Hirdetés
Kényszer nincs, kockázat van a lombikhús, a szója és a rovarok evésében: vizsgálatot indított az alternatív fehérjeforrások értékelésére Nébih
Az éghajlatváltozás, a növekvő népesség és a globalizáció egyaránt arra ösztönzi az emberiséget, hogy keresse a fenntartható és alternatív élelmiszertermelési és fogyasztási megoldásokat. Ezek komplex megközelítést és alapos vizsgálatot igényelnek – mondta Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal budapesti központjában. Egyre többen fordulnak az alternatív fehérjeforrások felé, kiiktatva étrendjükből az állati termékeket. A lombikhús, a rovarok és a szója is a vizsgálatokban.
Nagy István beszédében az alternatív fehérjeforrás példáiként említette a rovarokat, a lombikban tenyésztett húst és a mellékesből fő összetevővé tett szóját, amit a fogyasztók egy része a mindennapi étkezése részévé tenne, miközben a kockázatáról még keveset lehet tudni. Figyelni kell a világ változásait, nyitni kell az újdonságok felé, de mindeközben nem szabad figyelmen kívül hagyni a már bizonyított tapasztalatokat, ismereteket sem, melyek az étkezések terén a kiegyensúlyozottságra intenek – hangsúlyozta Nagy István az Agrárminisztérium híre szerint.

Összetett vizsgálatok
Az alternatív fehérjeforrások fogyasztásában meglévő kockázatok feltérképezése és értékelése érdekében komplex vizsgálatsorozat lefolytatásával bíztam meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih)– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az ellenőrzés célja, hogy valós és átfogó képet kaphassunk ezekről az új élelmiszerforrásokról.
Nagy István hozzátette, hogy e láncszemlélet – melynek fontosságát egyre több ország kezdi felismerni – a magyar élelmiszerbiztonság területén régóta jelen van és hatékonyan érvényesül. Kizárólag e komplex, minden folyamatot és tényezőt figyelembe vevő szemlélet vezethet oda, hogy a lehetséges kockázatokat hatékonyan felismerjük és meghatározzuk a megelőzésükhöz és felszámolásukhoz vezető legjobb utat és módszereket– közölte.
A miniszter szerint szerencsés helyzetben vagyunk, mert hazánk bőségesen rendelkezik kiváló minőségű élelmiszer-alapanyagokkal. Elhelyezkedésünknek, agrármúltunknak és élelmiszeriparunknak köszönhetően nem vagyunk kényszerhelyzetben, nem vagyunk rászorulva az alternatív megoldásokra. Ugyanakkor az alternatív fehérjeforrások feltérképezését és alapos vizsgálatát a Nébih közreműködésével elkezdjük azért, hogy támogassuk a magyar fogyasztók tudatos választását, asztalainkra pedig továbbra is csak biztonságos élelmiszerek kerülhessenek – mondta a miniszter.
A témában két cikket is ajánlunk olvasásra:
Megvan a minősítés: emberi fogyasztásra alkalmas a lisztkukac az Európai Unióban
Rovarélelmiszereket lehetett kóstolni Budapesten: ilyen volt az I. Rovaripari Konferencia
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés