Hirdetés
Néhány kattintással mérhetővé válhat a gyümölcsök vitamintartalma egy új fejlesztéssel
A zöldségek és gyümölcsök vitamintartamának meghatározására képes bioszenzor egy európai projekt fejlesztésének része, amely a gyártóknak és termelőknek segít felkészülni a mezőgazdaság jövőjére. A Food Screening EMR nevű projekt bioszenzora lehetővé teszi, hogy valós időben, a helyszínen határozzák meg a zöldségekben és gyümölcsökben található vitamin és folsav mennyiségét. A fejlesztésben résztvevő egyik cég vezetője szerint ezen információk birtokában a termelők képesek lesznek változtatni például a páratartalmon, javítani terményeik tápanyagtartalmát.
„Eddig ha az ember tudni akarta, hogy mennyi vitamin van a zöldségekben, gyümölcsökben, sokáig tartott. A folyamat legalább két napot vett igénybe, mert bevizsgálják a laboratóriumban, aztán később küldik az adatokat. Most pedig meg lehet mérni egy szenzorral, és egy percen belül ott az információ,” mondta John van Helden, a holland Yookr igazgatója és tulajdonosa az Euronews cikke szerint. A még fejlesztés alatt álló bioszenzor színkód alapján tudja meghatározni az ételben lévő vitamin mennyiségét. A Maastrichti Egyetemen a bioszenzor kémiai részét fejlesztik, azt a receptorelemet, amely például egy gyümölcs pontos vitamintartalmát érzékeli.

Közös kutatás a bioszenzor fejlesztésére
A projekt költsége 1,9 millió euró, amelynek felét az Európai Unió kohéziós alapja finanszírozza. Tíz egyetem, kutatók és cégek vesznek részt a programban Németországból, Belgiumból és Hollandiából. A technológia egyik előnye, hogy a termelők és a fogyasztók pontosabban ismerhetik majd az egyes élelmiszerek tápértékét.
"Az egyik dolog, amit az ember tudni akar, hogy mennyi tápanyag van az ételében. Besétálhat egy boltba, ahol azt mondják, ez vagy az egészséges. D vajon tényleg az? Amennyiben van egy ilyen szenzor, amelyik gyorsan megmondja, hogy mennyi C-vitamin van benne, az nagyon hasznos,” fogalmazott Bart van Grisven, a Food Screening EMR projektvezetője.
Kommunikáció és kapcsolatépítés
A jövő mezőgazdaságára való átállás támogatása érdekében a kommunikáció kulcsfontosságú. A Brightlands kampusz az egészséges táplálkozásra és a kertészeti ipar jövőjére szakosodott központ felelős ennek a kapcsolatnak a megteremtéséért.
„Felvettük a kapcsolatot ezekkel az innovatív vállalatokkal, amelyek valóban tenni akarnak a fogyasztók egészségesebbé és tudatosabbá tételéért, de segítenek új innovációk kitalálásában is. Megpróbáljuk összegyűjteni a vállalkozásokat, hogy csatlakozzanak a projektekhez, és segítsenek abban, hogy a végén tényleg bezáruljon a szociális olló” - mondta a Brightlands üzletfejlesztője, Max Vogel.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés