Hirdetés
Veszélyben a termés - így mentsd meg, miközben spórolsz is
Veszélybe kerül a termés: az input- és üzemanyagárak az egekben, csökken a jövedelmezőség, ráadásul a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb a fagyás, jégverés, a hirtelen váltakozó hideg- és hőhullámok, vagy épp a szélsőséges szárazság. A növények nem tudnak ehhez elég gyorsan alkalmazkodni - a helyzetre a gazdáknak kell reagálni, mégpedig a talajban. Az alábbi egyedülálló megoldás pedig az agro-ökológiai programban - mely a klíma és éghajlati szempontból hasznos termesztéstechnológia támogatására jött létre - most komoly vissza nem térítendő támogatással jár.

A megoldást először a talajban kell keresni
A klímaváltozás miatt gyakorta szó esik arról, hogy milyen fontos egy heves esőzésnek, orkán erejű szélnek, vagy épp drasztikus szárazságnak ellenálló növényt nevelnünk. Kevesebb szó esik viszont a talajélet egyensúlyának helyreállításáról és fenntartásáról - pedig ez az alapja mindennek. A talaj és a talajélet ugyanis a növényeknek olyan, mint az állatoknak a bélcsatorna: ez az emésztő szervrendszerük, mely a gazdák felelőssége, hogy egészséges maradjon.

“Az utóbbi évtizedekben a talajélet drasztikus romlásáért a monokultúra (a mikrobiális biodiverzitás csökkenése), a túlzásba vitt vegyszer- és műtrágyahasználat, a szervesanyag-utánpótlás elmaradása, a szélsőséges vízellátottság (kiszáradás, belvizek) egyaránt feleltek. Épp ezért, például, az aszálytűrés, a talajok vízháztartási jellemzőinek támogatása kritikus jelentőséggel bír majd a következő évtizedekben!” - figyelmeztet Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, a Greenman Kft. szakértője, egyetemi docens, aki már évtizedek óta kutatja a témát.
“Súlyos gondot jelez a háttérben például, hogy a szármaradványok lebomlásának kérdése visszatérő problémává vált.
Korábban egyértelmű volt, mi a sorsa a termelés után földön hagyott szerves anyagoknak. Ma már a túl lassan, nem kellő időben végbemenő bomlási folyamatok “a talaj emésztési zavarait” jelzik.”
Baktériumok szerepe a termőképes talajban - így spórolsz pénzen és munkaórán
A termőképes talaj biztosítását a földben található jótékony baktériumok egyensúlyának helyreállításával kell kezdeni.
Ha ez nincs rendben, hiába a jó vízelvezető képesség, vagy épp a kielégítő humusz- és tápanyagtartalom és még sorolhatnánk. Nem mindegy azonban, mivel kezeljük a földünket:
„Elhanyagolt vagy rosszul kezelt termőtalajainkban a talajéletet egy-két mikrobafaj hozzáadásával nehezen tudjuk helyreállítani. Azok a készítmények, amelyek nem egy-egy, laboratóriumban izolált és sterilen tenyésztett mikrobafajból állnak, hanem egy sok fajból álló, élő és együttműködő közösséget alkotnak, anyagcsere folyamataikkal egymást támogatva, sokkal hatékonyabban veszik fel a versenyt a kedvezőtlen feltételekkel és segítik egymást és az őshonos, hasznos talajlakó fajokat is az elszaporodásban.” - emelte ki Dr. Józsa Rita, a Greenman Kft. molekuláris biológusa.

A Greenman Probiotikus Technológia pontosan ilyen: jótékony hatású, a természetből izolált, gondosan kiválasztott, egészségre ártalmatlan, ugyanakkor az élet számos területén hasznos mikróbák természetes erejét hasznosítja. Ez az alapja a Greenman Agro mikrobiológiai készítménynek is, mely talajoltásra ajánlott bármilyen szántóföldi és kertészeti kultúrnövény számára. Segítségével nemcsak a talaj mikroflórájának helyreállítása lehetséges, hanem még súlyos anyagi terhektől és feleslegesen sok munkaórától is megszabadít: Felel többek között a talajszerkezet javulásáért, morzsalékosodásáért és használatával a talaj képessé válik a tápanyagok jobb megőrzésére, a szerves anyagok hatékonyabb lebontására.

Mindennek köszönhetően közvetetten kedvezőbb vízgazdálkodást eredményez és kevesebb talajmunkára lesz szükség. A készítmény segíti a növényt az erőteljesebb gyökérképződésben, ezáltal az képessé válik a hatékonyabb víz- és tápanyagfelvételre - így közvetetten nemcsak látványos a termőképesség javulása, hanem a növény ellenállóbbá válik olyan szélsőséges időjárási körülményekkel szemben, mint az aszály. Mindezzel párhuzamosan csökkenthetővé válnak a műtrágya-költségek is! Nem utolsó szempont gazdák esetében a hosszú eltarthatóság sem: a technológiának köszönhetően eredeti, zárt csomagolásban sötét, hűvös helyen 15 hónapig megőrzi minőségét. Alkalmazásáért a 2023-tól elérhető agro-ökológiai programban (AÖP) komoly vissza nem térítendő támogatás jár (akár 105€/ha).
(x)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés