Hirdetés
Az ausztrálok felgyorsítják a hőtűrő búza fejlődését
Az ausztrál kutatók a hőtűrő búza genetikájának fejlesztésére összpontosítanak a következő három évben. A Grains Research & Development Corporation (GRDC) az Ausztrál Nemzeti Egyetemmel (ANU) és ipari partnereivel együttműködve 1,9 millió ausztrál dollárt fektet be egy hároméves kutatási projektbe, hogy felgyorsítsa az éghajlat-ellenálló növények fejlesztését.

Az ANU Mezőgazdasági Élelmiszeripari Innovációs Intézetének (AFII) igazgatója, Owen Atkin professzor szerint az emelkedő globális hőmérséklet már most is hatással van a terméshozamokra a kritikus élelmiszertermelő régiókban Ausztráliában és a tengerentúlon egyaránt.
„Az elmúlt években a globális felmelegedés okozta hőhullámok növekedését tapasztaltuk, ami Ausztrália és a világ búzatermesztésére is hatással volt” – mondja Atkin professzor. „A globális átlaghőmérséklet minden egy fokkal történő emelkedése az előrejelzések szerint hat-tíz százalékos búzatermés-csökkenést eredményez. Ez rendkívül aggasztó, tekintettel arra, hogy a globális népesség növekedésével összhangban sürgető szükség van Ausztrália terméshozamának növelésére.”
A hőtűrés változása
A GRDC genetikai technológiai menedzsere, Prameela Vanambathina azt mondja, hogy bár a tenyésztők jó munkát végeznek a hőtűrőbb búzacsíra előállításánál, még mindig vannak megválaszolatlan kérdések a levelek széncseréjével kapcsolatban, amelyek felgyorsíthatják az eredményeket.
„A levél széncseréje két kulcsfontosságú folyamat kombinációjára utal: fotoszintézis – szén-dioxid felvétele a levegőből és napfény felhasználása a növény táplálékává történő alakítására – és légzés – ennek a tápláléknak a felhasználása a növények növekedésének elősegítésére, miközben szén-dioxidot is visszaenged. Ki a légkörbe.” – mondja Prameela Vanambathina.
„Tudjuk, hogy a magas hőmérséklet felgyorsítja a búza fejlődését, gátolja a virágfejlődést, és csökkenti a fotoszintézis hatékonyságát, gátolja a növény növekedését és csökkenti a terméshozamot. De még nem értjük, hogy milyen folyamatok felelősek az ausztrál csíraplazma hőtűrő képességének változásáért – ez korlátozza a termesztőket abban, hogy hőtűrő képességet vezessenek be és fejlesszenek a modern növényekben.”
Hőállóbb fajták
Az ANU által vezetett csapat – a Sydney-i Egyetemmel, az Új-Anglia Egyetemmel, a Nyugat-Ausztráliai Egyetemmel, az InterGrainnel és a tengerentúli partnerekkel együttműködve – kutatásának célja a búzanövények hőtűrésének genetikai alapjainak megértése, hogy végül a termelők hőállóbb fajtákhoz juthassanak majd.
Prameela Vanambathina szerint a beruházás hozzájárul ahhoz, hogy az ausztrál gabonaágazat fenntarthatóbb, termelékenyebb és jövedelmezőbb legyen.
Korábbi kutatások kimutatták, hogy sok ausztrál búzafajta hőtűrő. A kiterjedt sokféleségből kifejlesztett új anyagok azonban szántóföldi fenotipizálással és genomiális szelekcióval azt mutatják, hogy az ausztrál búza hőtűrése jelentősen javítható még tovább is.
(Forrás: futurefarming.com)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés