előtérbe kerül az egészségvédelem és a megelőzés fontossága. Többek között ez az oka annak, hogy megnőtt a fogyasztók érdeklődése a magas hozzáadott értékű termékek iránt.

Adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztéseken dolgoznak Debrecenben a Gulyás János és Társa Kft., valamint a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakemberei - Fotó: Kiss Annamarie
Adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztéseken dolgoznak Debrecenben a Gulyás János és Társa Kft., valamint a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakemberei - Fotó: Kiss Annamarie

Gazdaság és kutatás közös munkája következik

Nagy öröm számunkra, hogy a karunk olyan szakmai és tudományos támogatást tud nyújtani, amelyre a gazdasági szereplőknek szüksége van. Manapság a húsfogyasztás nem a legnépszerűbb terület, de fontos hangsúlyozni, hogy a hazai előállítású, jó minőségű fehérjeforrás elengedhetetlenül szükséges a lakosság egészségének fenntartásához. A projekt célja, hogy a húsipari fejlesztések az egészségmegtartás irányába induljanak el – mondta dr. Stündl László, a DE MÉK dékánja.

A projektben résztvevő, közel 25 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás olyan lehetőségek után kutat, amely a magyar piacon eddig nem voltak jelen. 

A húsfogyasztást szeretnénk oly módon formálni, hogy ha a magyar ember húst szeretne enni, akkor egészséges termékekkel tudjon táplálkozni – mondta Gulyás János konzorciumvezető, a Gulyás János és Társa Kft. ügyvezetője.

Az élelmiszerek tartós piaci sikerét az biztosíthatja, ha valódi élettani előnyöket biztosítanak, kiváló ízhatásúak és innovatív, költséghatékony technológiákkal állítják elő őket. A tervek szerint a 2025-ig kifejlesztendő új termékek ezen kihívásoknak fognak megfelelni - fogalmaztak. 

Húskészítmények a tányéron: adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztéseken dolgoznak Debrecenben
Húskészítmények a tányéron: adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztéseken dolgoznak Debrecenben

A táplálkozástudomány forradalma zajlik napjainkban, emiatt rengeteg tévhit és dezinformáció kering a világban. A táplálkozással direkt módon összefüggő betegségek aránya 57 százalék, ezért az egészségtudatos életmód egyik legfőbb eleme is ez – emelte ki dr. Kiss Attila, a projekt szakmai vezetője, a DE MÉK tudományos főmunkatársa. 

Ezeket fejlesztik a szakemberek

A projekt során olyan vörös hús alapú termékeket fognak kifejleszteni, amelyeknek bizonyítottan fiziológiai előnyei vannak. A fejlesztésekben kulcsszerepet játszanak a zsírhelyettesítésre, illetve rostpótlásra használatos prebiotikumok, melyek a káros baktériumokat is képesek háttérbe szorítani. Elsődleges feladat lesz ezen kívül a fehérjepótlás és fehérjedúsítás megvalósítása, mivel a modern fogyasztói trendek a fehérjében gazdag élelmiszereket részesítik előnyben. Többek között cél az adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztése is.

További híreink

Kártevők a napraforgóban: előrejelzés 2024-re

2024.03.08.

A napraforgó a legfontosabb olajos növény Magyarországon. 2023-ban az egy évvel korábbinál 25 ezer hektárral kisebb területen, mintegy 677 ezer hektáron termesztették (KSH). A védelmet már a napraforgó-csíranövénynél el kell kezdeni. A védelem a helyes gépbeállítással indul. Ezzel megfelelő teret lehet adni a növények fejlődéséhez, ami segíti a károsítók által okozott károk kompenzálását.

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

2024.03.08.

Bemutatjuk a KITE Zrt. által forgalmazott UREUS 46-ot, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

2024.03.07.

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik.

Megszavazta az Európai Parlament: az élőhelyek egyötödét helyre kell állítani 2030-ra 

2024.03.07.

A tagállamoknak egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. A mezőgazdasági termelés alá vont területek esetében rendkívüli helyzetekben ideiglenesen felfüggeszthető a követelmények teljesítése. Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Mikrobák szerepe a növények nitrogén-, foszfor- és káliumellátásában

2024.03.07.

A talajbaktériumok részt vesznek a tápelemek feltárásában, a nitrogén megkötésében, így a növények tápanyagellátásban is. A következőkben a nitrogénkötésről és a foszfor-, káliumfeltárásról lesz szó.

Budapesten tüntetnek a gazdák, lezárások lehetnek

2024.03.07.

Utcára vonulnak a megyar gazdák, amivel a kormányzati agrárpolitika megváltoztatását szeretnék elérni. A három naposra tervezett megmozdulás szomaton kezdődik majd.

Legújabb hirdetések

Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Partnerhírek
Partner

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021.02.13.

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás