Hirdetés
Magyar biosiker: felkerültek a hazai Lidl áruházak polcaira az alakor és tönke ősgabona lisztek
Többéves ősgabona fajta kísérletek eredményeként valósult meg az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet termékfejlesztési projektje, így a magyarországi boltok polcaira is kikerülnek a bio tájfajta tönke és alakor ősgabona lisztek. 2022. január harmadik hetétől a Lidl áruházláncában, országosan megvásárolhatóak fél kilós kiszerelésben az ÖMKi partneri hálózatából származó bio tönke és alakor lisztek. Az elérhető mennyiség egyelőre limitált, de ha az első kereskedelmi kísérlet beválik, a jövőben nagyobb mennyiséget kínálnak majd a fogyasztóknak.
Az ősgabonák azért különlegesek, mert a modern kenyérbúzához képest jobb beltartalmi mutatókkal bírnak, azokénál magasabb a makro- és mikroelem-tartalmuk, illetve akár 16-20 százalék fehérjét is tartalmazhatnak. A glutén (azaz sikér) összetételük is nagyon eltér a modern búzákétól, ezért kevesebb embernél váltanak ki allergiás reakciót - írta az ÖMKi. Fogyasztásukat követően a lassabb emésztési folyamat eredményeként a telítettségérzés tovább fennmarad. Jobb alkalmazkodóképességük (pl. szárazságtűrésük, betegségellenállóságuk) miatt jól beilleszthetők a szintetikus vegyszereket mellőző ökológiai gazdálkodásba és a klímaváltozás hatásaival szemben is ellenállóbbak. Fogyasztásukkal nem csak egészségünkért teszünk, de hozzájárulunk az ökológiai gazdálkodás fejlődéséhez, a mezőgazdasági sokszínűség fokozásához is.

Mitől olyan különlegesek az ÖMKi ősgabona lisztjei?
Ezeket az ősgabonákat már jóformán senki sem termesztette Magyarországon. 2015-ben kezdték meg a tájfajta ősgabonák kutatását. A DIVERSIFOOD EU-s projekt keretében kaptak génbanki tételeket, és ezeket szaporították fel az elmúlt években. 2018-ban ezeket a felszaporított anyagokat adták ki magyarországi gazdálkodóknak, hogy az On-farm hálózatukban is helyet kapjanak és valós gazdálkodói körülmények között is bebizonyíthassák, hogy alkalmasak az ökológiai termesztésre. A cél az volt, hogy a teljes termékpályát kifejlesszék és a kiválasztott ősgabona fajtákból eljussanak a fajta lisztekig.
Aki ÖMKi bio tájfajta ősgabona lisztet vásárol nem csak az egészsége megőrzéséhez, de a környezet védelméhez is hozzájárul. Egyúttal támogatja a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket. Ráadásul azzal, hogy az ÖMKi logójával fémjelzett terméket vásárol, közvetve segíti az újabb hazai ökológiai mezőgazdasági kutatásokat is - fogalmaztak.
Az ősgabonák kulcsszerephez juthatnak a jövőben
Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a tönke és az alakor ősbúza fajok kedvező zsírsav-, keményítő- és fehérjeösszetétele, emészthetősége, antioxidáns-vegyület és ásványianyag tartalma kivételesen egészséges táplálékká teszi őket. A tönke és alakor olyannyira egyedi gabonafélének számítanak, hogy fogyasztásukat javasolják különféle allergiák (de természetesen nem búza allergiánál, vagy pl. cöliákiánál), magas koleszterinszint esetén és cukorbetegek diétájába. Ezek a gabonák a mezőgazdasági termelés során ellenállóbbak a betegségekkel szemben, előnyük az alkalmazkodóképességük, vitalitásuk és gyomelnyomó képességük. Jól bírják az extenzívebb körülményeket is, ezért jól beilleszthetőek a biogazdálkodásba.

Miért ősgabonák?
Az ősgabonák, más néven pelyvás gabonák közül a legismertebb a tönköly, a tönke és az alakor pedig a közelmúltban kezdték el élni reneszánszukat. Az ősbúzák nem a ma ismert kenyérbúza ősi fajtái, hanem teljesen külön gabonafajok. Az alakor például az az egyszemű búza, amit az emberiség először körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt vont be a termesztésbe. Bár Közép-Ázsia egyes területein a mai napig termesztik, Európában a kenyérbúza megjelenésével, majd a vegyiparra alapuló gazdálkodás terjedésével ezek a gabonafajok szinte teljesen eltűntek a mezőgazdaságból. Kiváló tulajdonságaik révén - akár ökológiai, akár konvencionális termelésben - ezek az ősi búzák visszahozhatják a hiányzó sokszínűséget a kenyérkultúrába, kiegészíthetik a tömegtermelést és javíthatják a pékáruk minőségét - írták.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés