Hirdetés
Elengedhetetlen a bor nagykereskedelmi és piaci árának emelése
Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költségei folyamatosan emelkednek. A fogyasztók ezzel szemben dráguló borárakkal szembesülnek a boltok polcain.
A kialakult helyzetet több tényező együttes hatása idézi elő. A pandémia, valamint a világpolitikai események hatásai rendkívüli mértékben befolyásolták az európai borpiaci folyamatok kedvezőtlen alakulását. Mindez a magyar pincészeteket is sújtotta, és a felvásárlók a szőlőárak természetellenesen alacsony szinten tartásával próbálták fenntartani az ágazat nemzetközi versenyképességét.

Hideg tavasz, aszályos nyár – meghökkentő kereskedelmi gyakorlat
A hazai nagykereskedelmi árak a szőlőtermelők és a borászatok költségnövekedéseinek ellenére sem változtak – szögezi le a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Viszont a kereskedelem folyamatosan növelte az árrését, így a fogyasztói árak évről évre emelkedtek, amiből a termelők nem részesednek.
További nehézséget okozott a 2021-es szélsőséges időjárás. A szokatlanul hideg tavasz és az aszályos nyár nem kedvezett a szőlőtermésnek, ezért a korábbihoz képest várhatóan jóval kevesebb borszőlőt takarítanak be az Európai Unió egész területén.
Ellehetetlenülhet az egész ágazat
A már évek óta veszteséges szőlőtermesztés nem tartható fent a jelenlegi hazai nagykereskedelmi borárak mellett. Amennyiben nem történik meg a nagykereskedelmi áremelés, úgy a magyar szőlő-bor ágazat helyzete teljes mértékben ellehetetlenül. Mindeközben a borászati termékeken kizárólag a kereskedelem tud profitot realizálni, amely egyébként felelős az árak irreálisan alacsonyan tartásáért is.
„Évek óta fennálló egészségtelen piaci folyamatról van szó, amelyet tovább súlyosbított a koronavírusjárvány” – tette hozzá Légli Ottó, a HNT elnöke. „Az áruházláncok a borok beszerzési tenderein egyre alacsonyabb árra kényszerítik a beszállító pincészeteket. Kollégáink olykor olyan áron kényszerülnek bort átadni, hogy azon az áron a bor gyakorlatilag elő sem állítható. Ez a tisztességtelen gazdasági gyakorlat végig gyűrűzik a teljes borpiacon, és negatívan érinti valamennyi borkategóriát. Egyértelműen kihatással van a szőlő- és bortermelők jövedelmezőségére, amely kritikus helyzetet eredményezett az ágazatban.”
A termelés költségei folyamatosan emelkednek
A szőlő- és bortermelőket hátrányosan érinti az ágazat termelési költségeinek folyamatos emelkedése. Ide tartozik a szőlő termelési költségeinek növekedése, de emelkedik a csomagolóanyagok, az energia és a munkaerő költsége is. A szakértők szerint az elmúlt időszakban legalább 15-20%-kal növekedtek a borászatok előállítási költségei, ezért elengedhetetlen a bor nagykereskedelmi átvételi árának legalább ezzel megegyező szintű emelése a 2021-es szüret után.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés