A probiotikus élesztő és a belőle készült élesztőtermékek a termelési teljesítmény, a bélrendszer egészségének és az immunválasz javítására használatosak a baromfitakarmány-iparban.A Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces boulardii, Pichia guilliermondii, Kluyveromyces fragilis, Kluyveromyces lactis és Aspergillus oryzae a baromfitakarmányokban gyakran használt gombák.

A Pichia guilliermondii rendelkezik a legnagyobb ellenálló képességgel a gyomornedvvel és a hasnyálmirigy levével szemben, mérsékelt enzimatikus aktivitással, antimikrobiális aktivitással és sejtekhez való tapadással.

A paraprobiotikumok, más néven „szellem-probiotikumok” vagy „inaktivált probiotikumok” nem életképes, szárított élesztősejtek és élesztősejtfal-összetevők, amelyek immunológiailag aktívak és hasznosak a gazdaszervezet számára.
A paraprobiotikumok, más néven „szellem-probiotikumok” vagy „inaktivált probiotikumok” nem életképes, szárított élesztősejtek és élesztősejtfal-összetevők, amelyek immunológiailag aktívak és hasznosak a gazdaszervezet számára. (Fotó: Pixabay)

Ezenkívül a Pichia guilliermondii képes 4-es pH-n növekedni, 48 órán keresztül ellenáll az 1%-os és 5%-os epesókoncentrációnak, és in vitro aggregálja a Salmonellát, ami potenciális jelöltet tesz belőle probiotikus élesztőként való felhasználásra.

Paraprobiotikus élesztőtermékek

Az élő mikroorganizmusok takarmánykiegészítőként való felhasználásának biztonságosságával kapcsolatban aggályok merülnek fel a transzlokáció és a fertőzés lehetséges kockázata miatt. Vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a probiotikumoknak nem szükséges életképeseknek maradniuk ahhoz, hogy a gazdaszervezet számára egészségügyi előnyöket biztosítsanak.

Ennek eredményeként jelent meg és kapott figyelmet a „paraprobiotikumok” kifejezés. A paraprobiotikumok, más néven „szellem-probiotikumok” vagy „inaktivált probiotikumok” nem életképes, szárított élesztősejtek és élesztősejtfal-összetevők, amelyek immunológiailag aktívak és hasznosak a gazdaszervezet számára.

A paraprobiotikumok kimutatása megoldotta a probiotikumokkal kapcsolatos aggályokat, beleértve az élő mikroorganizmusok tárolási követelményeit, a probiotikus élesztő életképességének fenntartását a takarmányban, valamint a mikrobák transzlokációjának és fertőzésének kockázatát az immunhiányos egyéneknél.

A probiotikus élesztők hatásmechanizmusa

A patogén baktériumoknak a kolonizációhoz a bélhámsejtekhez kell tapadniuk. A probiotikus élesztők étrendi kiegészítésével azonban a patogén baktériumok az élesztősejtek felszínéhez kötődnek, megakadályozva az enterocitákhoz való kapcsolódásukat. Ezt követően az élesztősejtek a hozzátapadt baktériumokkal együtt kiürülnek a bélből.

Továbbá az élesztők pótlása csökkenti a bél pH-értékét azáltal, hogy ecetsavat és tejsavat választ ki, ami káros a kórokozók túlélésére a baromfi bélrendszerében. Az élesztő pótlása fokozza az enzimek, köztük a laktát-dehidrogenáz, az aszpartát-aminotranszferáz, az alanin-aminotranszferáz és a kreatin-foszfokináz aktivitását, ezáltal növelve a tápanyagok biológiai hozzáférhetőségét.

Ezenkívül az élesztők megkötik a baromfitakarmányban lévő aflatoxinokat, így csökkentik azok toxikus hatásait, és javítják az emésztést, a felszívódást és a növekedési teljesítményt.

Az élesztősejtek és az élesztőerjesztés anyagcseretermékei szabályozzák az immunrendszer működését, növelik az immunsejtek citokin- és kemokin-termelését, fokozzák a neutrofilek és makrofágok fagocitikus aktivitását, és javítják a baromfi oxidatív stresszét.

Ezenkívül az élesztősejtek szabályozzák az enzimatikus és nem enzimatikus antioxidánsok kifejeződését a baromfiban, és megakadályozzák a sejtmembránok, fehérjék és nukleinsavak szerkezetének és működésének károsodását.

Záró megjegyzések

Az élesztő és élesztőtermékek étrendi kiegészítése javítja a testtömeggyarapodást, a takarmányhasznosítási arányt, a tojások tömegét, a termékenységet, a keltethetőséget és a hasított test hozamát, az immunrendszer működését és az általános egészségi állapotot.

További kutatásokra van azonban szükség az élesztők és élesztőtermékek hatásmechanizmusának értékeléséhez a baromfi fertőző betegségeivel kapcsolatban. Ezenkívül a baromfi bélmikrobióta megértése és jellemzése szükséges a baromfi fiziológiájához jobban alkalmazkodó élesztő probiotikumok kifejlesztéséhez.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Kártevők a napraforgóban: előrejelzés 2024-re

2024.03.08.

A napraforgó a legfontosabb olajos növény Magyarországon. 2023-ban az egy évvel korábbinál 25 ezer hektárral kisebb területen, mintegy 677 ezer hektáron termesztették (KSH). A védelmet már a napraforgó-csíranövénynél el kell kezdeni. A védelem a helyes gépbeállítással indul. Ezzel megfelelő teret lehet adni a növények fejlődéséhez, ami segíti a károsítók által okozott károk kompenzálását.

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

2024.03.08.

Bemutatjuk a KITE Zrt. által forgalmazott UREUS 46-ot, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

2024.03.07.

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik.

Megszavazta az Európai Parlament: az élőhelyek egyötödét helyre kell állítani 2030-ra 

2024.03.07.

A tagállamoknak egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. A mezőgazdasági termelés alá vont területek esetében rendkívüli helyzetekben ideiglenesen felfüggeszthető a követelmények teljesítése. Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Mikrobák szerepe a növények nitrogén-, foszfor- és káliumellátásában

2024.03.07.

A talajbaktériumok részt vesznek a tápelemek feltárásában, a nitrogén megkötésében, így a növények tápanyagellátásban is. A következőkben a nitrogénkötésről és a foszfor-, káliumfeltárásról lesz szó.

Budapesten tüntetnek a gazdák, lezárások lehetnek

2024.03.07.

Utcára vonulnak a megyar gazdák, amivel a kormányzati agrárpolitika megváltoztatását szeretnék elérni. A három naposra tervezett megmozdulás szomaton kezdődik majd.

Legújabb hirdetések

Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Goldoni

1 db Goldoni eladó

1 000 HUF

+ áfa
Partnerhírek
Partner

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021.02.13.

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás