Hirdetés
A felmelegedés magyar hatásai: oda a málnatermesztés, ide az olívaültetvények
A környezet- és az éghajlat változása miatt az élőlények minden korban vándoroltak, hogy a számukra leginkább megfelelő feltételek között tudjanak élni. Ez nem csak az állatvilágra, hanem a növényekre is igaz. A globális felmelegedés és a szélsőséges éghajlatváltozás miatt a növénykultúrák elkezdtek észak felé terjeszkedni. Ez egy hosszadalmas folyamat, de hatásai már Magyarországon is érzékelhetőek. Az átlaghőmérséklet és a csapadék mennyiségének és eloszlásának változása miatt a málna már csak kiskerti környezetben termelhető, nagy földeken szinte lehetetlen a gyümölcs termesztése.
Eközben Lengyelországban a feltételek pont úgy változtak, hogy a málna számára kiváló környezet jött létre, így ma leginkább lengyel terméssel lehet találkozni a boltok polcain - írta a Világgazdaság. Hasonló a helyzet a kávéval és például a kakaóval is. A trópusi és mediterrán térségekben a felmelegedés hatására túlságosan nagy forróság lett ezeknek a növényeknek. Két lehetséges megoldás van. Vagy fokozatosan észak(abb)ra költöztetik a termőterületeket, ami azzal jár, hogy például Brazíliában több esőerdőt kell kipusztítani, vagy kevesebb kávét fogyaszt a világ. Természetesen vannak más megoldások is, amelyekkel segíteni lehet a problémán. Ám hosszú távon kifejezetten fontos, hogy globálisan visszafogjuk az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Kis Anna, az ELTE TTK FFI Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa elmondta, hogy
amikor a Föld eléri a 4 fokos hőmérséklet-emelkedést, akkor már Norvégiában sem lesznek megfelelő feltételek bármilyen mezőgazdasági növény termesztésére. Ez egy szélsőségesen rossz forgatókönyv, de tudomásul kell venni, hogy ez sincs kizárva. A cél továbbra is az, hogy a globális felmelegedés ütemét 1,5 fokon tartsa az emberiség.
A kávéhoz és a kakaóhoz hasonlóan érzékeny növény például az olívabogyót adó olajfa is. A mediterrán térségben honos növénykultúra számára is egyre nagyobb a hőség, illetve az éves csapadékeloszlás sem kedvez neki.
Nem csak egy gond jön a klímaváltozás hatására
Kis Anna elmondta, hogy az éghajlatváltozásnak csak az egyik tünete az egyre melegebb idő. Problémát jelent még a csapadék mennyiségének és eloszlásának változása is. Az olíva például rosszul viseli az egyszerre nagy tömegben lehulló esőt, amit aztán hosszú szárazság követ. A csapadék fokozatos szétoszlása számos növény esetében fontos. Ide lehet sorolni a szélmozgás változását is, ami ugyancsak árthat egyes fajoknak. Ahogyan a burgonya és a málna lassan elköltözött Magyarországról Lengyelországba, úgy érkezhetnek új növények hazánkba is. A hazai éghajlati viszonyok például már kiválók a füge számára, de a kivi is egyre gyakrabban megjelenik a kertekben. Amennyiben ezen az úton haladunk tovább, évek múlva eltűnhetnek a kertek végéből a cseresznyefák, és olívabogyó-szüretre indulhatnak a magyarok a nyári hónapokban - írták.
A témához kapcsolódó Podcast beszélgetést itt lehet meghallgatni Kis Anna, az ELTE TTK FFI Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa részvételével:
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés