A Szupermenta legutóbbi terméktesztje az ötputtonyos aszúborokat vette górcső alá. Mielőtt a vizsgálat eredményét összegeznénk, tisztázzuk, hogy mit is nevezhetünk aszúnak és miért kívánkozik a karácsonyi asztalra…

Az tokaji borvidék klímája az, ami kimondottan kedvez az aszúképződésnek. A nemes rothadás során, a Botrytis cinerea az érett szőlőn elszaporodik és egy különleges túlérési folyamatot indít be. Ahogy a nemesen rothadt szőlőszem elveszíti víztartalmának jelentős részét, magas cukorkoncentrációt ér el, a savtartalom, savösszetétel is megváltozik, hiszen a nemes penész egyes savakat lebont, másokat pedig termel. Például ilyen, az aszúsodás során keletkező sav a glükonsav, melynek értéke fontos indikátora a botritiszes tevékenységnek. Ugyanúgy az emelkedett glicerintartalom, amely szintén a Botrytis cinerea tevékenységére vezethető vissza. Az aszú egyediségért egyrészt a nemes penész, másrészt az előállítása felel. A tőkén aszúsodott és szüretkor kizárólag kézzel szedett szőlőbogyókat, aszúszemeket azonos évjáratú mustban, részben erjedt szőlőmustban, még erjedésben lévő újborban vagy borban áztatják, ennek eredményeképpen kioldódó botritiszes aromák gazdagítják és egyedivé teszik az aszú karakterét. Ezt követően minimum 18 hónapig fahordóban  érlelik, legkorábban a szüretet követő harmadik év január 1-jét követően hozható forgalomba. Szigorán kötött, hogy aszúbor csak Furmintból, Hárslevelűből, Kabarból, Kövérszőlőből, Sárgamuskotályból és Zétából készíthető.

Fotó: Pixabay

A minőség javítása érdekében 2013-ban szigorították az aszúborokra vonatkozó szabályokat, e szerint, csak azok a borok nevezhetők tokaji aszúnak, amelyeknek a természetes cukortartalma minimum 120 gramm/liter. Ez a szabályozás döntött arról is, hogy nem kötelező a puttonyszám feltüntetése a címkén, így a 3, 4, 5 és 6 puttonyos aszúk mellett ún. puttonytalanokkal is találkozhatunk. A Szupermenta a tesztben azonban csak olyan ötputtonyos aszúborokat vizsgált, amelyeken feltüntették a puttonyszámot. 17 ötputtonyos, 2016-2018-as évjáratú aszúbort választottak tesztelésre. A vizsgálatba egy 2014-es évjáratú aszú is bekerült, azonban az eltérő évjárat miatt, szakmai okokból az összehasonlításba nem került be a termék. Mindegyik palack 0,5 literes kiszerelésű volt, minősítésüket tekintve pedig oltalom alatt álló eredetmegjelölésűek. A vizsgálat kiterjedt pl. az alkohol-, cukor-, extrakt- és hamutartalomra, de elemezték többek között a tételek  pH-értékét, metanol, glicerin, magasabb rendű alkoholtartalmát is. A mért glicerin és glükonsavértékek megmutatták, hogy a termékek nemes rothadáson átesett szőlők felhasználásával készültek.

Az aszúborok esetében az egyik legfontosabb paraméter a cukortartalom. A  laboratóriumi vizsgálatok alapján – mérési bizonytalanság figyelembe vételével – elmondható, hogy minden tétel megfelelt az előírásoknak. Az aszúborok minimális összes alkoholtartalma 19 százalék, a tényleges alkoholtartalma pedig min. 9 százalék. A Szupermenta tesztben résztvevő aszúborok alkoholtartalma, a jelölésük szerint 10 és 12,5 százalék között volt. Sokan nem tudják, hogy a palackok címkéje hasznos információkat tartalmaz, többek között a  Nébih által kiadott forgalomba hozatali azonosítót is. Az azonosító segítségével a Nébih Navigátor ingyenes alkalmazása lehetőséget nyújt a termék pontos adatainak azonosítására is. A vizsgált palackok jelölése minden szempontból megfelelt az előírásoknak.

Kedveltségi vizsgálat

A hatósági és laboratóriumi vizsgálat mellett a kedveltségi teszt is elkészült. Szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozták a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelent a végeredményben. A végső rangsor a résztvevők által megkóstolt és értékelt 17 ötputtonyos, 2016-2018-as évjáratú tokaji aszúborból állt össze. Az értékelés most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, a tesztelők nem tudták, mely sorszám, mely pincészet borához kapcsolódik. A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz és zamatintenzitás, illetve az összbenyomás volt. Első helyen a Pauleczki Tokaji Muscat Lunel Aszú végzett, második, Sárga Borház Tokaji Aszú, a bronzérmet a SZM Sommelier Tokaji Aszú érdemelte ki.

Forrás: Nébih

Megosztás

További híreink

Kártevők a napraforgóban: előrejelzés 2024-re

2024.03.08.

A napraforgó a legfontosabb olajos növény Magyarországon. 2023-ban az egy évvel korábbinál 25 ezer hektárral kisebb területen, mintegy 677 ezer hektáron termesztették (KSH). A védelmet már a napraforgó-csíranövénynél el kell kezdeni. A védelem a helyes gépbeállítással indul. Ezzel megfelelő teret lehet adni a növények fejlődéséhez, ami segíti a károsítók által okozott károk kompenzálását.

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

2024.03.08.

Bemutatjuk a KITE Zrt. által forgalmazott UREUS 46-ot, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

2024.03.07.

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik.

Megszavazta az Európai Parlament: az élőhelyek egyötödét helyre kell állítani 2030-ra 

2024.03.07.

A tagállamoknak egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. A mezőgazdasági termelés alá vont területek esetében rendkívüli helyzetekben ideiglenesen felfüggeszthető a követelmények teljesítése. Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Mikrobák szerepe a növények nitrogén-, foszfor- és káliumellátásában

2024.03.07.

A talajbaktériumok részt vesznek a tápelemek feltárásában, a nitrogén megkötésében, így a növények tápanyagellátásban is. A következőkben a nitrogénkötésről és a foszfor-, káliumfeltárásról lesz szó.

Budapesten tüntetnek a gazdák, lezárások lehetnek

2024.03.07.

Utcára vonulnak a megyar gazdák, amivel a kormányzati agrárpolitika megváltoztatását szeretnék elérni. A három naposra tervezett megmozdulás szomaton kezdődik majd.

Legújabb hirdetések

Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Partnerhírek
Partner

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021.02.13.

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás