Hirdetés
A 2021-es év legjobb magyar borászai és borai randevúztak a Vigadóban
„Borest a Bor Akadémián” címmel a Pesti Vigadóban rendezte meg ünnepi estjét a Magyar Bor Akadémia. Egy helyen kaphatott kóstolót minden megjelent nemcsak a határon túli magyar borászok, XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyen díjat nyert tételeiből, hanem az Év Bortermelője 2021 díj jelöltjeinek legszebb boraiból is.
„Koncertjeimre igyekszem a jó magyar bort is magammal vinni, azokat népszerűsíteni” – hangsúlyozta Miklósa Erika, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja, aki a színvonalas szórakoztatáson túl az est háziasszonya szerepét is betöltötte.

A borászok minden évben kapnak egy új lehetőséget
Nyúlné Dr. Pühra Beáta, a töki Nyakas Pincészet főborásza egy feltett kérdésre elmondta: jól érzi magát ebben a „férfias” szakmában, a borok miatt nem tud háttérben maradni. A borász diploma, a doktori iskola mellé pálinkamesteri oklevelet is szerző szakember a több lábon állás fontosságát hangsúlyozta.
Három fiúgyerek édesanyjaként állandóan lavírozik a család és a munka között – írja a magyarmezogazdasag.hu. Vallja, szerencsések a borászok, hiszen minden évben kapnak egy új lehetőséget, hogy tökéletesítsék a munkájukat.
Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet főborásza kiemelte, munkahelyén olyan atmoszféra veszi körül, amely folyamatosan előbbre viszi. Idén volt a 26. szürete Pannonhalmán, s ahogyan mondta, szoros kapcsolatban a természettel, s még több imát elmormolva készülnek a borai. Hitvallása szerint a szőlő, a bor nem alanyi jogon válik remekművé, mellé kell tenni a tudást is.
Villánnyal együtt örökölte
Günzer Tamás Villánnyal együtt a szőlő és a bor szeretetét is megörökölte. A Gödöllőn állattenyésztőként végzett szakember – aki 12 éven keresztül szarvasmarha-ágazatvezetőként dolgozott – első szőlőjét 1991-ben kapta, s már az első szüretből származó Oportója aranyérmet nyert. Ez adta a kezdő lendületet, s azóta a boros sikereken túl megkapta az Év Pincészete és a Legszebb szőlőbirtok díjat is.
Ipacs Szabó István – akinek Siklós felett van saját pincéje – véleménye szerint azokból lesz jó borász, akik az életet is tudják élvezni, s nem elég tudással felvértezve lenni.
A saját pince működtetésén túl szakember a közelmúltban elvállalta Pécsett a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászatának irányítását is.
Mint elmondta, tette azért, mert úgy érzi, nélkülözhetetlenek a folyamatos szakmai kihívások. A saját 2 hektáros birtokra is azért van szüksége, mert csak benne járva lehet megismerni a szőlőt, amiből a bor lesz.
Csopak szélén már honvágya van
Figula Mihály is – akinek Csopak szélén már honvágya van - izgalmas és változatos borsorral készült. Úgy tartja, arra az italra, amely helyet kapott a Bibliában, nem tekinthetünk pusztán alkoholként. Felhívta a figyelmet, hogy a termőhely önmagában tökéletes, már csak a borászon múlik, hogy mit hoz ki belőle, a dűlő és a borász szimbiózisban él. Bár borászként végezte az egyetemet, de hamar rá kellett jönnie, hogy minden a szőlővel kezdődik. A csopaki szakember elmondása szerint olyan kollégákkal dolgozhat együtt, akik számára a borkészítés ne csak munka, hanem hobbi is.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés