Hirdetés
Gyümölcsfogyasztással javítanának a költséghatékonyságon és a fenntarthatóságon Romániában
Románia az utolsó helyen áll Európában a gyümölcs- és zöldségfogyasztásban. Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora szerint íz és minőség tekintetében még mindig nagyon jól állnak, amit a szakemberek is megerősítettek. “Ezt ki kell használnunk. Az Európai Fenntartható Fejlődési Héten is arra buzdítjuk az embereket, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, hozzájárulva ezzel az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemhez és a havi költségek csökkentéséhez is. Ez az egészséges táplálkozás és a fenntartható életmód egyszerű titka” – nyilatkozta.
A Maszol.ro portál írta meg, hogy a gyümölcsök és zöldségek nemzetközi évében, amelyet az ENSZ az Európai Fenntartható Fejlődési Héten hirdetett meg, a romániai Fenntartható Fejlődés Főosztály a gyümölcs- és zöldségfogyasztás fokozott szerepét népszerűsítette a fenntartható életmód kialakítása érdekében a Gyümölcsök és zöldségek nemzetközi éve konferencián.

A pazarlás és a költségek csökkentését is segíti a zöldség- és gyümölcsfogyasztás
Arra biztatjuk az embereket, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, hozzájárulva ezzel az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemhez és a havi költségek csökkentéséhez – fogalmazott Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.
Romániai (Marius Mihai Micu államtitkár, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium, prof. Dr. Marian Bogoescu, Aurel Tănase, az OIPA PROD COM elnöke, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, Dr. Nastasia Belc - Élelmiszer-biológiai erőforrások Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Intézete - IBA Bukarest elnöke) és európai (Nabil Gangi - a FAO európai és közép-ázsiai regionális képviselő-helyettese, Anastasia Alvizou főigazgató-helyettes „Farm to Fork”) szakemberek osztották meg a résztvevőkkel az adminisztratív és szakpolitikai intézkedéseket az ökológiai mezőgazdaság és zöldségtermesztés területén mind a termelők, mind a fogyasztók számára.
Szabályok, források, fejlesztések
Szó esett többek között a folyamatban lévő európai jogszabályváltozásokról, a rendelkezésre álló finanszírozási forrásokról, az innovációról és a termesztési rendszerek védelmének lehetőségeiről. „Jó példákat mutattunk be és vitattunk meg, valamint Mihaela Bilic táplálkozási szakember és Adrian Hădean séf hasznos tippekkel láttak el a napi étrendünkhöz” – olvasható az RMDSZ közleményében.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés