Hirdetés
Élesztő révén lesz állati takarmány a mandula héjából
Az állati takarmány-összetevők, különösen a jó minőségű fehérjében bővelkedő takarmányok az állattenyésztés legdrágább összetevői. A kaliforniai mandulatermesztés évente közel 3 millió tonna biomasszát termel, amelynek körülbelül 50%-a héj formájában jelenik meg. A mandulahéjon termesztett élesztő új utat jelenthet a magas fehérjetartalmú állati takarmány előállításához egy mezőgazdasági hulladéktermékből.
Jelenleg a mandulahéj alacsony értékű melléktermék, amelyet elsősorban a tejelő szarvasmarhák takarmányozására használnak. Ennek oka az alacsony fehérje- és esszenciális aminosavtartalom.

Kutatás: a mandulahéj tápértékének növelése
A kutatók azonban meg akarták vizsgálni a mandulahéj élesztővel való etetését, ami növelheti tápértékét. Az élesztő elfogyaszthatná a héjból a cukrokat, és fehérjét termelhetne.
Kryia Boundy-Mills, a Kaliforniai Egyetem Davis Élelmiszertudományi és Technológiai Tanszékének Phaff Élesztőkultúra-gyűjteményének kurátora vezetésével a kutatók 65 élesztőtörzset vizsgáltak a gyűjteményből, hogy kiderítsék, képesek-e a cseppfolyósított mandulahéjon növekedni.
Többfázisú szűrési megközelítést alkalmaztak olyan élesztőgombák azonosítására, amelyek képesek a mandulahéjban lévő cukrok nagy részét elfogyasztani, miközben az állatok takarmányozásához nélkülözhetetlen aminosavak magas koncentrációját halmozzák fel.
Körkörös mezőgazdaság
A globális felmelegedés és a növekvő népesség táplálásának szükségessége miatt létfontosságú az élelmiszer-termelés fenntartható formájának kifejlesztése. És itt jön a képbe a körkörös mezőgazdaság. A mellék- és hulladéktermékek állati takarmányként való felhasználása nemcsak a hulladékok földfeltöltésének és elégetésének csökkentését segíti elő, hanem táplálkozási előnyöket is tartogat az állatok számára.
A kezdeti eredmények ígéretesek
Az összetételelemzés kimutatta, hogy a mandulahéj gazdag poligalakturonsavban (pektin) és oldható szacharózban. Egy pektinázzal segített eljárást optimalizáltak a mandulahéjból az oldható cukrok cseppfolyósítására és felszabadítására.
A folyamathoz enzimeket kellett hozzáadni, hogy a héjból iszapot készítsenek, és nitrogént, hogy az élesztőgombák fehérjéket termeljenek. Az esszenciális aminosavak, különösen a lizin, hozamát tovább kell javítani.
A pálmaolaj alternatívája
A UC Davis csapata azt is kutatja, hogy a mandulahéjon vagy szőlőtörkölyön – a borkészítés során keletkező maradékon – termesztett élesztőgombák segítségével szobahőmérsékleten megszilárduló olajokat állítsanak elő. Ezek fenntartható alternatívát jelenthetnek az állati zsírok és a trópusi olajok, például a pálmaolaj helyett.
Boundy-Mills elmondta: „A Phaff élesztőkultúra-gyűjtemény teszi lehetővé ezt a tanulmányt, mivel több mint 9 000 törzsünk van, amelyek több mint 1500 élesztőfajhoz tartoznak”. A gyűjtemény jelenleg további 5000 élesztőgombát vesz fel Mare-Andre Lachance nyugalmazott kanadai professzortól, a UC Davis öregdiákjától.
(Forrás: allaboutfeed.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE
2021.02.13.2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés