Az Egyesült Államokban 4 kutatóintézet élen jár a kifejezetten a baromfiiparra vonatkozó mesterséges intelligencia és robotika kifejlesztésében a feldolgozóipar számára. A mezőgazdasági minisztérium intézete által nyújtott 4 éves, 5 millió dolláros támogatás felhasználásával a kutatóintézetek segítettek létrehozni a baromfifeldolgozásban alkalmazott méretezhető és intelligens automatizálás központját.

Az Arkansasi Egyetem, a Georgia Institute of Technology, a Nebraska-Lincoln Egyetem és a Fort State Valley Egyetem közös erőfeszítése biztosítja a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a robotika összeolvadását a csirkehús-feldolgozási műveletek és a higiénia fejlesztése érdekében.

 A tetemek húsdarabokra történő szétválasztása is trükkös volt: elég nehéz megtanítani az embereket arra, hogyan kell precízen használni a kést
A tetemek húsdarabokra történő szétválasztása is trükkös volt: elég nehéz megtanítani az embereket arra, hogyan kell precízen használni a kést (Fotó: Pixabay)

Baromfifeldolgozó soron dolgozók

A projekt igazgatója, Jeyam Subbiah elmondta, hogy az Arkansasi Mezőgazdasági Kísérleti Állomás a támogatás közel felét (2,2 millió dollárt) a baromfifeldolgozó üzemek élelmiszer-biztonsági automatizálására összpontosítja. A csirkefeldolgozás automatizálásának lendülete a Covid-19 világjárvány idején kezdődött, amikor a betegség gyorsan terjedt a feldolgozósorok dolgozói között. Azóta nagyon nehéz elegendő munkaerőt felvenni.

„A baromfifeldolgozó sorok 70-80 éve működnek. Azóta csak fokozatos változások történtek a technológiában. Ma átalakító változásra van szükség” – mondta Subbiah.

A pontosság javítása és a pazarlás csökkentése

Subbiah elmondta, hogy a robotkezek nem voltak ügyesek a csirke tartásában, és hogy új technológiára van szükség a csúszós húsok leejtésének megakadályozására. A tetemek húsdarabokra történő szétválasztása is trükkös volt: „Elég nehéz megtanítani az embereket arra, hogyan kell precízen használni a kést” – tette hozzá Donyi Wang, az Arkansasi Mezőgazdasági Kísérleti Állomás biológiai és mezőgazdasági mérnöki tanszékének adjunktusa.

„A robotok az ismétlődő feladatokra alkalmasak, de a csirketermékek feldarabolásához szükséges precizitással nem boldogulnak” – tette hozzá, mondván, hogy a baromfifeldolgozásban a meglévő automatizálás, például a csontozógépek, sok húst pazarolnak el.

„Az emberi csontozók a hús körülbelül 13%-át hagyják a csontokon. Az automatizált csontozók 16-17%-ot hagynak. Ipari méretekben ez jelentős értékveszteség. A mesterséges intelligencia és a virtuális valóság segítségével javítjuk a pontosságot és csökkentjük a pazarlást."

Wang és Subbiah hiperspektrális képalkotást is kifejlesztenek a csirkehúsban lévő műanyagok kimutatására. Wang egy olyan mobil robotot is fejleszt, amely egy bioszenzorral van felszerelve, hogy a létesítmény biológiai térképét készítse el a higiénia hatékonyságának értékeléséhez. A robot automatikusan tamponokat fog gyűjteni a baktériumok vizsgálatához, amikor a biotérkép potenciális forró pontokat jelez.

Finanszírozás

A Georgia Institution of Technology 2,1 millió dollárt kap a támogatásból, hogy a csirkéket hússá alakító feldolgozósorok automatizálására összpontosítson.

Doug Britton, a mezőgazdasági technológiai kutatási program vezetője elmondta: „A végső cél az, hogy az automatizálás, a robotok, a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság technológiája révén átalakító innovációt vezessünk be a baromfi- és húsfeldolgozó iparban”.

A fennmaradó pénzügyi támogatást a Nebraska-Lincoln Egyetem kapta, ahol Julia McQuillan szociológiaprofesszor fogja tanulmányozni a robotika hatását a baromfiipari munkásokra, és azt, hogy ők hogyan érzékelik a technológiát.

„Reméljük, hogy végül új, tulajdonosok által működtetett vállalkozásokat hozhatunk a vidéki területekre. Az élelmiszertudósokkal, informatikusokkal, tanszéki oktatókkal és robotikai mérnökökkel való együttműködés elképesztő lehetőségeket kínál arra, hogy megértsük az innovációk jelentését a vállalkozók, a munkások és más érdekeltek számára, és hogy a szociológia tudományról, technológiáról és társadalomról szóló alapvető elméleteiket továbbfejlesszük.” – mondta.

Végül Brou Kouakou, a georgiai Fort Valley Állami Egyetem kutatási dékánja a projekt keretében kifejlesztett technológia alkalmazását fogja vizsgálni, hogy kiderüljön, felhasználható-e a húsipar más ágazataiban is.

(Forrás: poultryworld.net)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kártevők a napraforgóban: előrejelzés 2024-re

2024.03.08.

A napraforgó a legfontosabb olajos növény Magyarországon. 2023-ban az egy évvel korábbinál 25 ezer hektárral kisebb területen, mintegy 677 ezer hektáron termesztették (KSH). A védelmet már a napraforgó-csíranövénynél el kell kezdeni. A védelem a helyes gépbeállítással indul. Ezzel megfelelő teret lehet adni a növények fejlődéséhez, ami segíti a károsítók által okozott károk kompenzálását.

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

2024.03.08.

Bemutatjuk a KITE Zrt. által forgalmazott UREUS 46-ot, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

2024.03.07.

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik.

Megszavazta az Európai Parlament: az élőhelyek egyötödét helyre kell állítani 2030-ra 

2024.03.07.

A tagállamoknak egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. A mezőgazdasági termelés alá vont területek esetében rendkívüli helyzetekben ideiglenesen felfüggeszthető a követelmények teljesítése. Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Mikrobák szerepe a növények nitrogén-, foszfor- és káliumellátásában

2024.03.07.

A talajbaktériumok részt vesznek a tápelemek feltárásában, a nitrogén megkötésében, így a növények tápanyagellátásban is. A következőkben a nitrogénkötésről és a foszfor-, káliumfeltárásról lesz szó.

Budapesten tüntetnek a gazdák, lezárások lehetnek

2024.03.07.

Utcára vonulnak a megyar gazdák, amivel a kormányzati agrárpolitika megváltoztatását szeretnék elérni. A három naposra tervezett megmozdulás szomaton kezdődik majd.

Legújabb hirdetések

Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Partnerhírek
Partner

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021.02.13.

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás