Hirdetés
Előretörés a nemesítésben: a cirok nagy lehetősége a fajtaszelekció
A dél-franciaországi Toulouse-ban megrendezett 2021-es Európai Cirokkonferencián Patrice Jeanson a LIDEA, Magdalena Buschmann a KWS és Joël Alcouffe az RAGT részéről tartott bemutatót a főbb európai vetőmagcégek cirokfajtakínálatáról. A szakértők szerint a gabonatermesztés és az értéklánc javítása érdekében a fajtaszelekció során számos paramétert kell figyelembe venni. Ezeknek a feltételeknek igyekeznek megfelelni a ciroknövények fejlesztése során.
A fő cél a gabona minőségének általános javulása - írta a Sorghum ID. A gabona minőségének javítása érdekében a nemesítési folyamat három alapvető fontosságú elemet vesz figyelembe: a tanninmentességet (a fajta engedélyezéséhez 0,3%-nál alacsonyabb tannin-tartalom szükséges), a magasabb fehérjetartalmat és a cirok jobb emészthetőségét, ami lehetővé teszi a cirok eredményesebb felhasználását az élelmiszeriparban.

A fehérjetartalom alakulása 2015-2019 között és 2020-ban

Három fő cirokfajta vizsgálata történt meg emészthetőségi indexük szempontjából:
- 1. típus: Biomassza cirok: kizárólag biogáz előállítására szánt cirok, ezeket a cirokfajtákat magas termelékenység, valamint alacsony emészthetőség jellemzi.
- 2. típus: Takarmánycirok: jó termőképességű és átlagos emészthetőségű cirok, ezeket a fajtákat az iparban, illetve takarmányozásra használják.
- 3. típus: szemes cirok: nagyon jó emészthetőségű, ezért silózásra kiválóan alkalmas cirokfajták.
A ciroknak az állati takarmányozásban való felhasználásának növekedése szempontjából az emészthetőség javítása a ciroknövény felértékelődésének kulcsfontosságú eleme - fogalmaztak a közleményben.

Többszörös agronómiai előny
A fajtaszelekció közvetlenül a szántóföldön történik néhány fő paraméter, mint például a terméshozam vagy a koraiság, illetve egyéb paraméterek alapján:
A nemesítés a jobb hozam mozgatórugója
Magdalena Buschmann szerint a ciroknövény jobb elismerésének, valamint a termény piaci ismertségének növelésére irányuló erőfeszítések az egyik kulcsa a nemesítés. Ráadásul a változó éghajlat, a melegebb telek, a kevesebb tavaszi csapadék és a nagyon forró, száraz nyarak olyan kihívás elé állítják a növényeket, amellyel a cirok képes megbirkózni - írták.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés