A kiskertek egyik fontos zöldsége az uborka. Futtatva nem igényel sok helyet, ráadásul rövid idő alatt termőre fordul, ezért hamar betakaríthatóvá válik. Ugyan nincs szüksége sok gondozásra, mégis sokszor előfordul, hogy a termése keserűvé válik. Mire érdemes odafigyelni, ha azt szeretnénk, hogy ízletes és finom uborkák teremjenek a kertben? Mi okozhatja az uborka keseredését? A válaszokat kerestük.

A Balconygardenweb oldalra hivatkozva az Agrárszektor írta meg, hogy a legtöbb kertész, aki otthon uborkát termeszt, már találkozott azzal a problémával, hogy keserű lett a termés. Ennek sok oka lehet, a legfontosabb, hogy nem ideálisak a termesztési körülmények. A portál utánajárt, miért keseredhet meg az uborka, illetve mit lehet tenni annak érdekében, hogy ezt elkerüljük.

A kiskertek egyik fontos zöldsége az uborka: futtatva nem igényel sok helyet, ráadásul rövid idő alatt termőre fordul
A kiskertek egyik fontos zöldsége az uborka: futtatva nem igényel sok helyet, ráadásul rövid idő alatt termőre fordul

Mi okozza a keseredést?

A hőmérsékleti szélsőségek, például a túl meleg vagy a túl hideg, illetve a vízhiány is okozhatja az uborka keseredését. Akad ugyanakkor olyan fajta is, ami természetes módon keserűbb ízű a megszokotthoz képest. A cikkben 7 tanácsot találtunk a termés javítására.

1. Az ízletes, finom uborka titka: a kálium

A kálium jelentős szerepet játszik abban, hogy az uborka édes és zamatos legyen, így nagyon fontos, hogy mindig optimális szinten tartsuk. A szerves káliumforrások beiktatása a termesztésbe hozzájárulhat ahhoz, hogy megfelelő minőségű termések legyenek. Használjunk banánhéjat, vagy fahamut a kertben, ezekkel ugyanis káliumot tudunk kijuttatni az uborka számára.

2. A megfelelő időben történő betakarítás

Az uborka az ültetéstől számítva 50-70 nap múlva már kész a betakarításra. Ne hagyjuk ennél tovább rajta a terméseket a növényen, a nagyobb termések ugyanis általában ízetlenek és keserűbbek. Az amerikai fajtáknál a 15-22 centiméter, az ázsiaiaknál a 22-30 centiméter, a közel-keletieknél 10-15 centiméter, míg a savanyúságnak használhatóaknál a 7-12 centiméter az ideális méret. 

3. Megfelelő cserép és elhelyezés

Az uborkát igyekezzünk mindig napos helyre ültetni. Továbbá figyeljünk arra, hogy legalább 23-27 centiméter távolság legyen az egyes növények között.

4. Nem mindegy az ültetés ideje

Az uborkát mindig a fagyveszély után ültessük ki, vagy vessük el a kertben. Figyeljünk arra, hogy a talaj mindig 16 fok felett legyen, amikor bekerülnek a földbe a növények vagy a magok, így a hideg biztosan nem fog már kárt tenni bennük.

5. Öntözés

A növekedés korai szakaszában, az alul- vagy túlöntözés hatására könnyen koncentrálódhat az uborkában a keserűséget okozó vegyület. Ezért fontos, hogy a növényeket hetente 2-3 alkalommal locsoljuk meg, de használhatunk csepegtető öntözést is.

6. Talajtakaró használata

Ha a talaj már legalább 21 fokos, akkor talajtakaró használatával csökkenhetjük a nedvesség elpárolgását belőle. Továbbá a mulcs alkalmazása a gyomosodás ellen is hasznos, így pedig sokkal több tápanyag marad a talajban, ami által édesebbek és ízletesebbek lesznek a termések.

7. Védelem a forróságtól

Ha folyamatosan 32 fok felett van a hőmérséklet, akkor komoly stressz érheti a növényt, és könnyen válhatnak a termések keserűvé. Ezért mindenképp óvjuk meg a növényt az intenzív délutáni napsütéstől. 

https://www.youtube.com/watch?v=EtNm0JwjvUU

Miért lesz keserű az uborka?

A keserűséget okozhatja a rendszertelen öntözés, a rossz beporzás vagy a túlérett termés is. Figyeljünk tehát arra, hogy megfelelő időközönként adjunk neki vizet, és mindig időben takarítsuk be a terméseket a növényről.

Hogyan állapítsuk meg a talaj káliumszintjét?

Végezzünk talajvizsgálatot a tápanyagszint felméréséhez. Ha azt tapasztaljuk, hogy kevés kálium van a földben, amelyben az uborkát termesztjük, akkor használjuk olyan műtrágyát, amely megfelelő mennyiségben tartalmazza, vagy válasszunk különböző káliumban gazdag természetes adalékokat.

Hogyan fokozható az uborka édességét?

A káliumban gazdag műtrágya alkalmazásával növelhetjük az uborka édességét. Továbbá választhatunk kifejezetten olyan fajtákat is, amelyek alapból édesebbek. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy biztosítsuk számukra az ideális növekedési feltételeket, valamint a megfelelő mennyiségű vizet és napfényt.

Termeszthetünk édes uborkát konténerben is?

Amennyiben konténerben szeretnénk uborkát termeszteni, figyeljünk arra, hogy csakis az arra alkalmas fajtákat ültessük bele. Legyen gondunk a megfelelő vízelvezetésre, a minőségi talajkeverék használatára, valamint a növény számára optimális magasságú támasztékra. 

Mire kell figyelni a kártevőknél?

A kártevők elleni védekezéshez használjunk természetes anyagokat, például neem olajat vagy fokhagyma sprayt. Ezekkel garantáltabb, hogy édes és jó minőségű uborkáink lesznek.

Megosztás

További híreink

Kártevők a napraforgóban: előrejelzés 2024-re

2024.03.08.

A napraforgó a legfontosabb olajos növény Magyarországon. 2023-ban az egy évvel korábbinál 25 ezer hektárral kisebb területen, mintegy 677 ezer hektáron termesztették (KSH). A védelmet már a napraforgó-csíranövénynél el kell kezdeni. A védelem a helyes gépbeállítással indul. Ezzel megfelelő teret lehet adni a növények fejlődéséhez, ami segíti a károsítók által okozott károk kompenzálását.

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

2024.03.08.

Bemutatjuk a KITE Zrt. által forgalmazott UREUS 46-ot, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

2024.03.07.

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik.

Megszavazta az Európai Parlament: az élőhelyek egyötödét helyre kell állítani 2030-ra 

2024.03.07.

A tagállamoknak egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. A mezőgazdasági termelés alá vont területek esetében rendkívüli helyzetekben ideiglenesen felfüggeszthető a követelmények teljesítése. Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Mikrobák szerepe a növények nitrogén-, foszfor- és káliumellátásában

2024.03.07.

A talajbaktériumok részt vesznek a tápelemek feltárásában, a nitrogén megkötésében, így a növények tápanyagellátásban is. A következőkben a nitrogénkötésről és a foszfor-, káliumfeltárásról lesz szó.

Budapesten tüntetnek a gazdák, lezárások lehetnek

2024.03.07.

Utcára vonulnak a megyar gazdák, amivel a kormányzati agrárpolitika megváltoztatását szeretnék elérni. A három naposra tervezett megmozdulás szomaton kezdődik majd.

Legújabb hirdetések

Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Partnerhírek
Partner

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021.02.13.

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás