Hirdetés
Megvannak az első eredmények az országos sertéshús-ellenőrzésről
A külföldi sertéshús minőségére és nyomon követhetőségére fókuszáló országos célellenőrzést rendelt el február közepétől az Agrárminisztérium a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek bevonásával. A Nébih vizsgálatai a cikk megjelenéséig nem tártak fel kirívó szabálytalanságot. Az akció a következő időszakban is folytatódik, továbbá számos laboratóriumi vizsgálat van folyamatban.
A sertéshústermékek országos ellenőrzése során a származás feltüntetésére, a korábbi fagyasztás jelölésére és a nyomon követhetőségre is figyelnek az ellenőrök. A hatósági szakemberek ellenőrzik az ipari feldolgozásra beérkező sertéshúst, továbbá a kereskedelemben a csomagolatlan termékek „zászlóellenőrzését” is elvégzik - írta a Nébih.

Az elmúlt 4 hónapban a teljes import 68,8 százalékát beszállító, azaz a 10 legjelentősebb sertéshús importőr közül 9 vizsgálata már megtörtént a célellenőrzés első időszakában. Az egységekben a nyomon követés biztosított volt, a termékek értékesítése során a származási országot minden esetben feltüntették. A vizsgálatok során a Nébih felügyelői 26 mintát is vettek, amelyekből 8 féle paraméter összesen 182 vizsgálata volt folyamatban 2022. március elején.
Tovább tart a sertéshúsok ellenőrzése
További fontos hír, hogy 27 közétkeztetőnél 81 sertéshústétel ellenőrzése szintén megtörtént. A vizsgált tételekből 57 magyar, míg 24 uniós (ebből 15 spanyol) eredetű volt. A termékek nyomonkövethetőségét rendben találták az ellenőrök. A célellenőrzés, mind a Nébih központi vizsgálataival, mind a kormányhivatalok szakemberei által a kereskedelmi egységekben végzett „zászlóellenőrzéssel” a következő hetekben is folytatódik. Ehhez kapcsolódó információ, hogy már több mint 2 éve kötelező a származást szöveges, illetve a nagyobb üzletekben grafikus „zászlós” formában is feltüntetni, ezzel segítve a jó minőségű magyar árut előnyben részesítő vásárlók eligazodását.
Az ellenőrzéssorozat bejelentésekor, még februárban Nagy István agrárminiszter arról is beszélt, hogy az ágazati információk alapján felvetődött a „vizezett” húsok magyarországi behozatalának lehetősége is, ami – a fogyasztók megtévesztése mellett – további, akár 30 százalékos árcsökkenést is eredményezhet. Ennek kiszűrésére a Nébih haladéktalanul megkezdte az első magyarországi tárolási helyként bejegyzett nagykereskedések fokozott átvilágítását, mintavételekkel kombinált ellenőrzését. A Nébih laboratóriumaiban a termékeken víz-, só- és adalékanyag tartalom elemzést, Salmonella és mikrobaszám vizsgálatot végeznek majd – tette hozzá Nagy István.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés