Hirdetés
A szeszes italok közül a fehérboré a legtöbb pozitív egészségügyi hatás
Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben orvosság – tartja a mondás az alkoholról. Az Iowai Állami Egyetem kutatói mégis inkább a mértékletes és minőségi alkoholfogyasztást ajánlják. Az Obesity Science and Practice folyóiratban 2022 februárjában publikált tanulmányukkal alátámasztották, hogy a legtöbb szeszes itallal ellentétben a rendszeres borfogyasztás pozitív hatást gyakorolhat az egészségre.
A Qubit írta meg, hogy kiemelték, hogy miközben a csontritkulás megelőzésében a fehérborok jeleskednek, a vörösborok pozitív hatása nem mutatható ki egyértelműen. Az eredményeket a UK Biobank adatbázisából kölcsönzött adatokkal támasztották alá: közel kétezer 40 és 79 év közötti személy vérképét és testösszetételét elemezték. Céljuk az volt, hogy az életkor előrehaladtával jellemzően jelentkező elhízás hátterében meghúzódó tényezőket, illetve az alkoholfogyasztás hatását írják le. Az italozásnak nem csak a gyakoriságára tértek ki. Azt is nézték, hogy milyen típusú alkoholos italokat fogyasztottak rendszeresen a vizsgált személyek.

A kutatás témája meglehetősen aktuális, hiszen az elhízás, mint probléma az Egyesült Államokban a lakosság mintegy 75 százalékát érinti. Ráadásul egy sor szív- és érrendszeri betegség, valamint mozgásszervi panasz kialakulásában játszik szerepet.
A Kanadában található hamiltoni közkórház kutatói a British Institute of Radiology című folyóiratban megjelentetett munkájukban még 2014-ben megállapították, hogy a magasabb alkoholtartalmú italok, valamint a sörök fogyasztása növelheti a zsigeri zsírállományt a szervezetben. A borokkal kapcsolatban viszont más eredményre jutottak, nem figyeltek meg zsírlerakódást a szervek között. Ez volt az egyik legfontosabb kiindulópontja az iowai kutatóknak.
Új megközelítés az alkoholos italok kutatásában
Munkájuk a korábbi vizsgálatoktól leginkább abban tér el, hogy az alkoholos italokat nem csak egy csoportként vizsgálták, hanem szétválasztották a különböző termékeket.
Így derülhetett fény arra, hogy a közszájon forgó vörösboros ajánlásokkal szemben inkább a fehérborok jótékony hatásai mutathatók ki.
A Conversation oldalán április 20-án megjelent cikkben elsősorban az alkohol és az elhízás lehetséges kapcsolatait igyekeztek feltárni. Az elemzés szerint nem a borok, hanem a sörök, illetve a magasabb alkoholtartalmú italok, likőrök, illetve égetett szeszek játszanak szerepet az elhízásban. Egészségtudatossági szempontból tehát érdemes inkább a borok között válogatni - írták.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés