A növényi memóriáról és annak kiaknázási lehetőségeiről, az agrárökoszisztémát érintő szikesedésről és a fémszennyezés élelmiszerbiztonsági következményeiről is szó volt egy nemzetközi konferencián a Debreceni Egyetemen. A programon a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban alkalmazható fenntartható és innovatív megoldásokat mutatták be. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar által első alkalommal megszervezett tanácskozáson több mint száz szakember vett részt, kiemelt témája a „One Health - egy egészség” volt.

A debreceni agrár-felsőoktatás megalapításának 155. évfordulója alkalmából indított idén konferenciasorozatot a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar. Ennek keretében rendezték meg a Debrecen University Symposium 1st Congress on Sustainable and Innovative Solutions in Agriculture and Food Industry (SISAF'23) elnevezésű nemzetközi rendezvényt. Ezen a növény-, az állat-, az élelmiszer- és a környezettudomány elismert külföldi és hazai szakemberei tartottak előadásokat. Az egyetem írását szemléztük.

A növényi memóriáról és annak kiaknázási lehetőségeiről, az agrárökoszisztémát érintő szikesedésről és a fémszennyezés élelmiszerbiztonsági következményeiről is szó volt a "Congress on Sustainable and Innovative Solutions in Agriculture and Food Industry" (SISAF'23) nemzetközi konferencián a Debreceni Egyetemen - képünk illusztráció
A növényi memóriáról és annak kiaknázási lehetőségeiről, az agrárökoszisztémát érintő szikesedésről és a fémszennyezés élelmiszerbiztonsági következményeiről is szó volt a "Congress on Sustainable and Innovative Solutions in Agriculture and Food Industry" (SISAF'23) nemzetközi konferencián a Debreceni Egyetemen - képünk illusztráció

Ezek voltak a szimpózium céljai

A fenntartható fejlődés korunk egyik legfontosabb kérdése. A demográfiai változások és a klíma átalakulása az ismert következményeken túl teljesen átszervezik egyebek mellett az élelmiszerelőállítás rendszerét. Megváltozik a környezet, amelyben termelünk, a kártevők, kórokozók csoportjának összetétele és a vízháztartás is.

A megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer előállítása érdekében alkalmazkodni kell az új körülményekhez. Éppen ezért, a téma fontossága miatt döntött úgy a Debreceni Egyetem Tudományos Tanácsa, hogy támogatja a nemzetközi konferencia megszervezését a Debrecen University Sympozium keretin belül – mondta a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese, a Tudományos Tanács elnöke.

A Debreceni Egyetem – és azon belül a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar – egy rendkívül összetett kutatási portfólióval rendelkezik. Szeretnénk széles körben bemutatni elsősorban azokat az alapkutatásainkat, amelyek a fenntartható és innovatív mezőgazdaságot és élelmiszeripart támogatják – fogalmazott Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

Alkalmazkodás és együttműködés

A kari vezető kiemelte: az Európai Unió is egyre nagyobb hangsúlyt fektet az agrárium alkalmazkodóképességének támogatására. Az éghajlat változása és annak közvetett hatásai – a kórokozók és kártevők gradációja, a zoonózisok – egyre nagyobb terhet rónak ugyanis az alapanyagtermelésre, az állategészségügyre és az élelmiszeriparra.

Ezért is fontos, hogy megmutassuk, a tudomány, a szakma és az oktatás együtt tud működni a mezőgazdaság átalakulása, átalakítása érdekében. A konferencia központi témája a „One Health - egy egészség”. Ennek az integrált, egységesítő megközelítésnek a célja az emberek, az állatok, a növények és az ökoszisztémák egészsége közötti, rendkívül érzékeny egyensúly kialakítása. Az élelmiszerbiztonság, a zoonózisok és az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben meghatározó ez a szemlélet – mondta Stündl László.

Az előadásokon egyebek között olyan témák szerepeltek, mint a mikrobiom, a proteom és az állategészségügy kölcsönhatásai, az örökletes betegségek és öröklött egészség, a vízkörforgás és a vízgazdálkodás jelenlegi multidiszciplináris kihívásai, valamint a növényi nanovilág szerepe - írták.

További híreink

Kártevők a napraforgóban: előrejelzés 2024-re

2024.03.08.

A napraforgó a legfontosabb olajos növény Magyarországon. 2023-ban az egy évvel korábbinál 25 ezer hektárral kisebb területen, mintegy 677 ezer hektáron termesztették (KSH). A védelmet már a napraforgó-csíranövénynél el kell kezdeni. A védelem a helyes gépbeállítással indul. Ezzel megfelelő teret lehet adni a növények fejlődéséhez, ami segíti a károsítók által okozott károk kompenzálását.

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

2024.03.08.

Bemutatjuk a KITE Zrt. által forgalmazott UREUS 46-ot, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

2024.03.07.

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik.

Megszavazta az Európai Parlament: az élőhelyek egyötödét helyre kell állítani 2030-ra 

2024.03.07.

A tagállamoknak egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. A mezőgazdasági termelés alá vont területek esetében rendkívüli helyzetekben ideiglenesen felfüggeszthető a követelmények teljesítése. Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Mikrobák szerepe a növények nitrogén-, foszfor- és káliumellátásában

2024.03.07.

A talajbaktériumok részt vesznek a tápelemek feltárásában, a nitrogén megkötésében, így a növények tápanyagellátásban is. A következőkben a nitrogénkötésről és a foszfor-, káliumfeltárásról lesz szó.

Budapesten tüntetnek a gazdák, lezárások lehetnek

2024.03.07.

Utcára vonulnak a megyar gazdák, amivel a kormányzati agrárpolitika megváltoztatását szeretnék elérni. A három naposra tervezett megmozdulás szomaton kezdődik majd.

Legújabb hirdetések

Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Partnerhírek
Partner

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021.02.13.

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás