A fenntarthatóság átfogó fogalom az állattenyésztésben. Sokféleképpen lehet meghatározni. Az állattenyésztés módjára, a felhasznált erőforrásokra, az állatok jólétére, a gazdálkodó jövedelmezőségére és mindenekelőtt a gazdaság hatékonyságára összpontosítva. Mindezek az elemek meghatározzák a gazdálkodásnak a társadalomra és a környezetre gyakorolt hatását.

A fenntartható tejgazdálkodást úgy írhatjuk le, hogy a tejtermelés a leghatékonyabb módon történik az állatok jóléte és a környezetre gyakorolt minimális hatás figyelembevételével, miközben a gazdálkodó profitját maximalizálják.

Optimalizálhatjuk a takarmány minőségét jobb minőségű nyersanyagok biztosításával és a takarmány optimális összeállításával, precíziós takarmányozással
Optimalizálhatjuk a takarmány minőségét jobb minőségű nyersanyagok biztosításával és a takarmány optimális összeállításával, precíziós takarmányozással (Fotó: Pixabay)

A tejtermelésnél a fenntarthatóság számos aspektusa azonosítható

A takarmányhatékonyságot a DMI alapján számított, adott takarmánymennyiségért cserébe előállított, energiakorrigált tej mennyiségének mérésével lehet értékelni. A takarmányhatékonyságot vagy a meghatározott takarmánymennyiségből előállított energiakorrigált tej növelésével, vagy a meghatározott mennyiségű tej csökkentett takarmánymennyiségből történő előállításával lehet mérni.

A tejelő tehenek takarmányhatékonyságának javítása közvetlen hatással van a gazdálkodó jövedelmezőségére és a gazdaság szénlábnyomára. A takarmányhatékonyságot többféleképpen javíthatjuk. Genetikai szelekcióval hatékonyabb állatokat állíthatunk elő. Optimalizálhatjuk a takarmány minőségét jobb minőségű nyersanyagok biztosításával és a takarmány optimális összeállításával, precíziós takarmányozással.

A bendőfermentáció optimalizálása

Használhatunk probiotikumokat és adalékanyagokat a bendőfermentáció optimalizálására, hogy növeljük a takarmány emésztését. A jólét javításán és a stressz csökkentésén is dolgozhatunk, mivel a stressz és a betegségek közvetlen és jelentős hatással vannak a tejelő tehenek hatékonyságára. Mivel egyre kevesebb rendelkezésre álló erőforrással, folyamatosan változó időjárási viszonyokkal és növekvő takarmányköltségekkel kell megbirkóznunk, a takarmányhatékonyság javítása a fenntartható tejtermelés egyik legfontosabb szempontjává vált.

A környezeti hatásoké hatalmas téma, amikor a kérődzőkről, különösen a tejelő tehenekről beszélünk. A tejágazat már évek óta nagyító alatt van a környezetre gyakorolt hatása, különösen az üvegházhatású gázok kibocsátásához való hozzájárulását tekintve.

Elsődleges cél a metánkibocsátás csökkentése

 A bendőből származó metánkibocsátás csökkentése elsődleges céllá vált a tejtermeléssel kapcsolatban, de ez nem könnyű feladat. A tejágazat szénlábnyomának csökkentésére különböző módszerek léteznek, például genetikai szelekcióval, a metántermelés közvetlen gátlásával, a takarmányhatékonyság javításával és a takarmány jobb emészthetőségének elérésével. A takarmányhatékonyság javítása segít csökkenteni az egy kilogramm tejre jutó takarmányszükségletet. Ez kevesebb földhasználatot és ezáltal kisebb szénlábnyomot eredményez.

Az állatjólét a tehenek kényelmének és egészségének javításával kapcsolatos, az elhelyezési körülmények optimalizálásával, a stressz csökkentésével, valamint a fenntartáshoz és a tejtermeléshez szükséges elegendő tápanyag biztosításával.

A kevésbé stresszelt tehenek hatékonyabbak

A kevesebb stresszel és jobb egészségi állapottal rendelkező tehenek hatékonyabbak és több tejet termelnek. A tejtermelő gazdaságokban a stressz egyik leggyakoribb oka a hőstressz, amely az éghajlatváltozással egyre fontosabbá válik. Egy másik gyakori stressztényező a túlzsúfoltság, amely gyakrabban figyelhető meg, mint gondolnánk.

A túlzsúfoltságot gyakran az állomány méretének növelése okozza, anélkül, hogy időben új elhelyezést biztosítanának. A termékenység nem megfelelő kezelése szintén problémát jelenthet, ami az intenzív ellési időszakokban az átmeneti karámokban túlzsúfoltsághoz vezet. Az ellés általában véve a tejelő tehenek stresszének egyik fő fókuszpontja, különösen az anyagcsere-betegségek, a tejveszteség és az alacsony takarmányhatékonyság tekintetében.

Az ellés, a túlzsúfoltság és a hőstressz könnyen előfordulhat egyszerre, ami a gazdálkodó részéről különleges figyelmet igényel. Az elhelyezés javítása, a jó levegőáramlás és a jobb hűtés biztosítása, a stresszes időszakokban a jó minőségű takarmány biztosítása és a probiotikumokkal való kiegészítés mind segíthet a stressz csökkentésében, az állatok jólétének javításában és a tejelő tehenek jobb hatékonyságának biztosításában.

Alig kerül szóba a gazdálkodók profitja

A fenntarthatóságról beszélve általában kevésbé kerül szóba a gazdálkodók profitja. Hajlamosak vagyunk a jólétre, a hatékonyságra és a környezetre összpontosítani, és elfelejtjük, hogy a fenntartható tejtermelés középpontjában a gazdaságok profitja áll. Ahhoz, hogy képesek legyenek olyan új rendszerekbe befektetni, amelyek javítják a jólétet és csökkentik a gazdálkodás szénlábnyomát, a gazdáknak mindenekelőtt nyereségesnek kell lenniük.

A jövedelmezőség javításának egyik módja a takarmánygazdálkodásra és a takarmányhatékonyságra való összpontosítás, mivel a takarmányköltségek a tejtermeléssel kapcsolatos pénzügyi kiadások mintegy 70%-át teszik ki. A takarmányhatékonyság javítása segít a gazdának abban, hogy meghatározott mennyiségű takarmányból több tejet termeljen, és ezáltal növelje a haszonkulcsát.

A probiotikumok fontos szerepet játszanak a fenntarthatóbb tejtermelés elérésében. Egyes probiotikumok stabilizálják a bendő és a hátsó bél mikrobiótáját, és ennek eredményeként jobb takarmányhatékonyságot biztosítanak. Ebben az összefüggésben az élesztőalapú probiotikum, az Actisaf SC47 nagyon hatékony bélmikrobióta-stabilizátor. Csökkenti a bendőacidózis kockázatát és javítja a rostlebontást. Az élesztő probiotikumok kiegészítése a tejelő teheneknél jelentősen javítja a takarmányhatékonyságot. Fenntarthatóbb tejtermelést is eredményez, a gazdák számára 6:1 arányú pozitív megtérüléssel.

(Forrás: allaboutfeed.net)

További híreink

Kártevők a napraforgóban: előrejelzés 2024-re

2024.03.08.

A napraforgó a legfontosabb olajos növény Magyarországon. 2023-ban az egy évvel korábbinál 25 ezer hektárral kisebb területen, mintegy 677 ezer hektáron termesztették (KSH). A védelmet már a napraforgó-csíranövénynél el kell kezdeni. A védelem a helyes gépbeállítással indul. Ezzel megfelelő teret lehet adni a növények fejlődéséhez, ami segíti a károsítók által okozott károk kompenzálását.

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

2024.03.08.

Bemutatjuk a KITE Zrt. által forgalmazott UREUS 46-ot, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

2024.03.07.

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik.

Megszavazta az Európai Parlament: az élőhelyek egyötödét helyre kell állítani 2030-ra 

2024.03.07.

A tagállamoknak egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. A mezőgazdasági termelés alá vont területek esetében rendkívüli helyzetekben ideiglenesen felfüggeszthető a követelmények teljesítése. Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Mikrobák szerepe a növények nitrogén-, foszfor- és káliumellátásában

2024.03.07.

A talajbaktériumok részt vesznek a tápelemek feltárásában, a nitrogén megkötésében, így a növények tápanyagellátásban is. A következőkben a nitrogénkötésről és a foszfor-, káliumfeltárásról lesz szó.

Budapesten tüntetnek a gazdák, lezárások lehetnek

2024.03.07.

Utcára vonulnak a megyar gazdák, amivel a kormányzati agrárpolitika megváltoztatását szeretnék elérni. A három naposra tervezett megmozdulás szomaton kezdődik majd.

Legújabb hirdetések

Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Partnerhírek
Partner

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021.02.13.

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás