Általában a kidobás a sörélesztő sorsa, de néha fehérje- és tápanyagforrásként az állattenyésztés takarmányához adják. Az amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS), valamint a Warren Wilson College és az Asheville Sustainability Research tudóscsoportja szerint az elhasznált sörélesztő segíthet a szarvasmarhák metántermelésének csökkentésében is.

Michael Flythe, az ARS takarmány-állattenyésztési kutatócsoportjának kutatási vezetője elmagyarázza, hogy mit fedezett fel a kutatásuk, és hogyan alkalmazhatja azt a szarvasmarhaipar a gyakorlatban.

Az olyan új lehetőségek iránti igény, amelyek úgy viselkednek, mint az antibiotikumok, anélkül, hogy antibiotikumok lennének, megnyitotta az utat a Flythe-hoz hasonló kutatók számára a növényi vegyületek felfedezéséhez. Az egyik ilyen növényi vegyület a maradék sörélesztő.
Az olyan új lehetőségek iránti igény, amelyek úgy viselkednek, mint az antibiotikumok, anélkül, hogy antibiotikumok lennének, megnyitotta az utat a Flythe-hoz hasonló kutatók számára a növényi vegyületek felfedezéséhez. Az egyik ilyen növényi vegyület a maradék sörélesztő. (Fotó: Pixabay)

Üvegházhatású gázok kibocsátása

Az Egyesült Államokban a mezőgazdaság az üvegházhatású gázok kibocsátásának 11%-áért felelős. Ennek negyedlvel a kérődzők járulnak hozzá. A kutatók úgy vélik, hogy az erjesztés optimalizálásával a növekedés és a tejtermelés megóvható – sőt elősegíthető –, a környezetre gyakorolt hatás pedig minimalizálható. Ennek egyik módja a múltban az ionofór antibiotikumok, például a monenzin alkalmazása volt.

„Ezek klinikailag nem igazán relevánsak, így nem sok alkalmazásuk van a humán gyógyászatban, ezért jó jelöltek” – magyarázza Flythe.

Míg a monenzin a növekedés elősegítésére szolgált azáltal, hogy jobb hozzáférést biztosított a tápanyagokhoz. Ez viszont növelte a takarmányhatékonyságot, a bendőben gátolt bizonyos mikrobákat is. E baktériumok némelyike fontos szerepet játszik, különösen a magas takarmánytartalmú takarmányokban, ahol a szarvasmarhák nem rendelkeznek a cellulóz lebontásához szükséges enzimekkel.

Mások azonban nagyon pazarló folyamatokat végeznek. A metanogének például a szenet metánná alakítják, a „hiper-ammóniát termelő baktériumok”, más néven HAB-ok bontják le a fehérjéket és aminosavakat ammóniává, amely karbamiddá alakul, és nitrogén formájában a vizelettel távozik.

Antibiotikum-rezisztencia

A metán és az ammónia nemcsak a környezetre káros, de az állatot értékes aminosavaktól is megfosztja, pedig ezek a növekedéshez és a tejtermeléshez elengedhetetlenek. Az antibiotikumok túlzott használata azonban antibiotikum-rezisztenciához vezethet, ezért az Egyesült Államokban betiltották minden nem vényköteles antibiotikum használatát, ami azt jelenti, hogy a monenzin többé nem használható a növekedés elősegítésére vagy a bendőben lévő mikrobiális közösségek gátlására. A kutatók azóta más lehetőségek után kutatnak.

„Nem mindenki akart lemondani róla, mert a növekedés elősegítésének és a takarmányhatékonyságnak ez a módja még mindig nagyon jó ötlet” – mondja Flythe. „Az antibiotikumok használata viszont rossz.”

Növényi vegyületek

Az olyan új lehetőségek iránti igény, amelyek úgy viselkednek, mint az antibiotikumok, anélkül, hogy antibiotikumok lennének, megnyitotta az utat a Flythe-hoz hasonló kutatók számára a növényi vegyületek felfedezéséhez. Az egyik ilyen növényi vegyület a maradék sörélesztő. A sörfőzés során a Saccharomyces cerevisiae nevű élesztő felszívja a komlóból származó humulonokat, lupulonokat és más vegyületeket.

A humulonok és lupulonok jól működnek antimikrobiális szerként, mivel ugyanolyan mikroorganizmusokat pusztítanak el, mint a monenzin. További előnyük, hogy nem mérgezőek. Flythe ki tudta mutatni, hogy a lupulon megakadályozza a HAB-ok szaporodását, és ezáltal az ammónia termelődését a kérődzőkben, de a probléma az volt, hogy a komló drága.

„Soha nem volt költséghatékony a szarvasmarháknak adni, ezért végül más dolgok felé fordultam” – mondja Flythe.

Az elhasznált sörélesztő potenciálja

Évekkel később Flythe kapott egy hívást Rusty Bryant,től, egy nyugdíjas vegyésztől és kutatásfejlesztési tanácsadótól az észak-karolinai Asheville Sustainability Research-től, amely régió a kézműves sörfőzdéiről ismert. Bryant azt kereste, hogyan lehetne a sörélesztőt élelmiszeripari termékekbe beépíteni. De bár magas a fehérjetartalma, kesernyés ízt adott az általa készített pékáruknak.

Bryant meg akarta érteni, mi áll a keserű íz hátterében, ezért elküldte a kiégett sörélesztőt értékelésre. Ekkor vette észre a komlóból származó alfa- és béta-savak magas koncentrációját. Kíváncsiságból beleásta magát a szakirodalomba, és rábukkant Flythe régebbi munkájára, és gyorsan rájött, hogy a komló helyett a kiégett sörélesztő felhasználásával gátolni lehet a bendőben a hulladéktermelő folyamatokat végző baktériumok termelődését.

Az ötlet jól hangzott, de Flythe-nek és Bryantnek laboratóriumban kellett tesztelnie hipotézisét. Ehhez egy helyi sörfőzde 6 különböző típusú söréhez használt elhasznált sörélesztőből vettek mintákat, és olyan lombikokhoz adták őket, amelyekben élő metanogén vagy HAB-kultúrák voltak.

Megfigyelték, hogy közvetlen összefüggés van a komlóvegyületek koncentrációja a használt élesztőben és a keletkező gáz mennyisége között, mivel a komlóból származó vegyületek mind a metanogének, mind a HAB termelését gátolták. A kiégett sörélesztő átlagosan 25%-kal fékezte a mikrobák metántermelését, ez a szám elég közel áll a monenzin hatékonyságához. Ráadásul az elhasznált sörélesztő nem mérgező, és jó fehérjeforrás.

Elég sörélesztő keletkezett

Amint a megoldások piacra kerülnek, rengeteg elhasznált sörélesztő áll majd rendelkezésükre. Egy becslés szerint a sörfőzési folyamat során 10 000 hektoliter kész sörre 15-18 tonna elhasznált sörélesztő keletkezik. Egy másik tanulmány szerint csak az Európai Unióban a sörfőzők évente 1 millió tonna elhasznált sörélesztőt termelnek.

Ahhoz azonban, hogy állati takarmány-adalékanyagként használják fel, feldolgozásra lenne szükség.

„Úgy gondolom, hogy a sörfőzdéknek valóban melléktermékként kell gondolniuk a hulladékárukra” – mondja Flythe. „Vannak olyan mérnöki kihívások, amelyeket szerintem a folyamatmérnököknek kell megoldaniuk azzal kapcsolatban, hogy a sörfőzdék hogyan fogják ezt online üzembe helyezni.”

„Azért vagyok ott, hogy támogassam őket, ahogyan az USDA ARS más munkatársai is” – zárja az egyedülálló megoldás ismertetését.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kártevők a napraforgóban: előrejelzés 2024-re

2024.03.08.

A napraforgó a legfontosabb olajos növény Magyarországon. 2023-ban az egy évvel korábbinál 25 ezer hektárral kisebb területen, mintegy 677 ezer hektáron termesztették (KSH). A védelmet már a napraforgó-csíranövénynél el kell kezdeni. A védelem a helyes gépbeállítással indul. Ezzel megfelelő teret lehet adni a növények fejlődéséhez, ami segíti a károsítók által okozott károk kompenzálását.

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

2024.03.08.

Bemutatjuk a KITE Zrt. által forgalmazott UREUS 46-ot, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

2024.03.07.

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik.

Megszavazta az Európai Parlament: az élőhelyek egyötödét helyre kell állítani 2030-ra 

2024.03.07.

A tagállamoknak egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. A mezőgazdasági termelés alá vont területek esetében rendkívüli helyzetekben ideiglenesen felfüggeszthető a követelmények teljesítése. Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Mikrobák szerepe a növények nitrogén-, foszfor- és káliumellátásában

2024.03.07.

A talajbaktériumok részt vesznek a tápelemek feltárásában, a nitrogén megkötésében, így a növények tápanyagellátásban is. A következőkben a nitrogénkötésről és a foszfor-, káliumfeltárásról lesz szó.

Budapesten tüntetnek a gazdák, lezárások lehetnek

2024.03.07.

Utcára vonulnak a megyar gazdák, amivel a kormányzati agrárpolitika megváltoztatását szeretnék elérni. A három naposra tervezett megmozdulás szomaton kezdődik majd.

Legújabb hirdetések

Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Partnerhírek
Partner

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021.02.13.

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás