Hirdetés
Több kukoricafajta egy táblában? Miért is ne!
Júliusban és augusztusban a Kukoricázz velünk! termelési versenyünkben részt vevő gazdáinkkal találkoztunk, ahol a kukoricatermesztés technológiájáról is beszélgettünk velük. Azt tapasztaltuk, hogy minden gazdálkodónál más taktika válik be; legyen szó fajtaválasztásról, vetésidőről, FAO-számról - a talajtípustól és helyszíntől is függően, persze.
A gazdálkodás és így a kukorica termesztése sem egyszerűen sablonok alapján működik; a gazdálkodónak pontosan ismernie kell nem csak a saját területét - annak fekvését, talajtípusát, széljárást, mikroklimatikus viszonyokat, stb. – hanem azt is, hogy a területe milyen növényfajnak és fajtának lesz optimális. Ennek eldöntése meglehetősen nehéz feladat, hiszen a lehetőségeinek egy részét ugyan ki tudja számítani a gazdálkodó, de bizonyos abiotikus tényezőkre, mint például a csapadékviszonyokra vagy a nyári UV-sugárzásra nincsen ráhatása, a biotikus tényezőkről (károsítók) nem is beszélve.

A fajtaválasztás a növénytermesztés egyik legfontosabb eleme. A fajtatulajdonosok sok információt átadnak a saját genetikájukról, de azt a gazdálkodónak kell kitapasztalnia, hogy az adott fajta az ő területén hogyan fog viselkedni, milyen tulajdonságai kerülnek előtérbe.
A kukorica virágzása, és így a beporzás sikeressége, végső soron pedig a termés mennyiségének alakulása kulcskérdés. A kukorica megtermékenyülése több dolog függvénye. Evidensnek gondolhatjuk, hogy a kukorica virágzása és így a termékenyülés is szinte magától végbemegy, és mint gazdálkodóknak, ezzel nincsen feladatunk. Azonban a gyakorlat sokszor mást mutat.
A kukorica szélporozta növényünk, hím- és nővirágzattal egyaránt rendelkezik, a beporzás során a címerről a pollen a ragacsos bibeszálakra kerül. A kukorica idegenbeporzású növény, bár önbeporzásra is lehet esélye. A kukorica pollenje viszonylag nagyobb mérettartományba esik a pollenek között, ami miatt a címerről való lehullás után gyors süllyedésnek indul a légmozgás függvényében. A pollen életképességét a környezeti tényezők erőteljesen befolyásolják, a hűvösebb időben tovább életben maradnak.
A virágzás - fajtától függően – elhúzódó folyamat, akár egy hétig is tarthat. A címervirágzat pollenképzése rendkívül energiaigényes folyamat, a kukorica virágzáskor igényli - vizsgálatok szerint is - a legtöbb vizet. Ezért a nemesítési gyakorlat sokszor a kisebb címervirágzatot adó genetikák felé mutat. Viszont a virágzáskori abiotikus és biotikus tényezők kardinálisak a termékenyülés és a termés kialakulásának szempontjából, ezért is jöhet a gondolat a gazdálkodói oldalról, hogy nem egy genetikát használ egy táblán belül, hanem két különbözőt, hiszen így nagyobb a lehetőség mind az idegen megporzásra, mind a virágzás és így a pollenszórás megvalósulásának biztosítására.
A gyakorlatban egyelőre még kevés példát látunk két genotípus egy táblában történő vetésére, de az abiotikus hatások szélsőségeinek kiküszöbölésére akár ez is megoldást jelenthet.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés