Hirdetés
Zöldítik a gyermekétkeztetést Burgenlandban: a menzák felében bioélelmiszert készítenek
Három év alatt került sereghajtóból az első helyre a szomszédos Burgenland az osztrák tartományok között, ami az egészséges és környezetbarát közétkeztetést illeti. A helyi ökogazdálkodásból származó alapanyagok beépítése, és a menzák általános zöldítése Magyarországon még kezdetleges állapotban van. Ezt szeretnék megváltoztatni a Greenpeace Magyarország aktivistái, akik évek óta dolgoznak az ökomenzák hazai elterjesztéséért.
A Greenfo írta meg, hogy 2018 novemberében a Greenpeace számolt be arról, hogy Burgenland tartományi kormánya megszavazta: 2021-ig 50 százalékra kell növelni a bioélelmiszerek arányát az óvodákban és iskolákban. Ezt a célt pedig el is érték, sőt számos intézményben túl is teljesítették. A helyi ökogazdálkodók által termelt alapanyagok bevonása a közétkeztetésbe nemcsak egészségügyi, hanem környezetvédelmi szempontból is óriási jelentőséggel bír. Ugyanis az, hogy hogyan állítjuk elő az élelmiszereinket, jelentős hatással van a klímára, a talajra, az élővizekre és a biológiai sokféleségre is.

Miután 2018 végén megszületett a döntés a burgenlandi menzák megreformálásáról, a tartományi döntéshozók elkészítették az új közbeszerzési szabályozást, ami segített megvalósítani a biofordulatot. Mostanra már számos olyan óvoda és iskola is van, ahol az élelmiszerek több mint fele, esetenként 60-70 százaléka ökológiai gazdálkodásból származik.
Komoly cél: a teljes ellátás
A törvénybe iktatott végső cél az, hogy 2024-re 100 százalékban egészséges bioélelmiszerrel lássák el a gyerekeket. A menzareformot majd szeretnék kiterjeszteni a kórházakra és a tartományi kormány más intézményeire is. Sőt, azt is célként tűzték ki, hogy a burgenlandi minta egész Ausztriában elterjedjen. A biofordulat ugyanis nagy lehetőségeket rejt nem csak a gyerekek egészséges fejlődése szempontjából, hanem az osztrák gazdálkodóknak is, akik számára a közétkeztetés stabil, kiszámítható felvevőpiacot jelent. Így megkönnyíti számukra az ökológiai gazdálkodásra (biogazdálkodásra) való átállást.
Magyarország és az ökomenzák
Magyarországon a helyi ökogazdálkodásból származó alapanyagok beépítése, és ezzel együtt a menzák általános zöldítése még gyerekcipőben jár. Pedig nagyon fontos lenne, hogy több bioélelmiszert kínáljanak a közétkeztetésben. Egyrészt azért, mert a gyerekek a legérzékenyebbek az élelmiszerekben található vegyszermaradványokra, másrészt pedig azért, mert az óvodások és iskolások ezáltal a szociális helyzetüktől függetlenül juthatnának egészséges, környezetkímélő módon előállított élelemhez.
A menzák ilyen jellegű átalakítása persze nem megy egyik napról a másikra, de lépésről-lépésre kialakítani itthon sem lehetetlen. Bár egyelőre kis számban, de vannak már jó hazai példák, amelyek azt bizonyítják, hogy közös akarattal a burgenlandi példát meg lehetne valósítani Magyarországon is.
Néhány évvel ezelőtt a Békés megyei Szarvason, több szereplő összefogásával olyan előremutató gyermekélelmezési modellt hoztak létre, ahol egy 1600 adagos főzőkonyhán az alapanyagok csaknem fele helyi termelőktől származik. A felhasznált zöldségek 50-60 százaléka biozöldség, az élelmiszer-hulladék mennyiségét pedig egyszerű ötletekkel csökkentik.
Kistelepüléseken is van jó példa:
Ilyen a Veszprém megyei Nyárád, ahol szinte az összes alapanyagot helyben termelik meg a közétkeztetéshez az óvoda és az idősek otthona számára. Méghozzá úgy, hogy kizárólag biogazdálkodásban engedélyezett növényvédő szereket használnak. A gazdálkodásba bevonták olyan idős személyek kertjeit is, akik maguk már nem tudják területüket megművelni, de zavarja őket, ha a kertet felveri a gaz. Ők örömmel veszik azt, hogy az önkormányzat megműveli a területüket, a termények pedig a közétkeztetést ellátó konyhára kerülnek.
A Greenpeace-nél évek óta dolgoznak az ökomenzák elterjesztéséért és támogatják az alulról jövő kezdeményezéseket azáltal, hogy felkutatják és bemutatják az országban megvalósult jó példákat és ingyenes workshopokat szerveznek a témában. Segítenek abban, hogy egymásra találjanak az ökotermelők, iskolák és önkormányzatok – valamint az egyes szereplőktől számos hasznos javaslatot is összegyűjtöttek a közétkeztetés átalakítására. Még több információ az ökomenzákról ide kattintva érhető el.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés