Hirdetés
A takarmánygyártóknak adná a lejárt szavatosságú termékeket a legnagyobb orosz élelmiszer-kiskereskedő
A Magnit, a legnagyobb orosz élelmiszer-kiskereskedelmi vállalat tervbe vette, hogy a lejárt és sérült élelmiszereket a hulladéklerakókban történő ártalmatlanítás helyett a takarmány- és műtrágyagyártóknak értékesíti – áll a vállalat közleményében.
„A projekt részeként kidolgoztunk egy rendszert a lejárt termékek leírására, amelyek továbbra is rendelkeznek [tápértékkel]” – fogalmaz a közlemény.

Moszkvában már elindult az a kísérleti projekt, amelynek keretében az élelmiszerhulladékot állati takarmánynak adják át. Ha sikeresnek bizonyul, a vállalat kiterjeszti a projektet. A Magnit azt állította, hogy a projektet az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium támogatta.
A lejárt szavatosságú élelmiszerek takarmány- és műtrágyagyártásban való felhasználását Oroszországban 2020-ban törvényileg engedélyezték. Egyetlen takarmányipari vállalat sem számolt azonban még be arról, hogy tömegesen beépítené az élelmiszerhulladékot a termelési láncába.
A lábnyom csökkentése
A lejárt szavatosságú termékek eladása a vásárlóknak akár nagy kedvezménnyel vagy jótékonysági célokra történő adományozása szigorúan tilos Oroszországban, de a visszatérítéses újrahasznosítás a helyes racionális lépés az élelmiszerhulladék környezeti hatásának csökkentésére – mondta Igor Karavaev, a kiskereskedelmi vállalatok szövetségének (AKORT) elnöke az Izvesztyija című orosz lapnak.
Az AKORT becslése szerint a kiskereskedelmi forgalomban az élelmiszerek közel 7%-a vész el, hozzátéve, hogy csak a tagoknál évente 700 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ebből 25% esik a süteményekre, a tejgasztronómiára, a csemegehúsokra, kolbászokra és az élelmiszerekre, további 30% a húsra, halra és baromfira, 45% pedig a gyümölcsökre és zöldségekre.
Áthárított felelősség
Szergej Mihnyuk, a Nemzeti Takarmányipari Szövetség ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy nem minden, Oroszországban a kiskereskedelmi láncokban gyártott és értékesített termék használható másodlagos nyersanyagként a takarmánygyártásban.
„A haszonállatok abból nyernek izomtömeget, amit elfogyasztanak, és ha a boltban van lejárt kocsonya vagy sütemény, mit kezdjünk vele? A lejárt zöldségeknél elkezdődik a rothadási folyamat, miközben steril termelésünk van” – mondta Mikhnyuk, hozzátéve, hogy a takarmánygyártók számára ezek miatt a kihívások miatt talán egyszerűbb lenne egyáltalán nem foglalkozni az élelmiszerhulladékkal.
Mikhnyuk azt is hozzátette, hogy a lejárt termékek értékesítésére irányuló kezdeményezés úgy tűnik, mintha az élelmiszerhulladék ártalmatlanításának felelősségét – annak minden logisztikai vagy jogi hiányosságával együtt – a takarmányiparra próbálnák áthárítani.
(Forrás: allaboutfeed.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés