Hirdetés
A mézfajták lesajnált prolija – állítólag nem elég barna, és nem elég folyékony
A világon hozzávetőlegesen 300 fajta mézről lehet tudni. Természetesen nem lehet mindet leírni egyetlen cikkben vagy akár egy cikksorozatban. A legjobb, ha mi magunk fedezzük fel a lakóhelyünkre jellemző mézeket, úgy, hogy a piacon felkeressük a helyi méhészeket, és kóstolót kérünk. De utazásaink során is kóstoljunk mézet, akárhová is vigyen utunk.
A mézben található összetevők sokféleségének és ezek változó arányának köszönhetően minden méznek megvan a maga személyisége. Akár ugyanaz a fajta méz is különbözhet évről évre, éppúgy ahogy a bornak is megvannak az apró árnyalatnyi különbségei. A méhészek a pörgetések előtt mindig izgatottan várják, hogy milyen lesz az adott évi méz íze.

A repceméz
A repceméz azokról a gyönyörűen sárgálló mezőkről származik, amelyek tavasszal élénkítik főként alföldi tájainkat. Legalább három ok miatt lett ez a magyarmezogazdasag.hu cikkírójának az egyik kedvenc méze.
A mézek közül viszonylag enyhén savas a hatása (3,5-4,2 ph). Ha gyomorpanaszaink vannak, ez a méz segíthet rajtunk.
Igazi tavaszi mézfajta, amelynek az íze hordozza az évszak frissességét, sokszínűségét. De a kristályos repceméz íze is nagyon különleges, marcipános.
Diszkrét, visszafogott ízének és krémes állagának köszönhetően a kávé, tea ízesítésére különösen alkalmas. Továbbá remek alapja a különböző krémeknek, csokirecepteknek.
A tiszta repceméz kristályosan olyan fehér, mint a zsír, állaga pedig krémes. Az apró szemcsék alkalmasak más mézek beoltására, ha azokat krémesíteni szeretné a méhész.
Nagyon gyorsan kikristályosodik
A repceméz a pörgetés után nagyon gyorsan, 5-7 nap alatt kristályosodik ki.
Bár a repceméznek relatíve magas a glikémiás indexe a mézek között – GI 62-64 –, a finomított kristálycukornál (GI 65-66) valamivel még mindig alacsonyabb.

De egy fontos tanulmányból kiderült, hogy fogyasztása után a vérünkben nem növekszik meg jobban a gyümölcscukor szintje, mint az akácméz fogyasztása után, és a finomított cukorhoz képest igen kedvezőek az egyéb adatok is.
Peroxid- és non-peroxide-aktivitás tekintetében a közepes mézek közé tartozik. Vagyis a nedvesség hatására felszabaduló hidrogén-peroxid inkább közepes mértékű. A népi gyógyászatban gyomorfekélyekre, vesebántalmakra és a koleszterin csökkentésére ajánlják.
Az újságírón kívül persze számos további híve van a repceméznek. És akad olyan is, aki hivatásszerűen űzi a rajongást: az andomeheszet.
Megvetett, kirekesztett pária
Mint írják, a repceméz a mézfajták lesajnált prolija. A mézkülönlegességekre vadászók megvetett, kirekesztett páriája, mert nem elég barna, és nem elég folyékony. Ez a fogyasztói rasszizmus sajnos komoly előítéleteket generál a repcemézzel szemben, pedig aki hajlandó megismerkedni vele, annak egy életre örök barátja lehet.
A színe fehér, pedig ebben a klubban a minél sötétebb szín a menő, és tényleg nem folyik, gyorsan kristályosodó cukrai miatt, ami sokak számára különösen gyanússá teszi.
Mindkét tulajdonság a repceméz különleges összetételének köszönhető, ugyanis egyedül ebben a mézfajtában több a szőlőcukor aránya a gyümölcscukorénál. A szőlőcukor pedig 25 Celsius fok alatt hihetetlen gyorsasággal kristályosodik, a frissen pergetett aranybarna repceméz tíz nap alatt úgy beleköt a mézeshordóba, hogy szinte csákánnyal sem lehet kibányászni onnan.
Szerencsére az idő múlásával és némi munkával lazulnak ezek a kötések, és a repceméz kellemesen krémessé lágyítható. Nagy előnye a többi mézzel szemben, hogy nem csöpög, csurog össze-vissza, a gyerek sem maszatolja össze magát egy mézes kenyérrel, ha repceméz van rajta, a cukorkristályok pedig annyira apróak, hogy nem érezzük a szemcséket, ráadásul nincs az a svájci csokitöltelék ami ízben a nyomába érne.

Testünk üzemanyaga, a szőlőcukor
Élettani hatása a magas szőlőcukor-tartalom miatt jelentős. A szőlőcukor ugyanis testünk üzemanyaga. A vérbe jutott szőlőcukrot a sejtek elégetik, miközben energia szabadul fel, amit mozgásra és testünk fűtésére használunk fel.
A szervezetünkben lévő szőlőcukor csaknem felét mégsem az izmok, hanem az agyunk falja fel. Egy tíz kilogrammos gyermeknél ez az arány 80%. Kísérletek bizonyítják, hogy a repceméz magas szőlőcukortartalma serkenti a gondolkodást, javítja a memóriát, segíti az információk rögzülését, vagyis a tanulást.
Egy teáskanál repceméz nagyjából egy tablettányi szőlőcukrot tartalmaz. Nincs a repceméznél természetesebb, nyersebb méz, ásványianyag-tartalma alacsony, de bátran mondhatjuk, hogy egyéb beltartalma messze lekörözi a többi mézet, mivel a kiszerelés során egyáltalán nem kell melegíteni.
Semmilyen hőkezelést nem kap
A mézben lévő fehérjék, enzimek, aminosavak, vitaminok hő hatására ugyanis könnyen lebomlanak, a repceméz viszont semmilyen hőkezelést nem kap. Akinek a gyomra érzékeny a savasságra, annak a repceméz ajánlatos, mert enyhíti a gyomorsavtúltengés következményeit.
Teába, kávéba a legjobb választás semleges aromája miatt. Tökéletes édesítőszer süteményekbe is. Tabletták helyett, gyors energiaforrás, akár fizikai vagy szellemi munkát végzünk.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés