Hirdetés
Eloszlatnák a cirok rossz emészthetőségének tévhitét
Sok gazda gondolja azt, hogy a cirok magas tannintartalommal rendelkező növény. Ez azért vet rossz fényt rá, mert az együregű gyomrú állatok takarmányozásában a tápban jelenlévő tannin jelentősen rontja az emészthetőséget. Több elemzés alapján viszont elmondható, hogy a cirokban jelen lévő 1 százalék tannin a sertéseknél 7, a baromfinál pedig 11 százalékkal csökkentette a hasznosítható energia értékét. Az európai cirokra azonban mindez már nem igaz.
A tannin növényi eredetű polifenol. A tannin (csersav) képes kicsapni és megkötni a fehérjéket. Olyan vegyületet alkot, amely ellenáll az enzimeknek, és amelyet a növények kémiai védekezésként használnak a kórokozók és a növényevő állatok ellen.

Miért tanninmentes a cirok az Európai Unióban?
Azért, mert az uniós tagállamokban csak akkor jegyeznek be új cirokfajtát, amennyiben az megfelel a „Tannintartalom <0,3” feltételnek. Ez a szint annyira alacsony, hogy semmilyen hatással sincs a tápok minőségére, ezért „tanninmentesnek” nevezhetőek - írta a Sorghum ID.
Az európai cirokban 30 év óta nincsen tannin, ezt az alábbi elemzés is mutatja:

Ebben a táblázatban minden pont egy-egy európai fajtának felel meg (kékkel jelöltek a 80-82-ben bejegyzett fajták, pirossal a 89-91-ben, és zölddel a 2010-ben bejegyzettek).
Két következtetés vonható le:
- Erős összefüggés mutatható ki a tannintartalom és a cirok beltartalmi értéke között.
- A 80-as évek vége óta az európai cirok tanninmentes.
Alexandre Calendreau az IDENA receptúrákért felelős szervezeti egységének a vezetője, és az ő feladata, hogy az állati takarmányozásban felhasznált termékek receptúráját kialakítsa. Meggyőződése, hogy a cirok még azért nem nyert több teret a takarmányozásban, mert még makacsul tartják magukat azok az előítéletek, amelyek az európai cirokgenetika esetében már teljesen alaptalanok.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés