Hirdetés
Akkora lett az eper, mint egy kisebb alma – és nem kellett hozzá „felpumpálni”
Az amerikai élelmiszerboltokban vásárlóknak nemrégiben feltűnhetett, hogy az eper nagysága mintha közelebb lenne a kis almák méretéhez. A Virginia Tech egyik szakértője szerint ennek a változásnak oka van. És egyáltalán nem amiatt növekedett meg a gyümölcs, hogy vegyszerekkel injektálták volna őket, így akarván az életnagyságnál nagyobb gyümölcsöt kapni.
Jayesh Samtani, a Virginia Tech kisgyümölcs-szakértője azt kutatja, hogyan lehet optimalizálni a bogyós gyümölcsök termesztését, és meghatározni, hogy mely fajták teremnek a legjobban bizonyos régiókban. Elmagyarázza, hogy az időjárás, a nemesítés és a termesztési technikák mind szerepet játszanak a termés méretében.

Trágyázási és öntözési technikák, rovarbeporzás
„Egyes években az időjárás is szerepet játszhat. Például mind a keleti, mind a nyugati parton viszonylag hűvösebb tavaszok voltak, ami hosszabb szüretet eredményezett” – mondja Samtani. „A nedvesség szintén szerepet játszik. A trágyázási és öntözési technikák, valamint a rovarbeporzás javítása szintén nagyobb termést eredményezne.”
Ami az előnyöket illeti, Samtani szerint a nagyobb gyümölcsök termesztése segít csökkenteni a betakarítás során jelentkező munkaerő-szükségletet. „A nagyobb eper esetében kevesebb gyümölcsre van szükség a kagylóhéjú konténer megtöltéséhez. Az egész lényege, hogy minél kevesebb bogyó tölti meg a dobozt, annál hatékonyabb a betakarítási folyamat” – mondja Samtani.
Gyorsabb a szüret, ha a bogyók azonos súlyúak
„Mielőtt a bogyókat leválasztjuk a növényről, meg kell vizsgálni, hogy készen állnak-e. Sokkal könnyebb és gyorsabb a szüret, ha a bogyók azonos súlyúak. Ráadásul a nagyobb bogyók többnyire hosszabb ideig eltarthatók, mint kisebb társaik.”
Samtani szerint az átlagember számára a nagyobb bogyók vonzóbbak, de ez nem minden fogyasztóra igaz. „A gyerekeknek általában kisebb a szájuk, így inkább a kisebb vagy közepes méretűeket részesítik előnyben.”
Tehát akár tetszik, akár nem, úgy tűnik, hogy eljött a természetes úton megnövekvő gyümölcsök korszaka.
(Forrás: phys.org)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés