Hirdetés
Az ochratoxin állategészségügyi kockázatai
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megbízásából készült tanulmány szerint a világszerte előforduló egyik vezető mikotoxin, az ochratoxin A (OTA) által jelentett kockázatok alacsonyak. Az OTA-t az Aspergillus és a Penicillium nemzetségek számos gombája termeli. A legtöbb állatfajban gyorsan és nagymértékben felszívódik a gyomor-bélrendszerben, és főként a bélrendszeri mikrobióta detoxifikálja ochratoxin-alfává.
A tanulmány az Európai Bizottság felkérésére készült, amelynek célja az újonnan rendelkezésre álló tudományos információk értékelése és az EFSA élelmiszerláncban előforduló szennyező anyagokkal foglalkozó 2004-es CONTAM-szakértői testületének a takarmányban lévő OTA jelenlétével kapcsolatos, az állatok egészségét és a takarmányból az állati eredetű élelmiszerekbe történő átvitelét érintő kockázatokról szóló véleményének aktualizálása volt.

Az OTA hatása az állatokra
Sertésekben az OTA-t főleg a májban és a vesében találták, míg a kérődzők és a szamarak takarmányából a tejbe, valamint a baromfi tojásába való átjutás megerősített, de alacsony.
Összességében az OTA károsítja a vesék és a máj működését és szerkezetét, immunszupressziót okoz, és befolyásolja az állattenyésztési teljesítményt, például a testtömeggyarapodást és a takarmány/gyarapodás arányt. A monogasztrikus fajok az OTalfa korlátozott méregtelenítése miatt érzékenyebbek, mint a kérődzők.
A CONTAM testület a következőket tekintette referenciapontnak az állatok egészségére gyakorolt káros hatások tekintetében:
0,01 mg OTA/kg takarmány sertések és nyulak esetében.
0,03 mg OTA/kg csirkék és brojlercsirkék esetében
OTA-szintek
Összesen 9 184 analitikai eredmény állt rendelkezésre a takarmányban lévő OTA-ról, szárazanyagban kifejezve. Az étrendi expozíciót különböző forgatókönyvek alapján vizsgálták, amelyek vagy mintatápokon, vagy összetett takarmányokon – teljes értékű takarmány vagy kiegészítő takarmány plusz takarmány - alapultak. Kockázatjellemzésre azoknál az állatoknál került sor, amelyek esetében RP-t lehetett azonosítani.
A legmagasabb OTA-szinteket a „lóbab” és a „lucernaliszt” esetében jelentették, a gabonafélék közül pedig az „árpaszem” esetében, az összetett takarmányminták közül pedig a kérődző borjaknak szánt teljes értékű takarmánynál.
Következésképpen a CONTAM-testület úgy ítélte meg, hogy a takarmányban lévő OTA-nak a sertések, brojlercsirkék, tojótyúkok és nyulak egészségére gyakorolt káros hatásaival kapcsolatos kockázata alacsony. További információkra van szükség az OTA-k kérődzőkre, egypatásokra, kutyákra, macskákra és tenyésztett nyércekre gyakorolt káros hatásairól.
(Forrás: allaboutfeed.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés