Hirdetés
Az ember számára legfontosabb ásványok – ezek fogyasztását javasolják az orvosok
Ha valaki szeretne egészségesebb lenni, vagy le akar fogyni, hasznos, ha elkezd olyan ételeket fogyasztani, amelyekben több ásványi anyag van. Az ásványi anyagok szükségesek a tápláló, étrendhez: az ételeket energiává alakítják. Az ásványi anyagok – szemben a vitaminokkal – szervetlen elemek, amelyek a talajból és a vízből származnak, és amelyeket a növények vesznek fel, vagy az állatok fogyasztanak el.
A szervezetnek ásványi anyagokra van szüksége a növekedéshez és az egészség megőrzéséhez. Az orvosok és a dietetikusok egyetértenek abban, hogy négy ásványi anyag elengedhetetlen az energia, a fogyás és az emésztés fokozásához: a magnézium, a cink, a kalcium és a kálium.

Dr. Michael Njunge, MD, gyakorló orvossal, aki sportorvoslásra szakosodott és a nagyteljesítményű egészségről ír az interneten, valamint Jesse Feder, RDN, CPT, okleveles személyi edzővel, regisztrált dietetikussal és a My Crohn's and Colitis Team munkatársával beszélgetett a magnéziumról, cinkről, kalciumról és káliumról a shefinds.com munkatársa.
Magnézium
A magnézium olyan ásványi anyag, amely bőségesen megtalálható a szervezetben. Természetes módon jelen van számos élelmiszerben, élelmiszerekhez adják hozzá, étrend-kiegészítőként kapható, és jelen van egyes gyógyszerekben (például hashajtókban). Alapvető fontosságú az érzés fokozásához, az energia növeléséhez. Ha az emberek magnéziumhiányban szenvednek, gyakran érzik magukat gyengének és letargikusnak. Feder egyetért ezzel: „A magnézium és a vas a legjobb ásványi anyagok közé tartozik az energia fokozására”.
A magnézium a második leggyakoribb ásványi anyag az emberi szervezetben, és valószínűleg a legfontosabb. A legtöbb ásványi anyag bélből történő felszívódásában vesz részt. Ha tehát valakinek alacsony a magnéziumszintje, az azt jelenti, hogy sok más ásványi anyagot nem tud felszívni.
Nemcsak az energia fokozására jó, hanem a fogyás szempontjából is kritikus fontosságú. "A magnézium az egyetlen ásványi anyag, amit a fogyáshoz ajánlok. Segít szabályozni a glükózszintet, ami nemcsak az anyagcserét segítheti, de egész nap energikusan is tart” – teszi hozzá Feder.
Cink
Bár tényleg csak kis mennyiségben van rá szükség, a cink mégis alapvető tápanyag minden korosztály számára. Felelős a DNS létrehozásáért, a sejtek növekedéséért, a fehérjék felépítéséért, a sérült szövetek gyógyulásáért és az egészséges immunrendszer támogatásáért.
„A cink olyan ásványi anyag, amelyről sokan megfeledkeznek, pedig valójában kiválóan támogatja a sejtnövekedést, az izomépítést és az immunrendszer támogatását” – mondja Dr. Michael Njunge.
Ez az ásványi anyag különösen kulcsfontosságú az emésztés szempontjából, mivel rengeteg enzimet termel. Ezek az emésztőenzimek olyan fehérjék, amelyek lebontják az ételeinket, hogy azok könnyen átkerülhessenek a véráramba energiaként. Cink nélkül nem lennénk képesek megfelelően lebontani az ételt.
Kálium
Hasonlóképpen, a kálium segít az agyunkból érkező jelek továbbításában az emésztőrendszerben található izmokhoz, az úgynevezett simaizmokhoz. Ezek a jelek összehúzódásokat serkentenek, amelyek segítenek az emésztőrendszerednek lebontani az ételt, hogy az könnyen megemészthető legyen. Feder szerint: „A kálium, a nátrium és a kalcium elengedhetetlen a jó emésztéshez. Ezek az ásványi anyagok segítenek az emésztőrendszer izmainak az ételek mozgatásában”. Tehát, ha valakinek valaha is problémái vannak az emésztéssel, nyúljon káliumban gazdag ételekhez vagy italokhoz, például narancsléhez!
Kalcium
A kalcium olyan ásványi anyag, amelyet leggyakrabban az erős csontokkal és fogakkal hoznak összefüggésbe, de ennél sokkal többre képes. Fontos szerepet játszik a véralvadásban, az izmok összehúzódásának segítésében, valamint a normális szívritmus és az idegi funkciók szabályozásában.
A legfontosabb, hogy a kalciumnak jelentős befolyása van a fogyásra. „Mindenki tudja, hogy a kalcium és a D-vitamin elengedhetetlenül fontos a csontok jó egészségéhez. De együttműködnek az energia- és a lipid (zsír) anyagcsere szabályozásában is” – mondja Dr. Michael Njunge. „Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony kalciumtartalmú étrend stimulálja azokat a géneket, amelyek a zsírraktározás bekapcsolásáért felelősek. Emellett más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a magas kalciumtartalmú étrend növeli a zsírvesztést az egyszerű diétához képest”.

A kalciumban gazdag ételek fogyasztásával felpörgető az anyagcsere, ami viszont segít a fogyásban. A szakértők szerint pedig csak segíthet az emésztésben. Ilyen egyszerű!
De hogyan tudjuk biztosítani, hogy elegendő mennyiséget vigyünk be belőlük az étrendünkbe? Feder a sovány húsok, zöldségek, diófélék és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását ajánlja a napi magnézium- és cinkbevitelhez. Ami a kalciumot és a káliumot illeti, a tejtermékek, a szója vagy tofu és a banán fogyasztását javasolja.
„A legegyszerűbb módja annak, hogy ezeket az ásványi anyagokat beépítsük a mindennapjainkba, ha egészséges, kiegyensúlyozott, különböző színes gyümölcsökkel és zöldségekkel teli étrendet követünk. Mindig azt mondom a pácienseimnek, hogy a tányérjuk legyen színes. Ez jó jele annak, hogy sok különböző tápanyagot fogyasztanak" – mondja Feder.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés