Hirdetés
Hogyan erjesztjük a csirketakarmányt egy speciális vödörben
Házi készítésű takarmánnyal etetni a jószágot nem nehéz, ráadásul sok előnnyel járhat, ezért elmondjuk, hogyan lehet egy "fermentációs vödröt" készíteni és erjeszteni a csirketakarmányt.
Télen a baromfitenyésztők általában a legmagasabb takarmányköltséggel szembesülnek. Ezen túlmenően a hideg évszak alatt a csirkék egészsége veszélyben van, ezért érdemes a takarmányerjedés területén képben lenni, és így vitaminokban és tápanyagokban gazdag tápot adni az állatoknak, egyúttal még pénzt is megtakarítva.

Az erjesztett táplálék probiotikumokkal látja el a szervezetet, amelyek olyan hasznos baktériumok, amelyek segítik az emésztést, erősítik az immunrendszert és vitaminokat biztosítanak, amelyek általában minden tyúk számára előnyösek, de különösen a tojótyúkok számára, akik a téli tojástermelésért felelősek.
A baromfitenyésztők körében úgy vélik, hogy az erjesztett takarmányok magasabb tojástömeget és erősebb héjat eredményeznek, de sokan azért részesítik előnyben az ilyen takarmányok alkalmazását, mert a fogyasztás csökkenésével jár együtt.
A magok és a szemek inhibitorokat tartalmaznak, amelyek megvédik a magok létfontosságú fehérjéit, ásványi anyagait és zsírjait, hogy csírázhassanak. Ezek a mechanizmusok valójában blokkolhatják a szervezet azon képességét, hogy metabolizálja az ételt. A magok és a szemek áztatása lágyítja kemény felületüket és hozzáférhetőbbé teszi a tápanyagokat.
Az erjesztett csirkeeledel használatával valójában kevesebbet eteti madarait – részben azért, mert a magok és a szemek jelentősen megduzzadnak az áztatási és erjedési folyamat során, de azért is, mert testük képes lesz a legtöbbet kihozni a nekik adott táplálékból.
A csirketakarmány télen történő erjesztésének általános receptje az, hogy töltsön egy vödröt gabonával (a vödör nagysága a csirkék számától függ), majd meleg vizet adjon hozzá, amíg a gabonát teljesen el nem lepi. Ezután meleg helyre kell helyezni a vödröt az erjedés megkezdéséhez, és mindig hozzá kell adni annyi vizet, amennyit a szemek elnyelnek, és legalább naponta egyszer keverjük. Enyhén folyós zabkása legyen, amely édes és enyhén savanyú illatú - mint a sör. Amint a megfelelő mennyiséget kiveszi a vödörből, mindig hagyjon némi maraddékot, és abba öntse bele közvetlenül a gabonát, és adjon hozzá vizet, hogy a fermentációs vödör folyamatosan működjön. A takarmány minősége két nap múlva jobb lesz.
Bármilyen egész vagy zúzott gabonát helyezhet a fermentációs vödörbe: búzát, kukoricát, stb. A legjövedelmezőbb megoldás az, ha a közelben van egy lisztmalom, ahol gabonahulladékot lehet venni. Az erjesztett takarmányt a hagyományos kereskedelmi takarmányokkal kell kombinálni az étrendben, külön kezelve, mivel a vitaminok és ásványi anyagok a kereskedelmi takarmányokban is szerepelnek. - olvastuk az agroxxi.ru-n.
A csirketakarmány télen történő erjesztésével nagyobb esély van az egészséges állomány fenntartására tavasszal, amikor a fű és a rovarok ismét rendelkezésre állnak étrendjük kiegészítéseként.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés