Van néhány furcsa és abszurd módszer, amellyel biztosítható, hogy növényeink megkapják az összes szükséges tápanyagot, amire szükségük van – hogy egészségesek legyenek. Az egyik ilyen a tésztavíz használata! Meglepő? Miért érdemes maradék tésztavizet használni a növényeinkre? Azért, hogy egészségesek és dúsak legyenek ennek az aranyló folyadéknak a segítségével.

Jó a tésztavíz a növényeknek?

A keményítővel teli tésztavíz nyomokban kalciumot, foszfort, vasat, cinket és káliumot tartalmaz, amelyek jótékony tápanyagokkal segítik a növények növekedését. Mivel tele van szénhidrátokkal is, segít a talajban lévő baktériumok aktivitásának fokozásában is.

Ha azt szeretné, hogy a tésztavize erősebb legyen, hasonlóan egy enyhe műtrágyához és növényi probiotikumhoz, erjessze meg
Ha azt szeretné, hogy a tésztavíz erősebb legyen, hasonlóan egy enyhe műtrágyához és növényi probiotikumhoz, erjessze meg
(Forrás: balconygardenweb.com)

Ugyanakkor ha túl sok növényi olajat vagy sót ad a vízhez, hogy a tészta ne ragadjon össze, akkor ne használja a növényeken. Az olaj a napfény hatására felmelegszik, és megégeti a növényt.

A használat egyszerű. Szűrje le teljesen a vizet, mivel nem jó, ha tésztadarabok maradnak a talajban. Mindig hagyja a vizet teljesen kihűlni, mielőtt elkezdi használni.

A maradék tésztavíz növényeken való felhasználásának előnyei

1. A tésztavíz rendszeres használata teltebb és dúsabb leveleket eredményez.

2. Segít továbbá felgyorsítani a hasznos talajbaktériumok és gombák, például a laktobacillusok és a mikorrhiza növekedését.

3. Ez is elősegíti a növények egészséges fejlődését, és ellenállóbbá teszi őket a betegségekkel szemben.

4. Kiváló módja a víztakarékosságnak is, hiszen ha egyszerűen csak leöntenénk a mosogatóba, annak egyébként semmi haszna nem lenne. Főként, ha a növényeink is részesülhetnek belőle!

5. A megmaradt tésztavíz minden növénynek, így a zöldségeknek, fűszernövényeknek, virágoknak és szobanövényeknek is hasznára válhat.

Tegye a tésztavizet növényi probiotikummá

Ha azt szeretné, hogy a tésztavize erősebb legyen, hasonlóan egy enyhe műtrágyához és növényi probiotikumhoz, erjessze meg.

Hozzávalók

Főtt tésztavíz (szobahőmérsékletűre lehűtve)

Cukor (körülbelül egy teáskanálnyi egy csészényi tésztavízre)

Tej (opcionális, körülbelül egy evőkanál egy csésze tésztavízre)

Hogyan készítsük el?

1. lépés: A tészta főzése után gyűjtsük fel a főzéshez használt vizet. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

2. lépés: Az erjedési folyamat elősegítése érdekében adjunk a tésztavízhez és a tejhez javasolt mennyiségű cukrot, ez természetesen opcionális.

3. lépés: Szerezzünk be egy zárt edényt ehhez. Ha nyitott üveget használunk, fedjük le egy légáteresztő ruhával vagy gumiszalaggal rögzített papírtörlővel.

4. lépés: Hagyjuk a tésztavizet erjedni néhány naptól egy hétig. Ez idő alatt a vízben jótékony mikroorganizmusok fejlődnek ki, és hatásos növényi probiotikummá teszik azt.

5. lépés: Használat előtt hígítsuk fel az erjesztett tésztavizet friss vízzel. Az általános hígítási arány 1 rész erjesztett víz 5 vagy 10 rész normál vízhez, a kívánt koncentrációtól függően.

Hogyan kell alkalmazni ezt az erjesztett tésztavizet?

Használjuk a hígított erjesztett tésztavizet növénynkei öntözéséhez, mind beltéren, mind kültéren. Ügyeljünk arra, hogy a gyökérzónát és a környező talajt célozzuk meg.

Alkalmazzuk gyakran, hogy állandó tápanyagforrást biztosítsunk a növények számára. Állítsuk be az erősséget az adott növény igényei alapján.

A tej hozzáadása az oldathoz további előnyöket biztosíthat a növények számára. A tej használatakor azonban ügyeljünk az esetleges szagokra. A kellemetlen szagok elkerülése érdekében szükség szerint állítsuk be a tej mennyiségét.

Az erjesztett tésztavíz előnyei

1. Az erjesztett tésztavíz enyhe forrásává válik az olyan alapvető tápanyagoknak, mint a kálium, a kalcium és a magnézium, amelyek elősegítik a növények erőteljes növekedését.

2. A legfontosabb dolog, amit ez az erjesztési folyamat tesz, hogy hasznos növényi probiotikummá válik, és alkalmazása ösztönzi a hasznos talajmikrobák növekedését, ezáltal javítja a növények tápanyagfelvételét.

(Forrás: balconygardenweb.com)

Megosztás

További híreink

Kártevők a napraforgóban: előrejelzés 2024-re

2024.03.08.

A napraforgó a legfontosabb olajos növény Magyarországon. 2023-ban az egy évvel korábbinál 25 ezer hektárral kisebb területen, mintegy 677 ezer hektáron termesztették (KSH). A védelmet már a napraforgó-csíranövénynél el kell kezdeni. A védelem a helyes gépbeállítással indul. Ezzel megfelelő teret lehet adni a növények fejlődéséhez, ami segíti a károsítók által okozott károk kompenzálását.

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

2024.03.08.

Bemutatjuk a KITE Zrt. által forgalmazott UREUS 46-ot, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

2024.03.07.

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik.

Megszavazta az Európai Parlament: az élőhelyek egyötödét helyre kell állítani 2030-ra 

2024.03.07.

A tagállamoknak egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. A mezőgazdasági termelés alá vont területek esetében rendkívüli helyzetekben ideiglenesen felfüggeszthető a követelmények teljesítése. Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Mikrobák szerepe a növények nitrogén-, foszfor- és káliumellátásában

2024.03.07.

A talajbaktériumok részt vesznek a tápelemek feltárásában, a nitrogén megkötésében, így a növények tápanyagellátásban is. A következőkben a nitrogénkötésről és a foszfor-, káliumfeltárásról lesz szó.

Budapesten tüntetnek a gazdák, lezárások lehetnek

2024.03.07.

Utcára vonulnak a megyar gazdák, amivel a kormányzati agrárpolitika megváltoztatását szeretnék elérni. A három naposra tervezett megmozdulás szomaton kezdődik majd.

Legújabb hirdetések

Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Partnerhírek
Partner

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021.02.13.

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás