Hirdetés
A teljes kiőrlésű gabonából származó rostok kímélik igazán a szívet
Egy tanulmány szerint a teljes kiőrlésű kenyér rostjai jobban csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, mint a gyümölcsök és a zöldségek. A zöldségek és a gabonafélék rostjai fontosak az emésztés, az anyagcsere és a hosszú élet szempontjából. Ugyanakkor a teljes kiőrlésű gabonából származó rostok más élelmiszerekkel szemben egyedülálló előnyökkel járhatnak a szív egészségének szempontjából.
Az olyan rostforrások, mint a sötét kenyér, a korpa és a gabonafélék segíthetnek csökkenteni a gyulladást és a szívbetegségek kockázatát.

Csökkenti a gyulladás és a szívbetegség kockázatát
A teljes kiőrlésű gabonákból származó rostok jobban csökkenthetik a gyulladást és a szívbetegség kockázatát, mint a gyümölcsökből és zöldségekből származó rostok – derül ki a JAMA Network Open című szaklapban március 31-én megjelent tanulmányból.
Több egyetem, köztük a Harvard Chan School of Public Health és a Columbia Egyetem kutatói 4125 65 éves és idősebb felnőtt adatait vizsgálták mintegy 25 éves követési idő alatt. A kutatók összehasonlították a (táplálkozási felmérésekből számított) rostbevitelt a vérükben lévő gyulladásmarkerekkel és a résztvevők szívbetegséggel kapcsolatos megbetegedéseinek arányával az idő múlásával.
Az elegendő rostbevitel előnyei
A kutatók azt találták, hogy a teljes rostbevitel kevesebb gyulladásmarkerrel és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával járt együtt, ami nem volt meglepő. Korábbi kutatások szerint az elegendő rostbevitel javítja a bélrendszer egészségét, szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.
Amikor azonban az adatokat a rostforrások szerint szétválasztották, a kutatók azt találták, hogy egy bizonyos típus volt kapcsolatban az alacsonyabb szívbetegség-kockázattal és gyulladással - a teljes kiőrlésű élelmiszerekből, például a sötét kenyérből, a magas rosttartalmú gabonafélékből (például zabpehelyből) és a korpából származó rostok.
Ezzel szemben a gyümölcsökből és zöldségekből – például almából, narancsból, banánból, babból, brokkoliból és borsóból – származó rostok nem voltak következetesen kapcsolatban az alacsonyabb gyulladással.
Meglepő különbség
A különbség meglepő volt, mondta Rupak Shivakoti, a tanulmány vezető szerzője, a Columbia Mailman School of Public Health epidemiológiai adjunktusa.
„A rostokról általában úgy gondolják, hogy szerepet játszanak a gyulladás csökkentésében, de a tanulmányunk adatai azt sugallják, hogy a gyümölcs- és zöldségrostoknak talán kisebb szerepük van a gyulladás szintjében, mint a gabonafélék rostjainak” – mondta Shivakoti az Insidernek.
Az eredmények azt sugallják, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék különösen hasznosak lehetnek a gyulladás és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében, de további kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogyan lehet a legjobban kihasználni a különböző rostforrások egészségre gyakorolt előnyeit.
Kezdetben a kutatók azt feltételezték, hogy a teljes kiőrlésű gabonák rostjai a gyulladás csökkentésével mérsékelhetik a szívbetegségek kockázatát, jobban, mint más típusú rostok. Bár igaz volt, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék alacsonyabb gyulladáshoz kapcsolódtak, ez nem magyarázta meg teljesen az eltérést.
További kutatásokra van szükség
A rostokon kívül a teljes kiőrlésű gabonában található egyéb tápanyagok is hozzájárulhatnak az előnyök magyarázatához, beleértve a fehérjéket, a B-vitaminokat, az egészséges zsírokat és az ásványi anyagokat.
A vizsgálat korlátozott volt abban a tekintetben, hogy megfigyeléses volt. Így az adatok nem tudták közvetlenül kimutatni, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék rostjai jobb egészségügyi eredményeket okoztak. Emellett egy speciális, idősebb, túlnyomórészt fehér felnőttekből álló populációra összpontosított. Ennek eredményeképpen további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, a teljes kiőrlésű gabonafélék rostjai milyen előnyökkel járhatnak, és kiknek.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés