Hirdetés
Előnyös táplálkozási tulajdonságú és egészséges is a cirok
Lalatiana Rakotozafy a CNAM kutatómérnöke SayFood laboratóriumban, amely a a Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM) rendszerében az új élelmiszerek kutatására szakosodott Franciaországban. Az AgroParisTech és az INRAE által létrehozott laboratórium feladata új tudományos ismeretek megszerzése és új megközelítések kidolgozása a termék- és folyamatmérnöki tevékenység előmozdítása érdekében. A párizsi Gépro csapatában a növényi nyersanyagok hasznosításán és a késztermékek funkcionalitásának átalakításán dolgozik. Ő foglalta össze, miért előnyös nagyon a cirok.
A Sorghum ID oldalán megjelent ”Egy szóban a cirokról?” című cikket szemléztük. „Előnyös” – Lalatiana Rakotozafy ezt a szót választotta, hogy egy szóban foglalja össze a cirok lényegét.

„A cirok jót tesz a bolygónknak, számos agronómiai tulajdonságával - hogy ellenáll a hőségnek, alacsony a víz- és inputanyag igénye, rövid az életciklusa - előnyös a termelőnek, de a fogyasztónak is. A növény az ICRISAT (1) minősítése szerint okos élelmiszer (smart food), amely előnyös táplálkozási tulajdonságokkal (tápértékkel) és az egészségre kedvező biokémiai összetétellel rendelkezik.”
Előnyös táplálkozási tulajdonságokkal rendelkező gabonaféle (2)
A SayFood kutatási egységen belül Lalatiana Rakotozafy a cirok viselkedését vizsgálja a növény feldolgozásának különböző fázisaiban. A gabona „őrlésétől” – az első átalakítástól, amely során a gabonából liszt lesz – annak késztermékké válásáig követi nyomon a cirok funkcionális tulajdonságait:
- a vízmegtartó képességet,
- az olajfelvevő képességet,
- a duzzadó képességet,
- az emulgeáló tulajdonságokat, valamint
- a habképző tulajdonságokat.
Ezt követően a kutatócsoport felállítja a növény profilját, hogy a feldolgozási folyamat végeredményeképpen emberi fogyasztásra alkalmas termék születhessen.
„A cirok szénhidrátpolimerekben, makro- és mikrotápanyagokban gazdag gabona. Linolsavtartalma is magas; a linolsav az Omega 6 családba tartozik, és csak a cirokra jellemző. Táplálkozási tulajdonságai alapján a cirok nagy lehetőségeket rejtő gabonaféle."

Jótékony hatással van az egészségre is
„A cirok már kémiai összetételénél fogva is potenciálisan jótékony hatással van az egészségre. A cirok elsősorban a gluténmentes diéták egyik kedvelt összetevője, ezen túlmenően olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, amelyek (fenolsavtartalmának köszönhetően) antioxidáns, antibakteriális, gombaölő, gyulladáscsökkentő és antiproliferatív tulajdonságokkal rendelkeznek (3). A cirok javítja a szénhidrát-anyagcserét is, így a cukorbetegség kialakulása ellen is kedvezően alkalmazható.

1. ICRISAT: Az International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics politikamentes, nonprofit szervezet, amely az ázsiai és a szubszaharai Afrika száraz területeinek fejlesztése érdekében mezőgazdasági kutatásokat folytat.
2. A tápérték az élelmiszer azon képessége, hogy képes kielégíteni a napi szükségleteket.
3. A farmakológiában az „antiproliferatív” jelző olyan anyagot jelöl, amely megakadályozza egy jelenség szaporodását.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés