Hirdetés
Burgonyából készül tejszerű ital: a “krumplitej” az új fenntartható megoldás
A tej kiváltására használt növényi italok következő generációja burgonyából készül. Az élelmiszeripari szakemberek újabb fenntartható alternatívát fejlesztettek ki, miután kiderült, hogy a mandulaital előállítása miatt kihalnak a méhek, a rizsital termesztése többet árt a bolygónak, mint a tehéntejé, a szójaital pedig összezavarja az ösztrogénszintet. A jövő fontos fenntartható tejpótló szereplője így a “krumplitej” lehet. Az USA területén és Nyugat-Európában már a szupermarketek polcaira kerültek az első burgonyából készült növényi italok, melyek a laktózt helyettesíthetik.
A Marie Claire írta meg, hogy a burgonyából készül tejszerű ital, a “krumplitej” fenntarthatóbb és olcsóbb is, mint a korábban készített hasonló növényi italok. Hasonlóan készül, mint a zab, mandula vagy más magokból gyártott tejhelyettesítő italok. Áztatás és szűrés után hozzáadnak néhány összetevőt, és már ihatóak is. De miért akarna valaki folyékony formában burgonyát fogyasztani? A cikk szerint a “burgonyatej” a leginkább környezetkímélő, a legjobban fenntartható tejhelyettesítő ital az összes közül. A burgonya termesztéséhez fele akkora földterület szükséges, mint a zabhoz, és 56-szor kevesebb vízzel állítható elő, mint a mandula. A tehéntej termelésének problémáiról már rengetegen és sokat írtak. Így nem csoda, hogy a fogyasztók, a kereskedők és az élelmiszerfejlesztők folyamatosan keresik a lehető legjobb alternatívát helyette. Ez a piac az elmúlt években vitathatatlanul hatalmasat nőtt. Még akkor is, ha az sokak szerint tény, hogy a tehéntej ízét az egyik fent említett ital sem közelíti meg. Ám valószínűleg nem is ez a fő céljuk. A textúra és a krémesség viszont többé-kevésbé megvan bennük, és ez milliók számára óriási segítség például a kávéfogyasztás esetében.

Ezért egészséges a burgonyaital
A krumpliból készült tejszerű ital fogyasztása egészséges is. A nálunk már korábban megírt Dug termékleírása szerint tele van antioxidánssal, megtalálható benne minden nélkülözhetetlen tápanyag és alacsony a glikémiás indexe is. Az ital allergénektől is mentes, így a diófélékre érzékenyek éppúgy nyugodt szívvel fogyaszthatják, mint azok, akiknek a tejtermékekkel vagy a gluténnel van problémájuk. A Dug nevű márka mögött álló svéd Veg of Lund leírása szerint a szabadalmaztatott italuk burgonya és repceolaj keveréke és emulziója, amelyet a Lund University professzora, Eva Tornberg fejlesztett ki. Az ital állítólag „csodásan krémes állagú és remek hab készíthető belőle” - írta a Magyar Konyha.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés