Hirdetés
Előnyös a fermentált repcemagliszttel való takarmányozás a növésben lévő sertéseknél
Egy kínai kutatás szerint az erjesztett repcemagliszt pozitív hatással van a növésben lévő sertésekre, mind növekedési teljesítményük, mind bélrendszerük jelentős javulását eredményezi. Állításuk szerint a nemrégiben végzett vizsgálat eredményei segíthetnek új fehérjeforrások kifejlesztésében a takarmányozás és a takarmányipar számára. A vizsgálatban 30 növendék sertés vett részt.

A Szecsuáni Mezőgazdasági Egyetem Állattenyésztési Intézete által végzett vizsgálatban 30 növendék sertés vett részt. Őket véletlenszerűen 3 kezelésre osztották be, amelyek a következőkből álltak:
kukorica-szója-babliszt étrend (CSD),
repcemagliszt-táplálék (RSD) és
erjesztett repcemagliszt-táp (FRSD).
Súlygyarapodás
Az eredmények azt mutatták, hogy az RSD-vel összehasonlítva az FRSD-etetés növelte a sertések átlagos napi hízását és végső testtömegét (P<0,01). Az RSD-takarmányozással összehasonlítva az FRSD-takarmányozás növelte a nyersfehérje, a savas detergens rostok és az éterkivonat látszólagos emészthetőségét a sertésekben (P<0,01).
A bélrendszeri egészségügyi problémák az állatok teljesítményét és jövedelmezőségét veszélyeztetik, mivel a fertőzések jelentik a takarmányhatékonyság csökkenésének, a leállási időnek és a kezeléssel járó többletköltségeknek a fő forrását.
Bélrendszeri emészthetőség
Az FRSD-csoportban nagyobb volt a His, Thr, Lys és SER látszólagos ileális emészthetősége, mint az RSD-csoportban (P<0,01). Az emészthető energia, a metabolikus energia és a nitrogén hasznosulása magasabb volt az FSRD- és a CSD-csoportban, mint az RSD-csoportban (P<0,01).
Enzimaktivitás
Az RSD-hez képest az FRSD-etetés csökkentette a leptin szérumkoncentrációját, de szignifikánsan növelte az immunglobulin (IG) A, IgC, IgM koncentrációját és az amiláz, lipáz és tripszin enzimaktivitását a hasnyálmirigyben (p<0,05).
A villus magassága
A kutatók megállapították, hogy a villusmagasság, a villusmagasság és a kriptamélység aránya, valamint a kefehatár enzimek, mint például a maltáz és a szukráz aktivitása a vékonybélben magasabb volt a CSD- és az FRSD-csoportban, mint az RSD-ben (P<0,05).
A bél egészsége
Az RSD-hez képest az FRSD-táplálás nemcsak az okludin expressziós szintjét növelte a vékonybélhámban (P<0,05), hanem az SGLT1 és CAT1 gének expressziós szintjét is megemelte a jejunumban (P<0,05).
E-coli-szint
És ami fontos, az FRSD-etetés szignifikánsan csökkentette az Escherichia Coli szintjét, de növelte a Lactbacillus abundanciáját és a butirát tartalmát a cecumban és a vastagbélben (P<0,05).
A tanulmány a Journal of Animal Nutrition című folyóiratban jelent meg.
(Forrás: allaboutfeed.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés