Hirdetés
Kisebb valószínűséggel fertőződik meg baktériumokkal a biohús
A Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health kutatóinak tanulmánya szerint az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma által bio minősítéssel ellátott hús kisebb valószínűséggel fertőzött olyan baktériumokkal, amelyek megbetegíthetik az embereket, mint a hagyományos módon előállított hús.
Az eredmények rávilágítanak a fogyasztók élelmiszer eredetű megbetegedésének kockázatára – a szennyezett állati termékek és termékek évente több tízmillió embert betegítenek meg az Egyesült Államokban –, valamint a multidrog-rezisztens organizmusok elterjedtségére, amelyek, ha betegséghez vezetnek, megnehezíthetik a kezelést.

A kutatók megállapították, hogy a hagyományos módon feldolgozott húsokhoz képest a bio minősítésűek 56 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak multidrog-rezisztens baktériumokkal szennyezettek – olvasható a sciencedaily.com cikkében.
A tanulmány a húsok 2012 és 2017 közötti országos vizsgálatán alapult, amely az amerikai nemzeti antimikrobiális rezisztenciamegfigyelő rendszer (National Antimicrobial Resistance Monitoring System, NARMS) részeként zajlott.
Az állatok soha nem kaphattak antibiotikumokat vagy hormonokat
Ahhoz, hogy az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) által tanúsított hús bio minősítést kapjon, az állatoknak soha nem adhattak antibiotikumokat vagy hormonokat, és az állati takarmánynak, például a fűnek és a szénának 100 százalékban bionak kell lennie.
Az antibiotikum-használattal kapcsolatos régóta fennálló aggodalom az állatállományban és az állati takarmányban az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók növekvő előfordulásának tulajdonítható.
E tendencia nyomon követésére a szövetségi kormány 1996-ban kifejlesztette az NARMS rendszert, hogy nyomon kövesse az antibiotikum-rezisztenciát a kiskereskedelmi forgalomban kapható húsokból, haszonállatokból és az Egyesült Államokban élelmiszerből származó betegségben szenvedő betegekből izolált baktériumokban.
Minták csirkemellből, darált marhahúsból, darált pulykából és sertéshúsból
Tanulmányához a Bloomberg School kutatócsoportja az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (U.S. Food and Drug Administration-NARMS) adatait elemezte véletlenszerűen mintavételezett csirkemellből, darált marhahúsból, darált pulykából és sertéshúsból származó mintákból bármilyen szennyeződés, valamint a multidrog-rezisztens organizmusokkal való szennyeződés szempontjából.
Az elemzés négy baktériumtípusra terjedt ki: a szalmonellára, a Campylobacterre, az Enterococcusra és az Escherichia colira.
39 348 húsminta
A vizsgálat alapjául összesen 39 348 húsminta szolgált, amelyek közül 1422 mintát találtak legalább egy multiorganizmussal szennyezettnek. A szennyeződés aránya a hagyományos módon előállított húsminták esetében 4 százalék volt, míg a biogazdálkodással előállítottak esetében alig 1 százalék.

4 százalék volt (Fotó: Pixabay)
A tanulmányt 2021. május 12-én az Environmental Health Perspectives című szaklapban tették közzé.
A feldolgozó létesítmény típusa befolyásolhatja a húsfertőzés valószínűségét
Az elemzés arra is utalt, hogy a feldolgozó létesítmény típusa befolyásolhatja a húsfertőzés valószínűségét. A húsfeldolgozók három kategóriába sorolhatók: kizárólag bio, kizárólag hagyományos, vagy olyanok, amelyek bio és hagyományos húsokat is kezelnek – úgynevezett „osztott” feldolgozók.
A tanulmány megállapította, hogy a hagyományos húsok közül a kizárólag hagyományos húsokat feldolgozó létesítményekben feldolgozott húsok az esetek egyharmadában, míg a hagyományos és biohúsokat egyaránt feldolgozó létesítményekben feldolgozott húsok az esetek egynegyedében voltak baktériummal fertőzöttek.
A multidrog-rezisztens baktériumok előfordulási gyakorisága nagyjából azonos volt a két húsfeldolgozói kategóriában.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés